Inschrijven op de nieuwsbrief

Marlene Dumas

Marlene Dumas - foto Chris van Houts
Marlene Dumas - foto Chris van Houts

is beeldend kunstenaar. Een belangrijk deel van haar werk bestaat uit tekeningen en aquarellen, voornamelijk figuren en portretten. Marlene Dumas levert met haar werk dikwijls een scherp commentaar op ingesleten rolpatronen en sociale verhoudingen. De "Black Drawings" (1991-92) bestaan uit 111 afzonderlijke portretten waarmee ze ingaat op stereotiepe indelingen naar ras en huidskleur, die geen ruimte laten voor individuele waardering. De series "Defining in the Negative" (1988) en "Strong Works" (1990) leveren commentaar op traditionele rollen van de vrouw als model, muze of minnares. Ook de rol van de vrouw als moeder en seksualiteit zijn onderwerpen voor tal van haar tekeningen. Het werk van Marlene Dumas kenmerkt zich dikwijls door deze combinatie van directheid en intimiteit. Recent werk bestaat uit een serie portretten van geblinddoekte Palestijnse mannen, die ze gemaakt heeft in reactie op de situatie in het Midden-Oosten.

Archief beschikbaar voor: Marlene Dumas

  • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 1

    Op zoek naar de onafhankelijke geest - deel 3

    De avond werd afgesloten met een gesprek tussen alle deelnemers aan de zoektocht om tot enkele conclusies te komen over de manier waarop het onafhankelijk denken beschermd kan worden. Tot slot een visie van de schrijver Samuel Beckett op het menselijk denken: akteur Paul Röttger speelde de monoloog van Lucky uit het toneelstuk Wachten op Godot. Michaël Zeeman leidde het gesprek. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 1

    Op zoek naar de onafhankelijke geest - deel 2

    In het tweede deel van de zoektocht spraken beeldend kunstenaar Marlene Dumas, bioloog Tijs Goldschmidt en componist Theo Loevendie over de (on)mogelijkheid van onafhankelijk scheppen. Moeten we een voorbeeld nemen aan de onafhankelijke scheppers bij uitstek: de schilderende aap Congo en de zorgeloos componerende vogels? Michaël Zeeman trad op als gespreksleider. Nederlandstalig.