Inschrijven op de nieuwsbrief

Michel Faber

Michel Faber voor WU2017 - foto Eva Youren
Michel Faber voor WU2017 - foto Eva Youren

(1960, Den Haag) emigreerde in 1967 van Nederland naar Australië, studeerde daar Nederlands, Engels, retorica en filosofie, werd verpleger en debuteerde in 1998 als schrijver. Zijn bestseller Lelieblank, scharlakenrood (2002) over een jonge prostituee in het Victoriaanse Londen, betekende zijn internationale doorbraak. In Dickens-achtige taferelen doorspekt met Freudiaanse, post-Marxistische en feministische thema's beschrijft hij hoe ze gouvernante wordt en na haar ontslag samen met haar pupil weet te overleven. In 2015 verscheen Het boek van wonderlijke nieuwe dingen over de liefde tussen een dominee die naar een andere planeet gaat en zijn vrouw, die thuisblijft en brieven van hem krijgt. Hij schreef deze succesroman in de periode dat hij zijn vrouw Eva verloor aan kanker. Hij zei nooit meer te willen schrijven, maar toch kwam er Tot leven, een dichtbundel ter nagedachtenis aan de liefde van zijn leven.

(WU 2017)

Archief beschikbaar voor: Michel Faber

  • Uitgesteld: In conversation with Michel Faber

    Uitgesteld: In conversation with Michel Faber

    Met: Aimée de Jongh, Michel Faber

    Uitgesteld vanwege maatregelen tegen het coronavirus. We onderzoeken nu of en hoe we het programma later kunnen organiseren. We houden u graag op de hoogte via de nieuwsbrief en op social media.

    - - -
    Romanschrijver en meester van het korte verhaal Michel Faber werd geboren in Den Haag, maar emigreerde naar Australië in 1967. Hij voltooide zijn bestseller The Book of Strange New Things (2015), terwijl hij zijn vrouw Eva aan kanker verloor. Hij zei dat hij klaar was met schrijven, maar publiceerde daarentegen Undying - A Love Story, een poëziebundel ter herinnering aan de liefde van zijn leven.
    Aimée de Jongh, bekroond stripauteur, illustrator en animator uit Nederland, voelt een sterke band met het werk van Michel Faber, die op zijn beurt weer van strips houdt. De Jongh publiceerde internationaal geprezen graphic novels zoals TAXI! en Bloesems in de herfst. Wees erbij en hoor zelf of de auteurs raakvlakken zullen vinden in de manier waarop ze naar het leven, werk en schrijven kijken. Engelstalig programma.

    Programma samengesteld door Ilonka Reintjens (Writers Unlimited), in samenwerking met Cross Comix Rotterdam.
    Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken.

  • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

    Het boek van mijn leven: Michel Faber

    Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd; het boek dat zij iedereen aanraden. Interviewer: Arjan Peters. Engelstalig

  • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

    Onder de huid – het "echte" leven?

    Michael Faber, de Australische bestsellerauteur, is terug in zijn geboortestad Den Haag en praat met Gerlinda Heywegen over zijn fascinatie voor de verfilming van literaire werken. Eén van de voorbeelden zal Under The Skin zijn, zijn eigen hitroman, prachtig verfilmd door Michael Glazer met Scarlett Johansson in de verontrustende hoofdrol.
    Uiteraard wordt Glazers Under The Skin ook vertoond (aansluitend) maar het gesprek en film kunnen ook "los" van elkaar bezocht worden.

  • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

    Winternachten lecture: Fiction in times of Fake

    Wat is echt, wat is schijn? Juist verzinsels kunnen inzicht geven in de wereld waarin wij leven. De Engels-Nederlandse Michel Faber, die de avond opent met de Winternachten Lezing over werkelijkheid en fantasie, schept net als de Nederlandse Hanna Bervoets een toekomstige wereld in zijn romans. De Tsjechische econoom TomᚠSedláček ziet paralellen tussen economie aan de ene en oude mythen en verhalen aan de andere kant, en Mircea Cărtărescu, ook vertaler van Bob Dylans songteksten, heeft zijn drieluik over communistisch Roemenië volgestopt met mythologische ontsnappingen uit de realiteit. Gespreksleiding: Lex Bohlmeijer.