Mathijs Deen
(Hengelo, 1962) is radiojournalist en schrijver. Zijn meest recente boek is het in 2013 verschenen De Wadden, een poëtische geschiedenis van de Waddeneilanden. Zijn verhalenbundel Brutus heeft honger uit 2011 werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Met eten als leidraad hopt Deen door de wereldgeschiedenis. De 44 historische verhaaltjes zijn fijne miniatuurtjes van nauwelijks anderhalve pagina. Na zijn studie Nederlands in Groningen werkte Deen enige jaren voor Radio Noord. Zijn radiocolumns uit die tijd zijn gebundeld in twee uitgaven. Sinds 2001 is Deen programmamaker bij de VPRO radio, waar hij het historische radioprogramma OVT presenteert. Een aantal historische documentaires die hij voor de VPRO maakte, is uitgegeven als luisterboek. Ook de radioserie De lange weg naar Darwin verscheen op cd en als podcast. Deen was programmacoördinator van het Winternachten Festival tussen 2009 en 2011.
(WU 2014 GR - R?)Archief beschikbaar voor: Mathijs Deen
-
VPRO's OVT Live
Met: Bas Heijne, Cynthia Mc Leod, De Règâhs, Elsbeth Etty, Mathijs Deen, Nelleke Noordervliet, Paul Scheffer, Paul van der Gaag, Reggie Baay, Stefan Hertmans, Ton van de Langkruis
Een van de best beluisterde programma's van Radio 1 is VPRO's OVT. Elke zondagmorgen staat de actualiteit van de geschiedenis centraal.
Inmiddels is het een traditie dat de programmamakers ten tijde van het festival verhuizen naar Den Haag, dit keer om live uit te zenden voor publiek, vanuit de gezellige foyer van Theater aan het Spui. Publiek is van harte welkom, de toegang en koffie zijn vrij. In het eerste uur hebben presentatoren Mathijs Deen en Paul van der Gaag een gesprek met schrijver Reggie Baay en festivaldirecteur Ton van de Langkruis over de geschiedenis van het 20jarige Writers Unlimited; een gesproken column van Nelleke Noordervliet en een gesprek over slavernij in de Oost en in de West met Cynthia McLeod (Suriname) en Reggie Baay. Van hem verscheen vorige week het boek Daar werd wat gruwelijks verricht, over de verborgen slavernijgeschiedenis van Nederlands-Indië. In het tweede uur een gesprek met Bas Heijne en Elsbeth Etty over Couperus. Tot slot spreken Paul Scheffer en Stefan Hertmans over de boeken die schreven over de verhalen van hun grootvaders. Tussendoor optredens van de Haagse band De Règâhs.
-
Don't mention the War: China en Japan
China en Japan zijn landen met een onderling oorlogsverleden; een onderwerp dat lange tijd taboe was. Tegenwoordig worden de traumatische gebeurtenissen en getroebleerde verhoudingen steeds vaker verwerkt in film en literatuur. Geling Yans verfilmde roman Dertien meisjes van Nanjing gaat over het bloedbad in 1937, een zeer actueel thema in de hedendaagse Chinese literatuur. Ian Buruma is sinoloog en japanoloog en schreef de historische roman The China Lover over een Japanse filmheldin ten tijde van de Japanse bezetting van China (1937-1945). Hoe wordt er teruggeblikt op beider rol in de Tweede Wereldoorlog? Een gesprek over het verwerken van oorlogstrauma's in China en Japan, aan de hand van filmfragmenten. Engelstalig.
-
The Turning Point
Drie schrijvers spreken over hun drijfveren om schrijver te worden in een vaak gewelddadige en complexe wereld. Architect Andries Samuel, documentairemaker en BBC-verslaggever Aminatta Forna en bouwkundig ingenieur Nihad Siries wendden zich alle drie op zeker moment tot de literatuur. Andries Samuel, de zoon van Antjie Krog, debuteerde in 2013 met de dichtbundel Wanpraktyk. Aminatta Forna schildert in haar recente roman Het huis met de schaduw de gistende spanning in het naoorlogse Kroatië. De grote kracht van Nihad Siries is dat hij angst in humor weet om te zetten in zijn roman De stilte en het geluid. Wat maakte dat deze drie mensen gingen schrijven? Engelstalig.
-
Cynthia McLeod en Michiel van Kempen
Met: Cynthia Mc Leod, Mathijs Deen, Michiel van Kempen
Op vrijdagavond 5 juli presenteerde Writers Unlimited The Series een programma over schrijvers en slavernij, met Cynthia McLeod uit Suriname en Michiel van Kempen, schrijver en kenner van de Surinaamse literatuur.
De avond was onderdeel van het The Hague African Festival. Het programma vond plaats in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.
Cynthia McLeod wordt ook wel de Hella Haasse van Suriname genoemd. Ze is onder andere bekend van haar romans 'Hoe duur was de suiker' - dat binnenkort verfilmd wordt - en 'De vrije negerin Elisabeth'. Haar gesprekspartner Michiel van Kempen, is schrijver, en de kenner bij uitstek van de Surinaamse literatuur. Ze gaan in gesprek over de slavernijgeschiedenis van Suriname. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft.
Presentator en schrijver Mathijs Deen (VPRO's O.V.T.) ging met beide auteurs in gesprek.
De voertaal was Nederlands. Na afloop signeerden Cynthia McLeod en Michiel van Kempen hun boeken bij de Paagman bookshop in de zaal. Aanvang 20.30 u.
In samenwerking met uitgeverij Conserve, De Geus en The Hague African Festival.
-
VPRO's OVT Live
Met: Denise Jannah, Frank Westerman, Lucas Hüsgen, Mathijs Deen, Nelleke Noordervliet, Onno Blom, Paul van der Gaag
Een van de best beluisterde programma's van Radio 1 is VPRO's O.V.T. Elke zondagmorgen staat de actualiteit van de geschiedenis centraal. Inmiddels is het een traditie dat de programmamakers ten tijde van het festival verhuizen naar hartje Den Haag om live uit te zenden vanuit Café Brasserie Dudok. Deze keer o.a. aandacht voor Lucas Hüsgen (schrijver van Nazi te Venlo), voor de vorig jaar overleden auteur Gerrit Komrij en voor het werk van de Poolse schrijver/journalist Ryszard Kapuscinski, wiens biografie is verschenen. Onderwerp van een gesprek met schrijver/journalist Frank Westerman. In het tweede uur vindt er een eerbetoon plaats voor de vorig jaar overleden dichter Gerrit Komrij. Onno Blom, vriend en auteur van een monografie van Gerrit Komrij ´Het fabeldier dat Komrij heet'. Er is live muziek van jazz-zangeres Denise Jannah, begeleid door gitarist Robby Alberga. Zij zingt onder andere een gedicht van Komrij. Paul van der Gaag en Mathijs Deen presenteren. Publiek is welkom: gratis toegang, koffie en koekjes.
-
VPRO's OVT Live
Met: Annejet van der Zijl, Margot Dijkgraaf, Mathijs Deen, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Trio Droomvogels, Willem Nijholt
Elk jaar zendt de VPRO radio dit geschiedenisprogramma live uit tijdens het festival, vanaf de locatie Café Brasserie Dudok. In deze aflevering gaan de schrijvers uit het festival in gesprek over literatuur en geschiedenis. Met live muziek. Presentatie Paul van der Gaag en Mathijs Deen. In het eerste uur een gesprek met Lotte Jensen over de herkomst van de Nederlandse droom, een column van Nelleke Noordervliet, en een gesprek over de relatie van biografen met hun hoofdpersonen. Met Annetjet van der Zijl, Bas Kromhout en Hans Renders. In het tweede uur spreken Willem Nijholt en Margot Dijkgraaf over Hella Haasse, en horen we een opname van een interview met Hella Haasse. Hans Blom spreekt over de relatie tussen literatuur en geschiedenis.
-
VPRO OVT Live
Met: Asis Aynan, Ernest van der Kwast, Marlon Titre, Mathijs Deen, Nazmiye Oral, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Wim Tigges
Zoals ieder jaar zendt ook nu het VPRO geschiedenisprogramma OVT weer uit vanuit cafe Dudok, als onderdeel van Writers Unlimited - Winternachten festival Den Haag. Het thema van het festival is Great Expectations, naar de roman van Charles Dickens. Dickens schreef Great Expectations precies 150 jaar geleden. Reden om te spreken over Dickens, zijn boek en zijn tijd, met de Anglist letterkundige Wim Tigges. Volkskrant-columniste en actrice Nazmiye Oral, journalist en schrijver Asis Aynan en de schrijver van ondermeer de bestseller 'Mama Tandoori' Ernest van der Kwast, praten over familiegeschiedenis en hoe die geschiedenis zijn weerslag heeft in hun werk. Van alle drie is in ieder geval één van de ouders afkomstig van buiten Europa. Hoe bepalend is dat voor hun schrijverschap geweest en kan je ooit loskomen van die andere culturele achtergrond? Met de column van de schrijfster Nelleke Noordervliet en muziek van gitarist Marlon Titre. In het tweede uur o.a. Paulus Bijl over zijn promotieonderzoek naar foto's van koloniaal geweld in Nederlands-Indië. Er blijkt, anders dan in het geval van de Tweede Wereldoorlog, nog grote onenigheid bestaat over de betekenis van dit geweld, en over de morele beoordeling ervan. Met live muziek: Marlon Titre. Presentatie: Paul van der Gaag en Mathijs Deen. Nederlandstalig.
-
Raul Lemesoff en zijn 'Weapon of Mass Instruction'
De Argentijnse kunstenaar Raul Lemesoff (1972) bouwt in Den Haag zijn derde Weapon of Mass Instruction. Het is een met boeken overgroeide tank die op een krachtige manier duidelijk maakt dat er niet te spotten valt met literatuur. De Haagse tank is een variatie op de tank die Lemesoff eerder in Argentië maakte. Daar bouwde hij een oude Ford Falcon van de Junta - symbool voor de repressie van het oude regime - om tot zijn eerste 'Arma de Instrucciòn Masiva'. Daarmee heeft Lemesoff vooral achterstandsbuurten en arme streken in Argentinië aangedaan, en is zelfs buurland Uruguay binnengevallen. De boeken op de tank deelde hij uit aan voorbijgangers, volwassenen en kinderen, in afgelegen dorpen waar geen bibliotheek te vinden is. Tijdens Writers Unlimited stoomt de tank op naar de binnenstad van Den Haag, het centrum van de macht in ons land, om de strijd aan te gaan met het gebrek aan kennis en verbeeldingskracht.
Mathijs Deen gaat in gesprek met de kunstenaar over zijn project.
Het project van Raul Lemesoff is mogelijk gemaakt door Kosmopolis Den Haag. -
VPRO's OVT Live
Met: Cynthia Mc Leod, Gert Oostindie, Gilbert Wawoe, John Jansen van Galen, Mathijs Deen, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Sams, Theo Para
Ook dit jaar sluit VPRO's geschiedenisprogramma OVT het festival af in een live-uitzending vanuit café Dudok. De Surinaamse publicist Theo Para is te gast om te spreken over zijn boek De Schreeuw van Bastion Veere, dat handelt over de geschiedenis van Suriname sinds de decembermoorden van 1982. Er is ook aandacht voor de vorige week overleden eerste president van Suriname, Johan Ferrier, in een gesprek met zijn dochter Cynthia McLeod en John Jansen van Galen. Gilbert Wawoe, oud staatsraad, spreekt samen met historicus Gert Oostindie over de bijzondere status die de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba vanaf oktober in Nederland krijgen. Nelleke Noordervliet spreekt de column uit. Met muziek van zanger en percussionist Victor Sams, afkomstig van Sint Eustatius. Toegang en koffie zijn gratis!
-
VPRO O.V.T.
Met: Geert Mak, Kees 't Hart, Mathijs Deen, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Raj Mohan, Shrinivási
Het vierdaagse festival werd afgesloten met een live-uitzending van VPRO's OVT op zondagmorgen op Radio 1 vanuit Dudok in Den Haag. Literatuur en (vervalste) geschiedenis kwamen samen in gesprekken met gasten van Winternachten 2009. Met onder andere Geert Mak, Nelleke Noordervliet, Kees 't Hart, Shrinivási uit Suriname en de Surinaams/Hindoestaanse musicus/dichter Raj Mohan die enkele prachtige, ontroerende liederen zong. Presentatie was in handen van Paul van der Gaag en Mathijs Deen.
-
'Travellers Tales'
In de satirische columns op zijn site 'The Curious Diary of Mr. Jam' speelt Nury Vittachi (Hongkong) met stereotype beelden van Oost en West. In het programma 'Travellers Tales' discussieerde hij met de Indonesische schrijfster Laksmi Pamuntjak over hoe westerlingen en Aziaten elkaar zien. Laksmi Pamuntjak, schrijfster en dichteres, is een van de weinige auteurs in haar land die in het Engels schrijft. Zij typeert haar positie als 'de Dubbele Ander'. Het gesprek werd geleid door Mathijs Deen.
-
VPRO's OVT Live vanuit Winternachten
Met: Adriaan van Dis, Ahmed Ziani, Antjie Krog, Asis Aynan, Geert Mak, Haytham Safia Qu4rtet, Mathijs Deen, Paul van der Gaag
Het laatste geluid van Winternachten 2008 klinkt op zondagmorgen op Radio 1 in een rechtstreekse uitzending vanuit Den Haag.
In VPRO's OVT komen geschiedenis en literatuur samen in gesprekken met Winternachtengasten. Antjie en Krog en Adriaan van Dis spreken over Zuid-Afrika. De Berberse dichter Ahmed Ziani en schrijver/colomnist Asis Aynan gaan in gesprek over de Berberse taal. 'Fellowtravelers' in de Sovjet-Unie in de jaren dertig is onderwerp van een gesprek met schrijver Geert Mak, Hans Olink en Europarlementariër Thijs Berman. In de serie 'In Europa', onderdeel van de uitzending, staan vandaag de jaren dertig van de vorige eeuw centraal. Is de angst uit die tijd te vergelijken met die van onze tijd? Presentatie Matthijs Deen en Paul van der Gaag. Nederlandstalig -
VPRO's OVT - live in Winternachten
Met: Allard Schröder, H.J.A. Hofland, Jakarta Street Band, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Thomas Rosenboom
Het laatste geluid van Winternachten 2007 klonk op zondagmorgen vanuit Den Haag in een live uitzending van OVT, het historisch programma van VPRO Radio.
De uitzending was gewijd aan Winternachten en de relatie tussen geschiedenis en literatuur. Schrijver Thomas Rosenboom sprak over zijn hertaling van de Afrikaanse brieven van Focquenbroch (1640-1670), geschreven tijdens diens verblijf in het fort El Mina, het Nederlandse slavendepot op de Westkust van Afrika. Daarnaast was er aandacht voor Jonathan Swifts fictieve reisroman Gulliver's Travels en de herschrijving daarvan in Winternachten. Schrijver Allard Schröder vertelde over zijn hoofdstuk in Gulliver's New Travels. H.J.A Hofland las zijn column over ontdekkingsreizigers. In deze uitzending werd ook aandacht besteed aan het onderzoeksprogramma van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie over het dekolonisatieproces in Indonesië. De resultaten van het onderzoek werden tijdens Winternachten gepresenteerd. -
VPRO O.V.T. - live vanuit Winternachten
Met: Breyten Breytenbach, Frank Martinus Arion, Mathijs Deen, Merietza Haakmat en Hershel Rosario, Paul van der Gaag
Het laatste geluid van Winternachten 2006 klonk op zondagmorgen vanuit café brasserie Dudok, in een live uitzending van O.V.T., het historisch programma van VPRO Radio. Deze aflevering gaf veel aandacht aan literatuur. Eén van de onderwerpen was de geschiedenis van Nederland en de strijd tegen de apartheid, met de Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach. De Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion sprak over zijn nieuwe historische roman De deserteurs, en over De hut van oom Tom, het boek dat aanleiding gaf tot de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten. Merietza Haakmat zong onder begeleiding van gitarist Hershel Rosario Antilliaanse liederen. Nederlandstalig.
-
VPRO's O.V.T. - live vanuit Winternachten
Met: Mathijs Deen, Michiel van Kempen, Paul van der Gaag, Pierre Lauffer Ensemble, Tijs Goldschmidt, Wim Rutgers
Het historisch programma van VPRO Radio is een van de meest beluisterde programma's van Radio 1. Deze keer zendt het programma live uit vanuit Den Haag, in het kader van Winternachten. Dit keer met literair-historische onderwerpen. Het historische beeld van 'De West' van Nederlandse schrijver is onderwerp van de op deze dag verschenen bloemlezing Noordoostpassanten van Michiel van Kempen, de kenner bij uitstek van de Surinaamse literatuur en Wim Rutgers, deskundige op het gebied van de Antilliaans/Arubaanse letteren. Ook te gast is schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt. Met muziek van het Pierre Lauffer Ensemble.