Inschrijven op de nieuwsbrief

Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert - foto Koos Breukel
Maud Vanhauwaert - foto Koos Breukel

(België, 1984) noemt zichzelf poëzie-cabaretière. Ze maakt filmpjes, schrijft columns en trekt door Vlaanderen met haar eigen avondvullende programma Het is de moeite om poëzie dichter bij het publiek te brengen. In haar poëziecabaret steekt ze de draak met de traditionele poëzievoordracht die dichters én publiek soms een ongemakkelijk gevoel bezorgt. Vanhauwaert studeerde Woordkunst op het Conservatorium in Antwerpen, waar ze nu ook zelf lesgeeft. Ze schreef columns voor De Morgen en maakte bijdrages voor het cultuurprogramma Bar du Matin op Radio 1. Voor haar debuutbundel Ik ben mogelijk uit 2011 kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs. Met haar tweede dichtbundel Wij zijn evenwijdig (2014) kreeg ze de Herman de Coninck Publieksprijs en de Hugues C. Pernathprijs 2015. Ze werd met deze bundel tevens genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2016. In 2012 was ze finalist van het Wereldkampioenschap Poetry Slam en in 2014 van het Leids Cabaret Festival. Voor de Vlaamse tv trok ze in 2014 de straat op om mensen op onverwachte plaatsen te laten kennismaken met poëzie.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Maud Vanhauwaert

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  De tekst van mijn leven: Maud Vanhauwaert

  In Filmhuis Studio A dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Arjan Peters.

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  Polemiek: Schuilt achter alle kwaad een man?

  Een polemiek waarin Kristien Hemmerechts en Abdelkader Benali (die Jamal Ouariachi wegens ziekte vervangt) met humor en scherpte tegengestelde standpunten verdedigen rond de vraag 'Schuilt er achter alle kwaad in deze wereld een man? (en daarachter weer een vrouw?)' Ofwel: is testosteron de bron van alle kwaad? Er wordt gestreden met de beste argumenten uit het echte leven en uit de literatuur! Aan het eind van het debat beslissen scheidsrechter Maud Vanhauwaert en het publiek wie de winnaar is.

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  Hello, poëzie en muziek

  Laat je aan het einde van de avond vervoeren door poëzie uit binnen- en buitenland. Beluister de jonge dichters Jeroen van Rooij en Runa Svetlikova en ontmoet geliefde dichters als Adonis en Michael Krüger. Presentatrice Anna Luyten stelt u tevens drie genomineerden voor de VSB Poëzieprijs voor: Geert van Istendael, Maud Vanhauwaert en Pieter Boskma. Dick van der Harst brengt met zijn muzikanten gevarieerde muziek om bij weg te dromen. Speciaal voor Winternachten zet hij een gedicht van Adonis op muziek. Nederlandstalig