Inschrijven op de nieuwsbrief

Margriet Oostveen

Margriet Oostveen voor Winternachten 2017 - foto Ronald Hoeben
Margriet Oostveen voor Winternachten 2017 - foto Ronald Hoeben

(1968, Den Bosch) debuteerde in 2009 met Botox op K Street over de stad Washington, dat ze schreef na een jarenlang verblijf in de VS. Het Congres en de ambassades liet ze links liggen, maar ze zocht naar kleine gebeurtenissen en onbekende mensen, die wellicht meer zeggen over een land dan zaken die het wereldnieuws halen. Ze bezocht de begrafenis van een gangster, ontdekte het leven van nachtkokkinnen en probeerde de zelfhaat van zwarte kinderen te doorgronden. Terug in Nederland gaat ze op dezelfde manier te werk voor NRC Handelsblad: ze blijft niet achter haar bureau zitten maar gaat op pad om te praten met mensen die de krant gewoonlijk niet halen. Haar columns zijn gebundeld in Knus. In 2014 stapte ze over van NRC naar De Volkskrant.

(WU 2017)

Archief beschikbaar voor: Margriet Oostveen

  • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

    Het is hier geen Amerika (part 2)

    De onverwachte verkiezing van zakenman Donald Trump tot president van de Verenigde Staten wordt op deze vrijdag 20 januari bezegeld in Washington. De keuze voor Trump wordt vooral gezien als een teken van weerzin van de burgers tegen de zittende politieke elite en een breed gedeeld onbehagen onder de Amerikaanse bevolking. Is Amerika ons voorland, komt de kiezer ook in opstand tegen de zittende politieke elite hier? In Europa vinden in 2017 belangrijke nationale verkiezingen plaats in Nederland, Frankrijk en Duitsland; als eerste gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamer op 15 maart 2017. Staat ons een verrassing te wachten?
    In Het is hier geen Amerika vergelijken schrijvers en journalisten de Verenigde Staten en Nederland onder kundige leiding van Stephan Sanders. Margriet Oostveen schreef vanuit de VS in NRC Handelsblad over het dagelijks leven van Amerikanen; tegenwoordig doet ze dat vanuit Nederland in de Volkskrant over de Nederlanders. Bas Heijne plaatst het onbehagen in een bredere culturele context; Ian Buruma, burger en kenner van beide landen vergelijkt, Arnon Grunberg reflecteert op wat hij in de straten van New York en Den Haag ziet en hoort. Jeanine Valeriano en haar Spoken Beat Night sluiten af met een flonkerend optreden.