Inschrijven op de nieuwsbrief

Marylin Simons

Marylin Simons tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg
Marylin Simons tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg

(1959, Suriname) volgde in Nederland middelbaar onderwijs en daarna een hbo-opleiding. In 1982 keerde Simons terug naar haar geboorteland. Hier ging ze schrijven voor tijdschrift De Tweede Ronde, het nieuwsblad de Ware Tijd en diverse andere kranten. In haar verhaal 'In naam van God en Obia' schetst Simons op mooie, heldere wijze een familiedrama. Hiervoor mocht ze in 2002 de Kwakoe Literatuurprijs in ontvangst nemen. Deze prijs is verbonden aan het gelijknamige multiculturele festival in Nederland. Ze debuteerde in december 2003 met de verhalenbundel Carrousel, uitgegeven door de Surinaamse uitgeverij Okopipi. Marylin schrijft over gewone mensen in Suriname. Mensen die ze tegenkomt op straat, op de markt, in lijn 9, langs Paramaribo's Waterkant, op de plantages, in wachtkamers van hospitalen. 'Het zijn juist die gewone mensen', zegt Marylin, 'die stof bieden voor een ongewoon verhaal'.

(WIN 2004)

Archief beschikbaar voor: Marylin Simons

 • Suriname 2004

  Slotavond

  Met: Albert Mungroo, Andy Fernandes, Annemarie Sanches, EKM Dido, Gibi Bacilio, Harvey Fräser, Jeffrey Quartier, Jit Narain, Marlène Oudsten, Marylin Simons, Mavis Noordwijk Koor, Mireille Pinas, Norine Blinker, Ronald Giphart, Roué Hupsel, Sitok Srengenge, Sombra, Terry

  Een feestelijke afsluiting van deze eerste editie van het Internationaal Literatuurfestival Suriname, Met proza, poëzie en muziek. Optredens van de buitenlandse gasten en vele Surinaamse auteurs: van de gevestigde namen tot veelbelovende debutanten. Met onder anderen Jit Narain, Marylin Simons, Sombra, Ronald Giphart (Nederland), Gibi Bacilio (Curaçao), EKM Dido (Zuid-Afrika), Sitok Srengenge (Indonesië), Norine Blinker, Andy Fernandes, Harvey Fräser, Roway James, Marlène Oudsten, Mireille Pinas, Terry en Jeffrey Quartier. Met optredens van het koor van Mavis Noordwijk (een combinatie van het Kokrikikoor en het ADEKkoor) en een afsluitend lied van Albert Mungroo. Presentatie: Annemarie Sanches.

 • Winternachten 2003 – Winternacht 2

  Een Surinaamse blik op Holland

  Drie Surinaamse vrouwen hebben zo hun eigen beeld van ons land. Twee van hen wonen in ons land: toneelschrijfster Thea Doelwijt en schrijfster en journaliste Mala Kishoendajal. Van haar verscheen recent de roman Boegbeeld, over haar ontmaskering van de politica Tara Singh Varma. Het nieuwe Surinaamse schrijftalent Marylin Simons kwam voor Winternachten over uit Suriname. Ze is winnares van de Kwakoe literatuurprijs2002. Michiel van Kempen, dé kenner van de Surinaamse literatuur, leidde het gesprek.

 • Tournee NL 2003

  Winternachten Bijlmer

  Met: Christine Otten, Cynthia Mc Leod, Gibi Bacilio, Marylin Simons, Nicole Terborg

  Geen betere dichter en performer op de Antillen dan Gibi Bacilio uit Curaçao. Hij trad op samen met de Surinaamse schrijfster Marylin Simons. Zij won vorig jaar de Kwakoe literatuurprijs met een van haar korte verhalen. Voor Winternachten kwam e naar Nederland. Verder traden op deze avond op de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod en de Nederlandse schrijfster en rap-dichteres Christine Otten. Nicole Terborg sprak met ze over hun werk. De avond werd georganiseerd i.s.m. Krater Theater Zuidoost.

 • Tournee NL 2003

  Winternachten Rotterdam

  Met: Gibi Bacilio, Kader Abdolah, Marylin Simons, Michiel van Kempen

  Waarom gingen de Antilliaanse dichter Gibi Bacilio en de Surinaamse schrijfster Marylin Simons na lange tijd in Nederland terug naar hun geboorteland? Waarom heeft de Iraanse schrijver Kader Abdolah voor Nederland gekozen? Wat is hun beeld van Holland, en hoe speelt het een rol in hun werk? Marylin Simons won vorig jaar de Kwakoe literatuurprijs met een van haar korte verhalen. Voor Winternachten kwam ze naar Nederland. De vier schrijvers spraken met Michiel van Kempen en droegen voor uit hun werk. Een avond in samenwerking met Stichting Dunya.