Inschrijven op de nieuwsbrief

Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld - foto Jeroen Jumelet
Marieke Lucas Rijneveld - foto Jeroen Jumelet

(Nieuwendijk, 1991) won met haar eerste bundel Kalfsvlies (2015) de C. Buddingh'-prijs 2016 voor het beste poëziedebuut. In 2019 verscheen de bundel Fantoommerrie. Haar gedichten zijn als raadselachtige prozaverhalen waarbij vooral haar sterke metaforen opvallen. Ze schrijft over grote thema's als dood en eenzaamheid en over ervaringen als plattelandsmeisje dat in de grote stad gaat studeren. Rijneveld won in 2020 als eerste Nederlandse schrijver de International Booker Prize voor The Discomfort of Evening, de Engelse vertaling door Michele Hutchison van haar romandebuut De avond is ongemak (2018). In 2021 verscheen haar tweede roman Mijn lieve gunsteling waarin een veearts en de dochter van een boer een obsessieve fascinatie voor elkaar ontwikkelen. Februari 2022 verschijnt haar nieuwe dichtbundel Komijnsplitsers. Hierin onderzoekt Rijneveld wat het betekent om te wonen: in een huis, in jezelf en in verhoudingen tot anderen. Maart 2022 is het Boekenweekessay, Het warmtefort, van haar hand.

(WU 2022)

Archief beschikbaar voor: Marieke Lucas Rijneveld

 • Winternachten 2017

  Wereldverhalen in Theater Dakota

  Met: Denise Jannah, Francis Broekhuijsen, Marieke Lucas Rijneveld

  Niets mooiers dan elkaar verhalen vertellen in deze online tijden van selfies en snapchat! Wereldverhalen is inmiddels een prachtige traditie in Theater Dakota. Neem een voorwerp mee, waar voor u een verhaal aan vast zit, en vertel!

  Denise Jannah opent de middag met haar verhaal, en natuurlijk zingt ze voor ons. Jong dichttalent Marieke Rijneveld - winnares van de C.Buddingh' Prijs 2016 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut voor haar bundel Kalfsvlies - draagt voor uit haar werk, net als studenten van de Haagse Hogeschool o.l.v. dramadocent Martine Zeeman.

  Maar ook: acht stadsbewoners uit de buurt van Dakota die aan de hand van een voorwerp een verhaal vertellen. Ze brengen een voorwerp mee dat belangrijk voor hen is en waar een verhaal en/of herinnering aan zit. Het wordt een prachtige middag met mooie, ontroerende, grappige verhalen die we met elkaar delen.

  De acht stadsbewoners die aan de hand van een voorwerp hun vertellen zijn: Kavita Parsan, Geurt Bauw, Mario Auerhaan, Shole Rezazadeh, Deo Prahladsingh, Marianne Nan, Marianne Stahlie en Frandjescka Balootje.

  Presentator Francis Broekhuijsen nodigt u van harte uit om te komen kijken en luisteren!

 • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

  Het boek van mijn leven: Marieke Lucas Rijneveld

  De dichteres vertelt over haar favoriete boek: het boek dat haar inspireert of raakt; het boek dat haar artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd; het boek dat zij iedereen aanraadt. Interviewer: Arjan Peters. Nederlandstalig

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  Friday Night Wintercafé: Spot on Young Poets

  Francis Broekhuijsen presenteert leerlingen van Haagse middelbare scholen met hun eigen poëzie: het resultaat van workshops door leden van het Haagse Dichtersgilde. De jonge dichter en C. Buddingh' Prijs 2016-winnaar Marieke Rijneveld en de Britse dichter en performer Salena Godden treden met hen op. Tijdens Spot on Young Poets op vrijdag en zaterdag wordt per avond één finalist van de Jonge Campert-prijs gekozen. Beide finalisten zullen zondag tijdens het Schrijversfeest, voorafgaand aan de uitreiking van de prijzen van de Jan Campert-Stichting, zijn of haar gedicht mogen voordragen. Één van hen zal door het publiek gekozen worden om deze nieuwe prijs voor de beste Haagse dichter-scholier in ontvangst te nemen. Beleef het mee en zie hoe de literaire toekomst aan u gepresenteerd wordt!

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  De Verborgen Ruimte - Poëzie

  In De verborgen ruimte wordt de kaart opnieuw gelezen en uitgevoerd door negen dichters. Welke geluiden en toonsoorten horen daarbij, wat is er nog niet gezegd en wat wordt er steeds weer verkeerd verstaan? Wie bevindt zich aan de randen of juist midden in het centrum? De verborgen ruimte kan zich in een VINEX-wijk bevinden, in een lichaam, een megastal of in een verslavingskliniek. Dat heeft consequenties. Wie in de verborgen ruimte kijkt, verliest een aantal zekerheden. Wanneer de kaart opnieuw wordt gelezen, komt niemand meer thuis.

  'VSB Poëzieprijs op Tournee' maakt deel uit van De verborgen ruimte; onder de optredende dichters zijn de auteurs van drie voor de VSB Poëzieprijs genomineerde dichtbundels: Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Lichtmeters van Ruth Lasters en Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi. Verder dragen ook Marieke Rijneveld, Dominique de Groen, Mira Feticu, Obe Alkema, Simone Atangana Bekono en Ton van 't Hof voor uit hun werk. De verborgen ruimte is samengesteld door en wordt gepresenteerd door dichter Maarten van der Graaff, in 2014 winnaar van de C.Buddingh'-Prijs voor zijn debuutbundel Vluchtautogedichten.