Inschrijven op de nieuwsbrief

Menno Wigman

Menno Wigman - foto Tineke de Lange
Menno Wigman - foto Tineke de Lange

(Beverwijk, 1966), debuteerde in 1997 met de bundel 's Zomers stinken alle steden. De toon die deze 'dandy van de desillusie' in zijn debuut zette, werkte hij uit in latere bundels. Het zijn gedichten die enerzijds teruggrijpen op historische helden en literaire grootheden, anderzijds alledaagse zaken opvoeren, zoals warenhuizen en hamburgertenten. In zijn gedichten wordt de invloed van muziek op het werk van de voormalige punkrocker zichtbaar: metrische ordening, een sterk ritme en veel rijm. Na zijn debuut verschenen nog de bundels Zwart als kaviaar, die bekroond werd met de Jan Campertprijs, Dit is mijn dag en De wereld bij avond. In 2009 publiceerde Wigman een selectie in De droefenis van copyrettes, en in 2010 verscheen een bundel essays: Red ons van de dichters. In januari 2012, de maand waarin Menno Wigman stadsdichter van Amsterdam werd, verscheen Mijn naam is Legioen. De bundel werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs.

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Menno Wigman

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Lang leve de poëzie!

  De beste dichters van het jaar dragen vanavond hun gedichten aan ons voor. Genomineerden voor de VSB Poëzieprijs, samen met Ellen Deckwitz (C. Buddingh'-prijs 2012 voor het beste poëziedebuut) en Rodaan Al Galidi (Literatuurprijs Europese Unie), luiden de nacht in met vrolijke gedichten en gedachten. Een programma in samenwerking met Poetry International.  Nederlandstalig.

 • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 2

  Poëzieprogramma: Dirty Harry en de politiehond

  Do you feel lucky, punk? Dat zijn woorden waarbij iedereen het beeld wel ziet. Het wordt een gedicht, bij de in 2004 gedebuteerde Onno Kosters. Gedichten bij foto's, tv-beelden of strips: Menno Wigman schreef gedichten naar aanleiding van oude politiefoto's, Wim Brands schreef een gedicht bij Kuifje en Albertina Soepboer zette haar landschapsfoto's om in dichtvorm. De dichters dragen voor en tonen hun inspiratiebron.

 • Winternachten 2002 – Winternacht 2

  Nederlandse liefdespoëzie

  Hagar Peeters en Menno Wigman vertegenwoordigen een generatie dichters die bekend staat om zijn voordracht. Ze maakten speciaal voor Winternachten een programma over Nederlandse liefdespoëzie. Regie Carel Alphenaar.