Mira Feticu

(Roemenië, 1973) schreef al heel jong gedichten. In 1993 verscheen haar eerste poëziebundel. Daarna legde ze zich vooral toe op proza. Ze debuteerde in 2012 in het Nederlands met Lief kind van mij, in 2013 gevolgd door De ziekte van Kortjakje. Beide boeken gaan over een onder Ceaușescu opgegroeide Roemeense immigrante die niet kan aarden in Nederland maar opbloeit als ze afstand neemt van haar echtgenoot. Tascha. De roof uit de Kunsthal, haar derde roman, verscheen in 2015. Feticu studeerde Roemeense en Franse letterkunde en vergelijkende literatuurwetenschap in Boekarest, werkte voor de Roemeense radio en promoveerde op de Roemeense dichteres Gabriela Negreanu. Ze schrijft onder meer voor Tirade, De Groene Amsterdammer en Den Haag Centraal, produceert programma's voor B-Unlimited in Den Haag en werkt sinds kort weer aan poëzie.
(WU 2017)Archief beschikbaar voor: Mira Feticu
-
Chris Keulemans - gastvrijheid
Met: Canan Marasligil, Chris Keulemans, Mira Feticu
Writers Unlimited presenteerde Gastvrijheid, een programma waarin het nieuwe gelijknamige boek van schrijver, reiziger en debatvoorzitter Chris Keulemans centraal staat. Schrijver en podcastmaker Canan Marasligil ging met de auteur zelf en met schrijver Mira Feticu in gesprek over de kunst van de gastvrijheid. Waarom is die warmer op plekken waar minder is? Wie zetten er een maaltijd op tafel voor de moordenaar van hun zoon? Hoe word je vrienden met een hotelkamer? Wat zeggen gast en gastheer nooit tegen elkaar?
In een mix van reisverhalen, herinneringen, observaties en verbeelding gaat hij in zijn nieuwe boek op zoek naar de kunst van de gastvrijheid. Én stelde hij zijn eigen 12 huisregels voor gastvrijheid op. De eerste huisregel: 'Gastvrijheid is net zo belangrijk voor ons bestaan als lucht en water. Op reis komen we om als er geen deur voor ons opengaat. Zonder bezoek te ontvangen drogen we uit.'
We nodigden je van harte uit om deze decembermiddag ook zelf met Chris Keulemans in gesprek te gaan over gastvrijheid en over de 12 regels uit zijn boek. We waren benieuwd wat jouw definitie is van gastvrijheid en genoten om hierover van gedachten te wisselen in Studio B van de Centrale Bibliotheek.Nederlandstalig programma.
Programma samengesteld door Fleur Jeras (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken
Let op:
- Voor toegang in Studio B is een identiteitskaart en coronatoegangsbewijs nodig; bestaande uit een vaccinatiebewijs, negatieve test of een herstelbewijs.
- Het coronatoegangsbewijs geldt voor volwassen en kinderen ouder dan 13 jaar.
- Bij binnenkomst in de Centrale Bibliotheek is het dragen van een mondkapje verplicht. Het mondkapje mag weer af als je bent gaan zitten in de zaal.
- Overal in de Centrale Bibliotheek moet je 1,5 meter afstand houden, ook in Studio B.
- Bij annulering wegens coronaklachten doen we niet moeilijk en retourneren we het aankoopbedrag.
-
World Storytelling in ISS
Met: Çağlar Köseoğlu, Efe Murad, Kees Biekart, Magda Cârneci, Mira Feticu
Winternachten festival ging met vier auteurs naar ISS en presenteerde World Storytelling, waarin studenten en schrijvers elkaar verhalen vertellen. De geëngageerde dichters Efe Murad (Turkije), Magda Cârneci (Roemenië), Mira Feticu (Nederland) en Çaglar Köseoglu (Nederland) droegen bij met verhalen over dichten in tijden van revolutie. Kees Biekart, verbonden aan ISS als Associate Professor in politieke sociologie, was gespreksleider. Engelstalig.
-
Den Haag - fragmenten van een verborgen stad
Speciaal voor Winternachten festival schreven drie Haagse auteurs - Max Lerou, Mira Feticu en Hizir Cengiz - een nieuw verhaal of gedicht. Ze lieten zich inspireren door wat in Den Haag verborgen blijft. Deze avond kwamen ze hun nieuwe werken voordragen. Het werd een feest!
Maar wat is er nu eigenlijk verborgen? "Den Haag is een gesegregeerde stad", vindt Winternachten festivalcurator Shervin Nekuee. Hij woont dertig jaar in Nederland waarvan de laatste tien in Den Haag. "Arm en rijk, jong en oud, allochtoon en autochtoon leven er langs elkaar. Daarom is het hoog tijd om met nieuwe verhalen de stad aan elkaar te tonen."
Max Lerou is een geweldige performer van zijn eigen gedichten: als podiumdichter pur sang laat hij zich graag inspireren door muziek en door Den Haag. In 2017 trad hij onder meer op tijdens de opening van Parkpop en tijdens het Embassy Festival op het Lange Voorhout.
Mira Feticu schrijft poëzie en proza. Haar werk is gepubliceerd in Tirade en De Groene Amsterdammer; wekelijks schrijft ze een column in Den Haag Centraal. Ze is ook programmamaker van B-Unlimited.
Hizir Cengiz won in 2017 op 18-jarige leeftijd de eerste Jan Paul Bresserprijs voor zijn essay De wereld is een bak vol modder in De Groene Amsterdammer. Hij vertelt daarin hoe hij naar Nederland verhuist en in de Schilderwijk belandt. Inmiddels schrijft hij regelmatig columns voor De Groene Amsterdammer. Ook werkt hij aan een roman.
-
Door het Noordeinde: De Filosoof
Wijnwinkel de Filosoof, Papestraat 5 in Den Haag, is de plek waar wijn, filosofie en poëzie elkaar in de armen nemen. U heeft niet alleen de keuze uit een ruim aanbod van wijnen, maar de Filosoof organiseert tevens om de twee weken een bijeenkomst met een prominente filosoof of dichter om over de zin en onzin van het leven kunt discussiëren. De kelder onder de winkel is hiervoor speciaal omgebouwd tot een kleine Agora, waar onder het genot van een glas wijn met elkaar van gedachten kan worden gewisseld. Deelname aan de bijeenkomsten is gratis.
-
Door het Noordeinde: Omar Munie
In 2006 richtte Omar Munie vanuit een droom zijn tassenlabel Omar Munie Clothing op. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest bekende tassenlabels in Nederland. In 2010 werd de Omar Munie Flagshipstore aan de Coolsingel in Rotterdam geopend. In 2013 verhuisde de Omar Munie Flagship Store naar het prestigieuze Noordeinde 43T in Den Haag.
-
De Verborgen Ruimte - Poëzie
In De verborgen ruimte wordt de kaart opnieuw gelezen en uitgevoerd door negen dichters. Welke geluiden en toonsoorten horen daarbij, wat is er nog niet gezegd en wat wordt er steeds weer verkeerd verstaan? Wie bevindt zich aan de randen of juist midden in het centrum? De verborgen ruimte kan zich in een VINEX-wijk bevinden, in een lichaam, een megastal of in een verslavingskliniek. Dat heeft consequenties. Wie in de verborgen ruimte kijkt, verliest een aantal zekerheden. Wanneer de kaart opnieuw wordt gelezen, komt niemand meer thuis.
'VSB Poëzieprijs op Tournee' maakt deel uit van De verborgen ruimte; onder de optredende dichters zijn de auteurs van drie voor de VSB Poëzieprijs genomineerde dichtbundels: Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Lichtmeters van Ruth Lasters en Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi. Verder dragen ook Marieke Rijneveld, Dominique de Groen, Mira Feticu, Obe Alkema, Simone Atangana Bekono en Ton van 't Hof voor uit hun werk. De verborgen ruimte is samengesteld door en wordt gepresenteerd door dichter Maarten van der Graaff, in 2014 winnaar van de C.Buddingh'-Prijs voor zijn debuutbundel Vluchtautogedichten.
-
Seven Deadly Sins
Hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en luiheid: de zeven hoofdzonden zijn niet weg te denken uit literatuur, film en beeldende kunst. Winternachten vroeg een schare van zeven auteurs om er elk eentje te kiezen en er een nieuwe tekst over te schrijven. Vanavond hoort u zondige verhalen uit binnen- en buitenland en Dick van der Harst componeerde er muziek bij. Een superbe literair-muzikaal programma om gulzig naar te luisteren. José Eduardo Agualusa, Slavenka Drakulić, Mira Feticu, Petina Gappah, Daan Heerma van Voss, Andrej Koerkov en Neel Mukherjee lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.
-
Nieuw talent in huis!
Vijf krachtige, vrouwelijke, nieuwe sterren aan het literaire firmament vertellen in een speciaal geschreven column over hun ultieme thuisgevoel. Spraakmakende debutante Nina Polak en aanstormende collega's Bregje Hofstede, Mira Feticu, Roos van Rijswijk en Shantie Singh in een gevarieerd voordrachtsprogramma. Presentatie Simone van Saarloos. Nederlandstalig.