Ga naar de inhoud
NL EN menu

Martijntje Smits

Martijntje Smits
Martijntje Smits

is filosoof, ingenieur en innovatiedenker. Ze werkt als onderzoeker en docent aan verschillende universiteiten en instituten. Als wetenschapsfilosofe richt zij zich voornamelijk op technologie en de toekomst en in haar werk stelt ze de vanzelfsprekendheid van technologische toekomstbeelden ter discussie. Smits schreef verschillende boeken over technologie en robotica, waaronder Monsterbezwering, de culturele domesticatie van nieuwe technologie (2002). Onlangs verscheen de bundel Robot Love bij de gelijknamige expositie in Eindhoven en nog dit jaar verschijnt haar boek Frankensteins blinde vlek (werktitel).

(2018)

Archief beschikbaar voor: Martijntje Smits

  • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

    Film: 'Frankenstein' (1931), ingeleid door Martijntje Smits

    Boris Karloff speelt de hoofdrol als het bekendste filmmonster aller tijden in een iconische verfilming van een verhaal dat alleen maar aan actualiteit lijkt te winnen. Tweehonderd jaar geleden schreef Mary Shelley haar brievenroman over fundamentele vragen rond het menselijk bestaan. Als film wijkt Frankenstein behoorlijk af van het originele verhaal. Zo gebruikt Frankenstein in de film electriciteit om zijn creatie tot leven te wekken. Uiteindelijk draait die ook om de centrale vraag 'waarom zijn wij hier en wat kunnen wij doen?' De film is Engels gesproken zonder ondertiteling. Met een inleiding door filosoof, ingenieur en innovatiedenker Martijntje Smits.

  • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

    Mens-machine: En technologie schiep de nieuwe mens

    Hanna Bervoets en, uit Ierland, Mark O'Connell spraken over onze 'transhumane' toekomst, mede naar aanleiding van O'Connells bestseller De mensmachine en Bervoets' roman Ivanov. O'Connell gaf zijn boek de pakkende ondertitel Adventures Among Cyborgs, Utopians, Hackers, and the Futurists Solving the Modest Problem of Death mee. Hij onderzoekt de roots, ethiek en toekomstvisie van transhumanisme. Deze beweging wil de natuurlijke grenzen van het menselijk bestaan doorbreken met hulp van technologie; een volgens anderen verwerpelijke filosofie. Bervoets combineert spanning en ethiek in Ivanov, waarin de hoofdpersoon verstrikt raakt in het dubieuze onderzoek van een jonge wetenschapper. Fiep van Bodegom leidde het gesprek, met als sidekick ingenieur en innovatiefilosoof Martijntje Smits. Bervoets en O'Connell waren van 22:30-23:40 uur in Filmhuis Zaal 1 met Forever clips clips clips, een reeks fragmenten, korte films en games rond het festivalthema Who Wants to Live Forever?