Inschrijven op de nieuwsbrief

Marente de Moor

Marente de Moor - foto Juergen Bauer
Marente de Moor - foto Juergen Bauer

(Den Haag, 1972) is slaviste, schrijfster en columniste. Met de drie romans die ze tot nu schreef, maakte ze grote indruk. 'Vind er maar eens een die zulke rake metaforen gebruikt als De Moor', schreef Tubantia over Roundhay, tuinscene (2013). Hierin vertelt ze over uitvinder Louis Le Prince, die lang voor Edison en Lumière al een filmpje maakte. In 2007 debuteerde Marente, de dochter van schrijfster Margriet de Moor, met De overtreder. In 2011 won ze de AKO Literatuurprijs met De Nederlandse maagd, waarin een 18-jarige dochter in 1936 op zoek gaat naar het oorlogsverleden van haar vader. De Moor studeerde in Sint-Petersburg aan de theaterschool, werkte in Rusland als verslaggever en schreef artikelen en columns voor De Groene Amsterdammer. In 1999 werden haar columns gebundeld onder de titel Petersburgse vertellingen. Later werkte ze als redacteur voor HP/De Tijd en nu heeft ze een vaste column in Vrij Nederland.

(WU 2014 GR)

Archief beschikbaar voor: Marente de Moor

 • Winternachten 2014

  Opening Night: Free the Word!

  Met: Farah Karimi, Frank Westerman, Ian Buruma, Laura McVeigh, Manon Uphoff, Marente de Moor, Marjolein de Jong, Oksana Chelysheva, Petra Stienen, Trio Mäshräp

  Op de openingsavond van het festival staan de vrijheid van meningsuiting en de macht van het woord centraal. De openingstoespraak wordt gehouden door schrijver, sinoloog en japanoloog Ian Buruma. Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib/PEN Awards for Freedom of Expression eren PEN en Oxfam Novib internationale schrijvers, journalisten en filmmakers die, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. De drie winnaars worden in januari bekend gemaakt en een van hen zal uit handen van Oxfam Novib directeur Farah Karimi de prijs in ontvangst nemen.

  Op de uitreiking van de prijzen volgt een debat over sociale media in de strijd tegen repressie, met o.m. Marente de Moor en Frank Westerman. Sociale Media vormen een steeds invloedrijker podium voor het beoefenen van het vrije woord. Via eigen sites, facebookpagina's en blogs kunnen schrijvers, journalisten en andere burgers nu ook buiten de officiële kanalen om hun mening kenbaar maken, misstanden aan de kaak stellen en vormen van repressie en corruptie aanvechten. Hoe kunnen we als burgers van een groeiende 'Global Community' deze vrijheid van expressie blijven waarborgen? Hoe kunnen we voorkomen dat overheden die vrijheid beteugelen? Inmiddels worden immers op veel plekken in de wereld internetkranten gecontroleerd en bloggers vervolgd en vastgezet.

  Marjolein de Jong, wethouder Cultuur, Binnenstad en Internationaal van Den Haag, heet het publiek welkom. Arabiste Petra Stienen presenteert de avond en leidt het gesprek. Met muziek van het Oeigoerse Trio Mäshräp.

  Het programma is Engelstalig, en tot stand gekomen i.s.m. PEN International, PEN Nederland en Oxfam Novib.