Inschrijven op de nieuwsbrief

Micha Hamel

Micha Hamel - foto Diane van der Marel
Micha Hamel - foto Diane van der Marel

(Amsterdam, 1970) is dichter, dirigent en componist. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en deed een jaar filosofie in Amsterdam. In 2004 debuteerde hij als dichter met Alle enen opgeteld. In zijn poëzie vat Hamel altijd een groot scala aan thema's bij de horens. In Nu je het vraagt uit 2010 wisselde hij opvallende jeugdherinneringen af met melancholische bespiegelingen. In Bewegend doel uit 2013 dicht hij over depressie, een Egyptische godin, het woordje zwoel en de Italiaanse volksaard. De dichter verandert voortdurend van rol. Hij is kunstenaar, burgerman, popster, rechter en acteur, en onderzoekt hoe deze personages hem vervormen. Schijnbaar achteloos schrijft hij over de wrijvingen tussen liefde, lust, kunst en alledaagsheid. Hamel schreef ook muziek voor o.a. het Schönberg Ensemble. Verder was hij o.a. dirigent van het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest en het orkest van de RAI in Turijn. Op het festival ontvangt hij de Jan Campert-prijs voor zijn vierde dichtbundel Bewegend doel.

(WU 2014 GR)

Archief beschikbaar voor: Micha Hamel

 • Winternachten 2014

  Schrijversfeest 2014

  Met: Aad Meinderts, Alfred Schaffer, Antjie Krog, Bettine Vriesekoop, Elsbeth Etty, Francis Broekhuijsen, Geert Mak, Huub van der Lubbe, Jaap Goedegebuure, Jan Paul Schutten, Marjolein de Jong, Micha Hamel, Oek de Jong, Ronald Snijders, Tijs Goldschmidt, Tiziano Perez, Tom Lanoye

  Het Schrijversfeest vormt de feestelijke afsluiting van het festival met een programma vol schrijvers en andere gasten. Op het programma onder andere optredens van dichter Alfred Schaffer, Geert Mak, de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog, Tom Lanoye, literatuurcritica Elsbeth Etty, fluitist Ronald Snijders en zanger/dichter Huub van der Lubbe.

  In het Schrijversfeest is de uitreiking van de Jan Campert-prijzen opgenomen, de literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met onder andere de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die prijs wordt uitgereikt aan Tom Lanoye. De Zuid-Afrikaanse schrijver Antjie Krog houdt voor hem een lofrede en we zien Lanoye met zijn dankwoord.

  De F. Bordewijk-prijs is voor Pier en Oceaan van Oek de Jong. De roman zal worden aangeprezen door literatuurcriticus/emeritus hoogleraar Jaap Goedegebuure. Componist en dichter Micha Hamel krijgt de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Bewegend doel. Schrijfster/journaliste en voormalig topsporter Bettine Vriesekoop zal de bundel bij ons aanbevelen. De Nynke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur is voor Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Dat boek wordt aangeprezen door bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt.

  Nederlandstalig programma. In samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campert Stichting. Het eerder aangekondigde optreden van Anne Vegter gaat wegens ziekte niet door.