Inschrijven op de nieuwsbrief

Michel Krielaars

Michel Krielaars tijdens 'NRC Leesclub live', WInternachten 2016 - foto Serge Ligtenberg
Michel Krielaars tijdens 'NRC Leesclub live', WInternachten 2016 - foto Serge Ligtenberg

(Amsterdam, 1961) is schrijver, journalist en sinds 2012 chef Boeken van NRC. Hij studeerde geschiedenis en Russisch aan de UvA, werkte als uitgever bij Bert Bakker en als Oost-Europaredacteur bij NOS Laat en Nova. In 1998 begon hij als opinieredacteur bij NRC Handelsblad, werkte vervolgens bij de kunstredactie en was van 2007 tot midden 2012 correspondent in Moskou. Krielaars schreef romans, een verhalenbundel en diverse boeken over de Russische geschiedenis. In 2014 verscheen Het brilletje van Tsjechov, een verslag van zijn reizen door Rusland in de voetsporen van de auteur. Met Reizen door Rusland oogstte hij lovende kritieken en won de Bob den Uyl Prijs 2015. In 2017 verscheen Alles voor het moederland over de Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Michel Krielaars

 • Winternachten 2020

  NRC Leesclub Live

  Met: Clarice Gargard, Ellen Deckwitz, Michel Krielaars

  Een traditie op het festival, de NRC Leesclub Live. Het panel, met daarin dichter Ellen Deckwitz en journalist Clarice Gargard, beide NRC-columnisten, besprak onder leiding van chef boeken Michel Krielaars Oeroeg (1948) van Hella Haasse. Ze beargumenteerden er een 'bijsluiter' bij - voor nieuwe lezers of diegenen die de novelle al kennen.

  Oeroeg is een novelle van de Nederlandse schrijfster Hella S. Haasse (1918-2011) die voor het eerst werd gepubliceerd in 1948. Het boek verscheen als Boekenweekgeschenk, en groeide uit tot een belangrijk werk in de Nederlandstalige literatuur. Oeroeg werd sinds die eerste publicatie dan ook vele malen herdrukt en vertaald. De inspiratie voor het verhaal vond Haasse in haar eigen gemis van Nederlands-Indië, waar ze werd geboren en een groot deel van haar jeugd doorbracht. In de novelle blikt een Nederlandse ik-verteller terug op zijn vriendschap met een jongen genaamd Oeroeg. Als jongens waren ze onafscheidelijk, maar door hun verschillen, waaronder vooral hun nationaliteit, groeiden ze uit elkaar. Als volwassenen staan ze tegenover elkaar als koloniale overheerser respectievelijk vrijheidsstrijder.

  De Indische romans van Hella Haasse gaan over de voormalige Nederlandse kolonie Nederlands-Indië. Van deze Indische romans is Oeroeg de eerste en Sleuteloog (2008) de laatste. Eén van de thema's in die Indische romans is kolonialisme, met name de verhouding tussen Nederland en zijn voormalige kolonie Nederlands-Indië. In Oeroeg komt die koloniale problematiek aan bod.

 • Biografe Rosemary Sullivan over een leven in de schaduw van een monster

  'Stalin's Daughter' - Biografe Rosemary Sullivan over een leven in de schaduw van een monster

  Met: Michel Krielaars, Rosemary Sullivan

  Op woensdag 22 mei was de Canadese schrijver en biograaf Rosemary Sullivan te gast bij B-Unlimited. Ze ging in gesprek met Michel Krielaars, Ruslandkenner en chef boeken van NRC, over Stalin's Daughter, haar biografie van het kind van een meedogenloze dictator.
   
  Rosemary Sullivan is een gelauwerd dichter en biograaf. Haar biografie Stalin's Daughter is in 23 landen verschenen, werd juichend ontvangen en is met verschillende prijzen bekroond. Ze schreef 14 boeken, waaronder de internationale bestseller Villa Air-Bel: World War II, Escape and a House in Marseille.

  De dochter van Stalin - Svetlana Alliluyeva, ook bekend als Lana Peters - werd geboren in 1926. Ze bracht haar jeugd door tussen de muren van het Kremlin. Het privilege van de Communistische Partij beschermde haar tegen de massale hongersnood en zuiveringen in haar land. Maar ze ontsnapte niet aan het tragische verlies van iedereen van wie ze hield, inclusief haar moeder, twee broers, tantes en ooms en een minnaar. Na Stalins dood in 1953 vluchtte Svetlana voor de nalatenschap van haar vader en zocht haar heil in de Verenigde Staten, met achterlating van haar twee kinderen. Ze kon nooit helemaal ontsnappen aan haar afkomst. Haar leven tekende zich door de vele verhuizingen en verbroken relaties. Ze stierf uiteindelijk in armoede in Spring Green, Wisconsin.
  Sullivan kreeg toegang tot de archieven van de KGB, de CIA en de Sovjetregering, en werkte voor de biografie nauw samen met de dochter van Svetlana. Dit programma was Engelstalig.

  Programma samengesteld door Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)
  Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken

 • Dancing Bears: Polish writer Witold Szablowski on Nostalgia for Communism

  Dancing Bears: Polish writer Witold Szablowski on Nostalgia for Communism

  Met: Michel Krielaars, Witold Szabłowski

  De jonge Poolse schrijver en journalist Witold Szabłowski (1980) gaat in zijn nieuwste boek Dansende beren op zoek naar de resten van het communistische ideaal. De dansende beren uit de titel zijn de vrijgelaten circusdieren uit Bulgarije, die zich in de natuur nauwelijks weten te redden. Tijdens zijn journalistieke reis door onder meer Polen, Albanië en Bulgarije tekent hij de intrigerende verhalen op van mensen die vrij zijn, net als de getemde beren, maar nog vaak verlangen naar de communistische tijd. Vrijheid is moeilijker dan je denkt. En wanneer de ongelijkheid toeneemt, groeit de voedingsbodem voor het communisme.

  Szablowski ging over zijn boek in gesprek met Michel Krielaars, chef boeken van NRC en auteur van ondermeer Alles voor het moederland, over de terreur van Stalin ten tijde van Babel en Grossman.

  Programma samengesteld door Toef Jaeger (Writers Unlimited)
  Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers

 • Winternachten 2018

  NRC Leesclub Live: Bas Heijne over Madame Bovary

  Met: Bas Heijne, Michel Krielaars

  Toen we Bas Heijne vroegen om een klassieker te kiezen die hij tijdens Winternachten festival 2018 in NRC Leesclub Live zou willen bespreken vroeg hij enkele weken bezinning. Er zijn zoveel boeken van waarde om (opnieuw) te lezen en samen te bespreken. Uiteindelijk was zijn keuze voor de wereldberoemde psychologische roman Madame Bovary van Gustave Flaubert vastberaden.

  Bas Heijne: "Madame Bovary, c'est moi." Die uitspraak van Gustave Flaubert is bijna beroemder dan zijn roman zelf - maar wat bedoelde hij ermee? Lange tijd ben ik om Madame Bovary heengelopen. Zoals wel vaker met klassiekers had ik het gevoel hem ongelezen wel zo'n beetje te kennen - er was zoveel over gezegd en geschreven, het verhaal was zo vaak verfilmd. Maar toen ik een aantal jaren geleden het dan eindelijk opensloeg, bleek het een heel andere roman dan ik gedacht had. Dit klassieke werk, dat bij verschijning in 1856 Flaubert op een proces wegens obsceniteiten kwam te staan, geldt tegenwoordig als de eerste grote realistische roman. Maar het ironisch-tragische verhaal over de jonge Emma Bovary, opgesloten in een leven als vrouw van een plattelandsdokter, gaat vooral over illusie en zelfbedrog. Wie heeft er nooit gedroomd van een ander, rijker leven? Wie heeft er nooit onrealistische verwachtingen gekoesterd, zichzelf niet bedrogen? Hoe gedetailleerd en precies Flaubert zijn Bovary in het Frankrijk van de 19e eeuw heeft geplaatst, ze blijkt verrassend tijdloos. Madame Bovary, dat is niet alleen Flaubert, c'est nous.''

  Madame Bovary, waaraan Flaubert 56 maanden schreef, verscheen in 1856 als feuilleton. Mede doordat Flaubert, zijn uitgever en de drukker in een veelbesproken rechtszaak werden beschuldigd van 'belediging van de publieke en religieuze moraal en van de goede zeden', werd de roman bij publicatie in 1857 een enorm succes. Flaubert is overigens, ook door zijn goede connecties in hoge kringen, uiteindelijk vrijgesproken van 'vulgair realisme en choquerende beschrijving van de personages'.

  De nauwgezette beschrijving van hoofdpersonage Emma Bovary, haar affaires en haar verlangen naar een grootser leven inspireren tot op de dag van vandaag niet alleen schrijvers, toneel-, film- en stripmakers maar ook steeds nieuwe lezers. De roman is in het Nederlands verkrijgbaar, vertaald door Hans van Pinxteren, in de uitgave van LJ Veen Klassiek.

  Michel Krielaars, chef Boeken van NRC, leidde de bespreking van Madame Bovary door Bas Heijne in.

  Na afloop signeerde Bas Heijne zijn werk bij de Van Stockum Bookshop in de foyer.

 • Winternachten 2017

  NRC Leesclub Live: Louise O. Fresco

  Met: Louise O. Fresco, Michel Krielaars

  Bestuurder, wetenschapper, schrijver en columniste Louise O. Fresco bespreekt, ingeleid door NRC-chef boeken Michel Krielaars, met het publiek De tienduizend dingen van Maria Dermoût. Fresco vertelt waarom deze Indische roman uit 1955 relevant en waardevol is om (opnieuw) te lezen. Ze nodigt u uit om de roman te lezen, en er vanmiddag met haar en de andere bezoekers over in gesprek te gaan.

  Louise O. Fresco zegt over De tienduizend dingen: "Je kunt dit boek op vele manier lezen. Als een schitterend portret van een voorbije koloniale tijd; als een ode aan de nostalgie, het sensuele verlangen naar sfeer, landschap, zee en geuren; maar ook als een tijdloze studie in hoe je zin moet geven aan het leven, familierelaties, eenzaamheid en de al of niet plotselinge dood. In 1958 riep Time de Engelse vertaling uit als een van de beste boeken van het jaar."

  De tienduizend dingen van Maria Dermoût is een klassieker uit 1955 die tot op de dag van vandaag wereldwijd lezers inspireert. Toen de roman in 1958 in de Verenigde Staten verscheen, duwde het Doctor Zhivago en Breakfast at Tiffany's uit de bestsellerlijsten. In het Nederlands is de roman talloze malen herdrukt.

  De roman is gesitueerd op een Moluks eiland, in de nadagen van de Nederlandse kolonialisering. Felicia, mevrouw van Kleyntjes, woont alleen met haar bedienden op een afgelegen plantage aan een baai en herinnert zich de doden en de levenden.

  De titel van de roman is afgeleid van een regel van de zevende-eeuwse Chinese dichter Ts'ên Shên: 'Wanneer de 'tienduizend dingen' gezien zijn in hun eenheid, keren wij terug tot in het begin en blijven waar wij altijd geweest zijn.' Volgens Moluks gebruik wordt bij iemands overlijden over de honderd dingen gezongen waaraan de dode zal worden herinnerd: van de kleinste voorwerpen, de schelpjes van het strand, tot de mensen die hem, of haar omringden. Aan het eind van het boek ziet Felicia haar eigen 'honderd dingen' aan zich voorbij gaan.

  Maria Dermoût (Pekalongan, 1888 - Noordwijk aan Zee,1962) werd geboren op Java in het toenmalige Nederlands-Indië, ging naar school in Nederland en reisde haar hele leven heen en weer tussen beide landen. Haar Indische jaren inspireerden haar tot het schrijven van diverse romans en verhalen, zoals De tienduizend dingen, haar meesterwerk dat een internationaal succes werd.

 • Winternachten 2016

  NRC Leesclub live: 'Lucifer' van Connie Palmen

  Met: Arjen Fortuin, Margot Dijkgraaf, Michel Krielaars, Toef Jaeger

  Een traditie op het festival, de NRC Leesclub live. Het panel, met daarin NRC-medewerkers Margot Dijkgraaf, Arjen Fortuin en Toef Jaeger, bespreekt onder leiding van chef boeken Michel Krielaars Lucifer (2007) van Connie Palmen. In deze filosofische whodunit valt de vrouw van componist Lucas Loos in de zomer van 1981 op een Grieks eiland in een diepe afgrond. Vijfentwintig jaar later gaat de ik-figuur op onderzoek uit. Via de kleurrijke personages die het Amsterdam van de jaren tachtig bevolkten, stuit ze op onverwachte bronnen. Was deze dood al jarenlang aangekondigd in een muzikaal oeuvre of was haar val een verschrikkelijk ongeluk? Niet voor niets draagt de roman een citaat uit 'Sympathy for the Devil' van de Rolling Stones als motto: 'But what's confusing you / is just the nature of my game'.
  Iedereen is welkom bij deze bijeenkomst en uiteraard kunt u, de lezer van het boek, uw steentje bijdragen in de discussie. Aansluitend kunt u het programma bezoeken waarin Connie Palmen wordt geïnterviewd door Anna Luyten.

 • Dealing with Putin

  Dealing with Putin

  Met: Adriaan Jacobovits de Szeged, Michaïl Sjisjkin, Michel Krielaars, Oksana Chelysheva

  Hoe onderhandel je met de Russische president Vladimir Poetin? Aan het woord komen de invloedrijke Russische journaliste en activiste Oksana Chelycheva, Mikhail Shishkin - een van de belangrijkste hedendaagse Russische schrijvers - en Adriaan Jacobovits de Szeged, oud top-diplomaat. Wie met Poetin wil onderhandelen moet bekend zijn met de machtsverhoudingen in het Kremlin en met het functioneren van de Russische media. En natuurlijk met de techniek van het onderhandelen. Maar net zo belangrijk is het om de Russische ziel te leren kennen. Dat doen we via fragmenten uit de rijke Russische literaire traditie. Kremlin-watcher Michel Krielaars - oud correspondent in Moskou en chef boeken van NRC Handelsblad - leidt het gesprek. De voertaal is Engels.

  Oksana Chelycheva (Rusland, 1968) is journalist en mensenrechten activist. Sinds 2003 heeft ze verslag gedaan van de situatie in het noorden van de Kaukasus, als redacteur van het Russisch-Tsjetsjeens informatie agentschap, opgericht door de Russisch-Tsjetsjeense vrienschapsvereniging. Nadat de organisatie in Rusland werd verboden, als een van de eerste slachtoffers van de anti-extremisme wetgeving, is de organisatie verhuisd naar Finland. Door voortdurende bedreigingen moest Chelysheva in 2008 in Finland blijven. Ze heeft geschreven voor de Novaya Gazeta, Svobodnaya Pressa en kasparov.ru over een breed scala aan mensenrechten problemen. Chelysheva schreef het boek "I have been followed in the streets" dat in Finland verscheen in 2013. Ze was een van de auteurs van "International Tribunal for Chechnya", een onderzoek dat in 2009 in Finland verscheen. In 2014 ontving ze tijdens het Writers Unlimited Festival in Den Haag de prestigieuze Oxfam Novib PEN Award for Freedom of Expression.

  Michaïl Sjisjkin (Moskou, 1961) is een van de meest prominente namen in de hedendaagse Russische literatuur. Hij schreef vier veelgeprezen romans: Onvoltooide Liefdesbrieven (Pismovnik, 2010), Venushaar (Maidenhair, 2005), Taking of Izmail (2000) en Larionov's Memoirs (1994). Michaïl Sjisjkin wordt bewonderd als een verfijnd stilist. In zijn fictie verwerkt hij Russische en Europese literaire tradities, en creëert hij een visie op de toekomst van de literatuur. Hij werkte als docent en journalist. Voor zijn romans kreeg hij de drie belangrijkste Russische literatuurprijzen: de Russian Booker Prize in 2000, de Nationale Bestseller prijs in 2005 en de Bolshaya Kniga Prijs (Grote Boekenprijs) in 2006 en 2011. Zijn werk is vertaald in dertig talen.

  Adriaan Jacobovits de Szeged (1935) is oud-topdiplomaat. Hij was o.m. werkzaam als Secretaris in de Nederlandse ambassade in Moskou, directeur-generaal politieke zaken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, permanent vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, permanent vertegenwoordiger bij de Navo in Brussel, en Nederlands ambassadeur in Washington. Sinds zijn pensionering als diplomaat is hij bestuurslid van het Nederlands instituut voor internationale betrekkingen, als lid van de adviesraad voor internationale zaken voor de Nederlandse regering en het parlement, en als bijzonder vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Moldavië.

  Michel Krielaars (Amsterdam, 1961) studeerde geschiedenis en Russisch aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte als uitgever bij Bert Bakker en als Oost-Europaredacteur bij NOS Laat en Nova. Bij Nova werkte hij ook als chef kunst. In 1998 begon hij als opinieredacteur bij NRC Handelsblad, werkte vervolgens bij de kunstredactie en was van 2007 tot midden 2012 correspondent in Moskou. Michel Krielaars schreef drie romans, een verhalenbundel en diverse boeken over de Russische geschiedenis. Daaronder Ooggetuigen Van De Russische Geschiedenis In Meer Dan Honderd Reportages, dat hij samen met Barbara Driessen schreef. In 2014 verscheen Het brilletje van Tsjechov, een verslag van zijn reizen door Rusland in de voetsporen van de auteur. Sinds 2012 is Michel Krielaars chef Boeken van NRC Handelsblad.

  Het programma is Engelstalig. Deze avond is georganiseerd door Writers Unlimited in samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Met dank aan de Gemeente Den Haag en het Nederlands Letterenfonds. Redactie: Tom Dommisse.

 • Winternachten 2015

  NRC Leesclub Live: Familieziek, van Adriaan van Dis

  Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Gustaaf Peek, Michel Krielaars

  Een traditie op het festival, de NRC Leesclub live. Het panel, dat bestaat uit redacteuren Elsbeth Etty, Bas Heijne en schrijver Gustaaf Peek, bespreekt onder leiding van chef boeken Michel Krielaars Familieziek, van Adriaan van Dis. Uiteraard kuntu, de lezer van het boek, uw steentje bijdragen in de discussie.

  Onder dreiging van de Koude Oorlog wordt een jongen voor de toekomst klaargestoomd. Hij moet zich leren weren in een kwade wereld, en de Bom tikt, ook in huis… Zijn opvoeder – meneer Java – is een door de oorlog beschadigde man die zijn zoon steeds meer bij zijn waanwereld betrekt. De jongen is de stille getuige, die alles ziet en niets vergeet. De waanzin raast door het huis en zijn moeder en zusters vormen een sceptisch koor dat commentaar levert op de gebeurtenissen. Familieziek is een ontroerende roman over een jongen die zich losmaakt uit de greep van zijn ouders en desondanks door de vloek van hun verleden wordt aangetast.

  Aansluitend kunt u het programma bezoeken waarin Hans Goedkoop met Adriaan van Dis spreekt over zijn nieuwe roman Ik kom terug (2014).

 • Winternachten 2014

  NRC Leesclub Live: De Rode ruiterij van Isaak Babel

  Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Michel Krielaars, Sana Valiulina

  Een gewaardeerde traditie op het festival: de NRC Leesclub Live. Bezoekers lezen het boek en geven hun mening. Maar eerst is het woord aan het panel, dat bestaat uit Elsbeth Etty, Bas Heijne en gastredacteur Sana Valiulina, onder leiding van chef boeken Michel Krielaars. Deze keer lezen we De Rode Ruiterij uit de Verhalen van Isaak Babel.

  Isaak Babel (1894-1940) kent in Nederland vele bewonderaars: van Tommy Wieringa tot Arnon Grunberg, van Arjan Peters (Volkskrant) tot Michel Krielaars (NRC Handelsblad). Zijn Rode Ruiterij behoort tot de meesterwerken van de Russische literatuur. De verhalen werden onlangs in een prachtige nieuwe vertaling opnieuw uitgebracht in een gebonden editie van Van Oorschot.

  In De Rode ruiterij verwerkte Isaak Babel zijn ervaringen tijdens de Pools-Russische oorlog, waar hij heen was gestuurd door zijn literaire mentor Gorki 'om het echte leven te ontdekken'. Het zijn vertellingen vol bloed en willekeurige moorden, op een nuchtere toon verteld, en juist daarom zo indringend.

  Isaak Babel was een voorstander van de bolsjewistische omwenteling, maar hij kon en wilde zijn ogen niet sluiten voor de soms gruwelijke gevolgen ervan en juist daar schreef hij over. Daarom zaten de politie en de censuur hem doorlopend op de hielen. Hij werd in 1939 gearresteerd en op last van Stalin ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

  "Je raakt in trance door Isaak Babels verbluffende stijl." (Arjan Peters, Volkskrant)

  "Alles bij elkaar is Babel de kunstenaar die de lezer tot een compleet nieuwe visie op de wereld overhaalt." (New York Review of Books)

  Vergeet niet op tijd het boek te lezen, en neem het mee!

 • Winternachten 2013

  NRC Leesclub Live: De Tijgerkat

  Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Marjolijn van Heemstra, Michel Krielaars

  De Leesclub discussieert over De Tijgerkat (Il Gattopardo, 1958) van Giuseppe Tomasi di Lampedusa. In juli 2012 kwam een herdruk van de veelgeprezen vertaling van Anthonie Kee uit. Reden genoeg om deze historische roman - die zich afspeelt op het 19e eeuwse Sicilië waar de burgerij onder aanvoering van Garibaldi de macht overneemt van de adel – te (her)lezen. Michel Krielaars, chef boeken van NRC Handelsblad, presenteert en er is een panel met NRC-redacteuren Elsbeth Etty en Bas Heijne en gaste Marjolijn van Heemstra, die zich voor haar boek De laatste Aedema liet inspireren door haar eigen adellijke familie.

 • Winternachten 2013

  Onder vrienden - een gesprek met Amos Oz

  Met: Amos Oz, Michel Krielaars

  Amos Oz wordt vaak genoemd als een kanshebber voor een Nobelprijs voor de literatuur. Hij won in 1998 de Israël-prijs voor literatuur en de prestigieuze Goetheprijs, een driejaarlijkse prijs voor uitmuntendheid in de literatuur. Zijn boek Mijn Michael is een van de honderd meest verkochte boeken van de 20e eeuw en ook Een verhaal van Liefde en Duisternis was een internationale sensatie. In januari 2013 verschijnt zijn nieuwe boek Onder vrienden, een schitterend portret van de bewoners op een kibboets, die ondanks hun collectieve samenlevingsvorm eenzame op zichzelf teruggeworpen individuen zijn. Michel Krielaars, chef Boeken van NRC Handelsblad, spreekt met hem over zijn werk. Engelstalig.