Inschrijven op de nieuwsbrief

Milena Michiko Flašar

Milena Michiko Flašar - foto Susanne Schleyer, autorenarchiv.de
Milena Michiko Flašar - foto Susanne Schleyer, autorenarchiv.de

(Oostenrijk, 1980) wordt wel beschouwd als de vrouwelijke, jongere Haruki Murakami. Ze groeide op in Oostenrijk als dochter van een Japanse moeder en een Oostenrijkse vader. Haar romandebuut Een bijna volmaakte vriendschap is een bestseller in Duitsland en is vertaald in zeven talen. De roman gaat over een fenomeen in Japan: jongeren die zich afsluiten van de wereld en soms jaren op een kamertje blijven zitten. Flašar beschrijft hoe zo'n jongen na een isolement van twee jaar weer naar buiten gaat en in een park tegenover een kantoorklerk komt te zitten, met een lunchpakketje op schoot, keurig in het pak. Ze bekijken elkaar dagenlang voor ze aan de praat raken over levens vol angst en falen, over teleurstellingen en schaamte. Ze zijn bijna vrienden geworden als de loonslaaf op een dag niet meer op komt dagen. Flašar studeerde literatuurwetenschap, germanistiek en romanistiek. Ze debuteerde in 2008 met de verhalenbundel Ich bin en publiceerde in 2010 de novelle Okaasan – Meine unbekannte Mutter.

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Milena Michiko Flašar

  • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

    De tekst van mijn leven: Milena Michiko Flašar

    In de Filmhuis Studio dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Arjan Peters en Nuweira Youskine. Engelstalig.

  • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

    Voices from the East

    De Indonesische Dinar Rahayu schreef een roman over SM en transseksualiteit, het droomdebuut van de Oostenrijks/Japanse Milena Michiko Flašar - getiteld Een bijna volmaakte vriendschap - ging over vriendschap en menselijkheid en Tao Yue, een Chinese die in Nederland woont, vertelde in Schemering boven Shanghai over familiebanden in de veranderende Chinese samenleving. Drie verschillende stemmen uit het Oosten, ieder met een eigen stijl, spreken met Remco Breuker over hun werk, hun wereld en hun identiteit. Engelstalig.