Mohammad Rabie
(Egypte, 1978) werd enkele jaren na de voltooing van zijn bouwkundestudie voor zijn debuutroman Amber Planet (2010) onderscheiden in de categorie nieuw talent van de Sawiris Cultural Award. In 2012 publiceerde hij de roman Year of the Dragon. Zijn jongste roman Otared (2015) speelt zich in een toekomstig CaÏro. Het titelpersonage - een officer van politie en scherpschutter - start een nieuwe carrière wanneer hij zich na een invasie van buitenlandse huurlingen aansluit bij het ondergronds verzet. De New York Times schreef: 'Deze roman is meer als een portret van een gure toekomst; deze roman is ook een kritisch portret van hedendaags Egypte.' De roman stond in 2016 op de shortlist van de International Prize for Arabic Fiction.
(WN 2019)Archief beschikbaar voor: Mohammad Rabie
-
Boek van mijn leven: Mohammad Rabie
Schrijvers vertelden over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Presentatie: Abdelkader Benali.
-
How dark is the future?
Fiep van Bodegom, schrijver en journalist, sprak met Leni Zumas uit de VS, Mohammad Rabie uit Egypte en Aafke Romeijn uit Nederland over hun verwachtingen en speculaties over de nabije toekomst. De drie auteurs publiceerden recent toekomstromans. In Rode klok portretteert Zumas vrouwen in een toekomstige VS waar abortus, IVF en adoptie voor alleenstaande ouders illegaal is; in Otared van Rabie sluit een politiescherpschutter zich aan bij het ondergronds verzet als Caïro half in handen valt van een bezettingsmacht en in Concept M schetst Romeijn een verrassend portret van radicalisering in Nederland anno 2020.