Inschrijven op de nieuwsbrief

Marita van der Vyver

Marita van der Vyver
Marita van der Vyver

werd op 6 mei 1958 geboren in Kaapstad. Ze studeerde Afrikaans & Nederlands en journalistiek aan de Universiteit van Stellenbosch. Haar mastersscriptie over de eerste vrouwen in de Afrikaanstalige journalistiek is nog steeds een belangrijk naslagwerk. Van der Vyver werkte zelf als journalist bij het dagblad Die Burger en het vrouwenweekblad Sarie, voor ze in 1987 koos voor een bestaan als freelancer. In 1992 verscheen haar spraakmakende roman Griet skryf 'n sprokie, een boek dat wel wordt vergeleken met de feministische roman Fear of Flying van Erica Jong. Het boek werd bekroond met de M-Net-prijs, de ATKV-prijs en de Eugène Maraisprijs, stond een jaar lang in de top 10 van best verkochte boeken en werd in 12 talen vertaald. Het was de eerste Afrikaanstalige roman die in het Mandarijns verscheen. Na het succes van Griet skryf 'n sprokie richtte Van der Vyver zich volledig op het schrijverschap en ontwikkelde ze zich tot een veelzijdig auteur voor alle leeftijden. Ze schreef tien romans, korte verhalen, columns en essays, evenals prentenboeken en kinder- en jeugdromans. Haar werk werd meermalen bekroond, onder meer met de Tienie Holloway-medaille, de MER-prijs en de SANLAM-prijs voor jeugdliteratuur. Van der Vyvers belangrijkste romans ná Griet zijn Die dinge van 'n kind (1994), Griet kom weer (1999), Vergenoeg (2003), Stiltetyd ;(2006) en Die blou van onthou (2012).

Archief beschikbaar voor: Marita van der Vyver

 • Verkiezing van het mooiste Afrikaanstalige gedicht aller tijden!

  Verkiezing van het mooiste Afrikaanstalige gedicht aller tijden!

  Met: Annari van der Merwe, Anne van Veen, Etienne van Heerden, Marita van der Vyver, Robert Dorsman, Sonja Loots, Tineke de Nooij, Toef Jaeger

  Afrikaanstalige poëzie kent een rijke traditie: van Antjie Krog tot Ingrid Jonker, van Breyten Breytenbach tot Elisabeth Eybers. Veel van hun poëzie verscheen in Nederlandse vertaling, onder meer in de bundel 'Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten', samengesteld door Gerrit Komrij. Maar wat is er mooier dan de originele gedichten in de zangerige en poëtische Afrikaanse taal te horen voordragen door Zuid-Afrikaanse schrijvers? Etiënne van Heerden, Sonja Loots, Kirby van der Merwe en Marita van der Vyver zijn op tournee in Nederland en zullen op deze avond hun favoriete gedicht ten gehore brengen en vertellen wat zij er zo prachtig aan vinden. Ook is er een vertegenwoordiger van de Zuid-Afrikaanse regering aanwezig om het favoriete gedicht van president Zuma voor te dragen.

  Daarnaast zijn er nog meer gasten die hun hart hebben verpand aan de Afrikaanse taal en poëzie. Robert Dorsman is vertaler van poëzie uit het Afrikaans naar het Nederlands. De Nederlandse romanschrijver Richard de Nooy groeide op in Zuid-Afrika. Presentatrice Tineke de Nooij, bekend van radio en televisie, is groot liefhebber van het land en de taal en maakt ons deelgenoot van haar lievelingsgedicht. Zangeres en theatermaker Anne van Veen (dochter van Herman van Veen) zingt haar favoriete Zuid-Afrikaanse gedichten.

  Ook bezoekers van de avond mogen hun favoriete gedicht voorstellen. Zij hebben het laatste woord, als ze aan het eind van de avond hun stem uitbrengen in de verkiezing van het mooiste Afrikaanstalige gedicht aller tijden. De avond wordt gepresenteerd door NRC-redacteur en kenner van de Zuid-Afrikaanse literatuur Toef Jaeger.

  Georganiseerd door Writers Unlimited i.s.m. de Week van de Afrikaanse roman (www.weekvandeafrikaanseroman.nl).

  Voertaal Afrikaans en Nederlands.

  Boekverkoop door Paagman bookshop in de zaal.

  Centrale Bibliotheek, Spui 68, Studio B (eerste verdieping).
  Toegang: € 10,- voor leden van Bibliotheek Den Haag en € 6, - voor leden van Bibliotheek Den Haag, CJP, studenten, klanten met Paagman-aankoopbon, Ooievaarspas.

  RESERVEREN STERK AANBEVOLEN! ZIE BOVENAAN DEZE PAGINA.