Inschrijven op de nieuwsbrief

Michaël Olbrechts

Michaël Olbrechts
Michaël Olbrechts


(België,1987) ontving in 2014 de Silvester Strips Debuutprijs voor zijn album De allerlaatste tijger. Olbrechts vertelt en tekent met zwier en oog voor detail: helder, levendig, expressief en grappig. Hij studeerde geschiedenis in Leuven en volgde daarna de opleiding beeldverhaal in Brussel. De allerlaatste tijger, zijn afstudeerproject, baseerde de Belg van Indische komaf op zijn eigen familiegeschiedenis. De allerlaatste tijger gaat over een jong gezin dat onderweg is naar oma op een hete zomerdag in 1996. Terwijl ze in hun rode Volvo naar haar serviceflatje in Oosterbeek rijden vertelt vader verhalen over de tijd dat oma jong was. Hij neemt de kinderen mee naar een villa in de jungle van Java aan het begin van de twintigste eeuw. Met zijn kleurgebruik en verteltrant benadrukt Olbrechts het contrast tussen het vrolijke gezin en de schrijnende lotgevallen van oma in Nederlands-Indië. In zijn werk komen de onbezorgde wereld van de klassieke Franco-Belgische school samen met de expressie van de moderne Vlaamse strip.

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Michaël Olbrechts

  • Winternachten 2015

    Indische Winter Kumpulan

    Met: Adriaan van Dis, Anna Montan, Bodil de la Parra, Dinar Rahayu, Gustaaf Peek, Karin Amatmoekrim, Michaël Olbrechts, Nadja Hüpscher, Patrick Lauwerends, Reggie Baay

    Een gezellig samenzijn waarbij onder het genot van Indische lekkernijen gepraat wordt over Ind(ones)ische literatuur.
    Een speciaal programma ter gelegenheid van de 20e editie van het festival, dat in 1995 van start ging onder de naam Indische Winternacht. Kumpulan verwijst naar het typisch Indische 'samenzijn, samen komen', met familie, vrienden of anderszins. De optredende schrijvers Karin Amatmoekrim, Reggie Baay, Adriaan van Dis, Gustaaf Peek en Dinar Rahayu (Indonesië) vertellen aan de hand van een meegebracht object, foto, of muziekfragment een verhaal over een moment van Indisch samenzijn. We kijken ook uit naar de bijdrage van de jonge Belgische stripauteur Michaël Olbrechts, wiens debuutalbum De allerlaatste tijger gaat over de geschiedenis van zijn overgrootmoeder op Java. De vrolijke presentatie is in handen van de actrices Bodil de la Parra en Nadja Hüpscher, die toerden met het theaterprogramma Ouwe pinda's. Uiteraard zijn er in de pauze Indische hapjes verkrijgbaar, van Toko Zwijndrecht. En er klinkt jazzy krontjong van Anna Montan en Patrick Lauwerends. Aduh, geséllig tog!