Inschrijven op de nieuwsbrief

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra - foto Bowie Verschuuren
Marjolijn van Heemstra - foto Bowie Verschuuren

(Amsterdam, 1981) - theatermaker, schrijver, dichter, journalist - studeerde godsdienstwetenschappen en baarde in 2009 opzien met haar eerste dichtbundel Als Mozes had doorgevraagd. In 2012 verscheen haar debuutroman De laatste Aedema. Ze schreef, regisseerde en/of acteerde in theatervoorstellingen over Desi Bouterse (Bouta), over de weduwe van Hans Janmaat (Jeremia), over Thea Beckmans Kruistocht in spijkerbroek en, samen met Sadettin Kirmiziyüz, over Lawrence of Arabia (2019). In En we noemen hem (2017) vertelt ze een van de mythische verhalen uit haar eigen familie, balancerend tussen fictie en non-fictie. Sinds 2019 is Van Heemstra correspondent ruimtevaart bij De Correspondent. Daarnaast maakt ze podcasts, bijvoorbeeld Sør (2018), Stadsastronaut (2019) en De Binnenbühne (2020).

(WN 2021)

Archief beschikbaar voor: Marjolijn van Heemstra

  • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

    Boek van mijn leven: Marjolijn van Heemstra

    Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden.

  • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

    Nederland op de sofa: Marjolijn van Heemstra

    Komt een land bij de dokter! Nederland voelt zich fantastisch. Het staat in 2017 op de zesde plaats van de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Niet gek als je bijvoorbeeld kijkt naar de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg en onderwijs. Of naar de vrijheden die zijn inwoners genieten. Op individueel niveau is de toekomst op zijn minst rooskleurig.

    Tegelijkertijd weet Nederland het allemaal even niet meer. De verwachting van de samenleving als geheel blijkt een stuk somberder. Er is een groeiende onrust over het 'wij'. Nederland is bang voor een teloorgang van zijn normen en waarden.

    Wat is er aan de hand? Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra vertolkte, in de rol van Nederland, deze paradoxale gevoelens op de sofa bij psychiater Damiaan Denys.

  • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

    De woede van Europa - over de binnenste buitenstaanders van Europa

    In Europa waart woede rond. Woede in vele gedaantes en met vele stemmen, maar misschien ook met een gemeenschappelijke bron. Onder leiding van auteur en cultuurhistoricus David Van Reybrouck schetsen en duiden schrijvers met diverse Europese steden als standplaats deze woede vanuit hun omgeving en perspectief.

    Sommige Europeanen vinden dat ons continent zijn oorsprong verloochent en op weg is naar een culturele suïcide door zich open te stellen voor de cultuur van vreemdelingen. De ander vindt dat Europa juist gevangen zit in zijn koloniale reflexen en vooroordelen, en dat het tekortschiet in het omarmen van zijn nieuwe burgers. Een derde kan bij Europa nog slechts denken aan bemoeizucht en technocratie, ontdaan van passie, verbeelding en democratische vitaliteit.

    Veelzijdig auteur en toneelschrijver David Van Reybrouck schreef spraakmakende boeken als Congo. Een geschiedenis en essays als Pleidooi voor populisme en Tegen verkiezingen. De debuutroman Ellebogen van Fatma Aydemir over escalerend geweld in de U-Bahn verdeelde onlangs critici en lezers in Duitsland. Grazyna Plebanek is afkomstig uit Warschau, leefde enkele jaren in Stockholm en woont sinds 2005 in Brussel, van waaruit ze werkt als journalist en schrijver van korte verhalen en romans. In Boekarest publiceerde kunsthistoricus, dichter en essayist Magda Cârneci tot 1989 onder een pseudoniem; inmiddels is ze onder meer hoofdredacteur van Revista ARTA.

    Als contrapunt draagt Rodaan Al Galidi gedichten voor, maakt Gerda Dendooven illustraties en musiceren Stefka en Amer Shanati.

  • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

    De tekst van mijn leven: Marjolijn van Heemstra

    Welke tekst uit de wereldliteratuur koestert de schrijfster en theatermaakster Marjolijn van Heemstra haar leven lang al? Deze mooiste of meest inspirerende tekst kan een gedicht zijn, of een fragment uit een roman – maar ook een songtekst. Het publiek leest mee en gaat in kleine kring met haar in gesprek. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

    My verre-verste kind

    De zeer geliefde Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog introduceert haar zoon Andries Samuel, die met zijn bejubelde poëziedebuut in haar voetsporen treedt. Moeder en zoon dragen uit het hart gegrepen gedichten voor over de familieband tussen ouders en (klein)kinderen; Wende zette een speciaal voor deze gelegenheid een gedicht, dat Antjie Krog samen met haar zoon schreef, op muziek. Ze brengt dit nieuwe lied vanavond voor het eerst ten gehore en zingt ook ander werk. Engelstalig.

  • Winternachten 2013

    NRC Leesclub Live: De Tijgerkat

    Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Marjolijn van Heemstra, Michel Krielaars

    De Leesclub discussieert over De Tijgerkat (Il Gattopardo, 1958) van Giuseppe Tomasi di Lampedusa. In juli 2012 kwam een herdruk van de veelgeprezen vertaling van Anthonie Kee uit. Reden genoeg om deze historische roman - die zich afspeelt op het 19e eeuwse Sicilië waar de burgerij onder aanvoering van Garibaldi de macht overneemt van de adel – te (her)lezen. Michel Krielaars, chef boeken van NRC Handelsblad, presenteert en er is een panel met NRC-redacteuren Elsbeth Etty en Bas Heijne en gaste Marjolijn van Heemstra, die zich voor haar boek De laatste Aedema liet inspireren door haar eigen adellijke familie.

  • Winternachten 2012 – Winternacht 1

    Who's Afraid of Youth

    Leerlingen van SG Johan de Witt en Lyceum Ypenburg beklimmen het podium en dragen zelfgeschreven gedichten voor. Meer dan tien uur poëzieles hebben ze achter de rug. Inspiratie kwam van dichter Marjolijn van Heemstra, die hen bezocht in de klas en met hen poëzie las. Vervolgens gingen ze aan de slag met de docenten van Huis van Gedichten. Na veel schrijven en schrappen, uitbreiden en inkorten brengen de leerlingen nu zelf hun allerbeste gedichten op het festival. Ook Marjolijn van Heemstra treedt met hen op. De presentatie, muzikaal omlijst door Trio Koenijn, is in handen van Nicole Terborg. Een programma in samenwerking met Huis van Gedichten. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2011 – Winternacht 2

    Gelukkig! Poëzie!

    Poëzie maakt gelukkig! Laat u tijdens dit laatste programma van deze avond inspireren en meevoeren door dichters en performers die zelf gelukkig worden van poëzie en anderen in dat geluk willen laten delen. Kees van Kooten brengt de poëzie van Billy Collins. Rodaan Al Galidi en Marjolijn van Heemstra dragen voor uit hun eigen gedichten. De presentatie is in handen van de sneldichtende en musicerende Peer de Graaf (zang & percussie) met zijn trio Lang & Gelukkig! Het trio bestaat verder uit Henk Koekkoek (ukelele & sax) en Piet Maas (contrabas). Nederlandstalig.