Inschrijven op de nieuwsbrief

Mark O'Connell

Mark O'Connell - foto Rich Gilligan
Mark O'Connell - foto Rich Gilligan

(Ierland, 1979) is literatuurwetenschapper en journalist, wonend en werkend in Dublin. Hij schrijft onder meer voor The New Yorker, The Independent en New York Times Magazine. In 2018 verscheen zijn debuut To Be A Machine (De mensmachine), dat werd genomineerd voor de prestigieuze Baillie Gifford Prize, de belangrijkste Britse prijs voor non-fictie. In De mensmachine doet O'Connell onderzoek naar het transhumanisme, een subcultuur in Sillicon Valley die zich bezighoudt met radicale levensverlenging door middel van versmelting van mens en techniek. Hierover zegt O'Connell in NRC (2018): "Zij hebben een mechanistische kijk op wat het betekent om mens te zijn. Zij zien mensen letterlijk als machines. […] Mijn zoektocht ging over de vraag wat het betekent om als mens een machine te worden, maar uiteindelijk leerde ik meer over wat het betekent om mens te zijn."

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Mark O'Connell

 • Winternachten 2019 – Saturday Night Unlimited

  Boek van mijn leven: Mark O'Connell

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Abdelkader Benali.

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Forever Clips Clips Clips

  Schrijvers Hanna Bervoets en Mark O'Connell en filmcurator Gerlinda Heywegen vertoonden en becommentarieerden videoclips, korte films en fragmenten uit games en speelfilms rond het festivalthema Who wants to live forever? U ziet onder meer toekomstbeelden, genezende elixirs, strijd op leven en dood en commercials over jong en mooi blijven. Voorafgaand aan Forever Clips, Clips, Clips gingen Bervoets en O'Connell van 21:10-22:00 uur in Zaal 1 van Theater aan het Spui in gesprek in het programma Mens-machine: En technologie schiep de nieuwe mens.

 • Winternachten 2019 – Saturday Night Unlimited

  Film: 'Frankenstein' (1931), ingeleid door Mark O'Connell

  Boris Karloff speelt de hoofdrol als het bekendste filmmonster aller tijden in een iconische verfilming van een verhaal dat alleen maar aan actualiteit lijkt te winnen. Tweehonderd jaar geleden schreef Mary Shelley haar brievenroman over fundamentele vragen rond het menselijk bestaan. Als film wijkt Frankenstein behoorlijk af van het originele verhaal. Zo gebruikt Frankenstein in de film electriciteit om zijn creatie tot leven te wekken. Uiteindelijk draait die ook om de centrale vraag 'waarom zijn wij hier en wat kunnen wij doen?' De film is Engels gesproken zonder ondertiteling. Mark O'Connell - auteur uit Ierland van De mensmachine (2018) over mensen die de sterfelijkheid willen overwinnen met behulp van technologie - leidt de film in.

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Mens-machine: En technologie schiep de nieuwe mens

  Hanna Bervoets en, uit Ierland, Mark O'Connell spraken over onze 'transhumane' toekomst, mede naar aanleiding van O'Connells bestseller De mensmachine en Bervoets' roman Ivanov. O'Connell gaf zijn boek de pakkende ondertitel Adventures Among Cyborgs, Utopians, Hackers, and the Futurists Solving the Modest Problem of Death mee. Hij onderzoekt de roots, ethiek en toekomstvisie van transhumanisme. Deze beweging wil de natuurlijke grenzen van het menselijk bestaan doorbreken met hulp van technologie; een volgens anderen verwerpelijke filosofie. Bervoets combineert spanning en ethiek in Ivanov, waarin de hoofdpersoon verstrikt raakt in het dubieuze onderzoek van een jonge wetenschapper. Fiep van Bodegom leidde het gesprek, met als sidekick ingenieur en innovatiefilosoof Martijntje Smits. Bervoets en O'Connell waren van 22:30-23:40 uur in Filmhuis Zaal 1 met Forever clips clips clips, een reeks fragmenten, korte films en games rond het festivalthema Who Wants to Live Forever?