Margalith Kleijwegt
is journaliste bij Vrij Nederland en schrijfster van Onzichtbare ouders - De buurt van Mohammed B. Voor dit boek volgde zij leerlingen van een zwarte vmbo-school in Amsterdam-West en was hierbij vooral nieuwsgierig naar de ouders; hoe leven ze, wat verwachten ze van hun kinderen? Ze kwam terug met een onthullend en beklemmend beeld van isolatie, angst en onwetendheid. Voordat ze bij Vrij Nederland in dienst trad woonde Margalith Kleijwegt in de zwarte Londense wijk Brixton. Als maatschappelijk werkster struinde ze daar de probleembuurten af. Ze heeft zich als verslaggever laten kennen als één die sociologische onderwerpen uitdiept met oog voor het menselijke verhaal. Samen met collega Max van Weezel werkt ze nu aan een nieuw boek over de multiculturele samenleving: Het land van haat en nijd.
(WIN2006)Archief beschikbaar voor: Margalith Kleijwegt
-
Islam and Disrupted Childhood
Met: Elif Shafak, Fouad Laroui, Margalith Kleijwegt, Pieter Hilhorst, Rema Hammami
Het eerste debat in de serie 'World Speakers', georganiseerd door Winternachten en het Institute of Social Studies in het Korzo theater in Den Haag. Centraal stond de vraag in hoeverre de traditie en de islam bepalend zijn voor het falen van de opvoeding van kinderen in een veranderende cq vijandige sociale omgeving. Aan het debat namen deel Elif Shafak, schrijfster uit Istanbul en docent vrouwenstudies in de V.S., Rema Hammami, docent vrouwenstudies en vredesvraagstukken uit Palestina, sinds april verbonden aan het ISS vanwege de Prins Claus Leerstoel, journaliste Margalith Kleijwegt, schrijfster van Onzichtbare ouders - de buurt van Mohammed B. en schrijver Fouad Laroui, opgegroeid in Marokko, geemigreerd naar Parijs, nu woonachtig in Amsterdam. Gespreksleider was Pieter Hilhorst.
We vergeleken drie situaties: de immigranten die terechtkomen in de jungle van de steden in Nederland, de migranten van het Turkse platteland naar Istanbul en andere grote steden in Turkije, en de Palestijnse jongeren in de 'warzone'. In deze situaties verliezen de ouders de grip op hun kinderen, en rekenen ze, tegen beter weten in, op anderen (school, de buurt, de overheid) om hun kinderen in het gareel te houden. In deze situaties loopt het uit de hand. En dan zijn er de traditionele islamitische organisaties die toevlucht bieden: ze vangen de jongeren op en bieden ze structuur, hand in hand met een traditionele religieuze opvoeding, zowel in Turkije als in Palestina en Nederland. Volgens Rema Hammami is het succes van de Hamas bij de verkiezingen in Palestina voor een groot deel te danken aan hun rol in het sociaal werk, zoals de opvang van jongeren.
In het eerste deel van de avond sprak gespreksleider Pieter Hilhorst met de vier gasten, waarbij de schrijvers (Fouad Laroui, Elif Shafak, Margalith Kleijwegt) ook voordragen uit hun werk. In het tweede deel debat reageerde een studentenpanel van het ISS op de uitspraken van de sprekers in het eerste deel. Het debat was Engelstalig.