Inschrijven op de nieuwsbrief

Mano Bouzamour

Mano Bouzamour
Mano Bouzamour

(Amsterdam, 1991) won als verhalenverteller in 2010 het Rozentuinfestival en is sinds 2014 columnist bij het Parool. Zijn debuut De belofte van Pisa (2013), gebaseerd op zijn eigen leven in Amsterdam, was een groot succes en deed ook veel stof opwaaien. Sommige Marokkanen zagen hem als verrader, terwijl anderen hem als voorbeeld beschouwen. Zijn roman, met lekker veel Marokkaanse straattaal, is vooral populair onder scholieren. Hoofdpersonage Sam, thuis Samir genoemd, is een elitair schoffie dat niet veel kansen lijkt te hebben in het leven. Zijn ouders spreken nauwelijks Nederlands, zijn broer is crimineel, zijn zussen zitten achter de kassa en zijn vrienden hebben geen doel in het leven. Maar Sam is anders: hij houdt van klassieke muziek en wil het VWO doen. Hij kan zich echter met moeite staande houden op de elitaire witte school.

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Mano Bouzamour

  • Winternachten 2015

    Opening Night: Free the Word!

    Met: David Van Reybrouck, Dinar Rahayu, Farah Karimi, John Ralston Saul, Joris Wijsmuller, Karl Ove Knausgård, Leela Corman, Mano Bouzamour, Manon Uphoff, Mohammed Benzakour, Nelleke Noordervliet, Pauni Trio, Petra Stienen, Razan al-Maghrabi, Ton van de Langkruis

    Een bijzondere openingsavond met een speech van Karl Ove Knausgård, de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, een debat onder leiding van Petra Stienen en een slotwoord van David Van Reybrouck.

    Op de eerste avond van het festival staat de vrijheid van meningsuiting en de macht van het woord centraal. De president van PEN International, John Ralston Saul introduceert de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård, die de Free Word Speech houdt. Vervolgens vindt de uitreiking plaats van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, door Oxfam Novib directeur Farah Karimi. Met deze prijs worden schrijvers geëerd die, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Een van de prijswinnaars was aanwezig, en nam de prijs in ontvangst: Razan al-Maghrabi. Na de prijsuitreiking volgt een Engelstalig debat onder leiding van Petra Stienen over de vrijheid om te praten en te schrijven over seksualiteit, en de wijze waarop religie hier invloed op heeft. In het panel de schrijvers Mohammed Benzakour, Mano Bouzamour en Dinar Rahayu (Indonesie) en cartooniste Leela Corman. Slotwoord: David Van Reybrouck. Aan het eind van het programma spreken Nelleke Noordervliet en Joris Wijsmuller oprichter en festivaldirecteur Ton van de Langkruis toe, vanwege het 20jarig bestaan van Writers Unlimited. Het programma is Engelstalig, en tot stand gekomen i.s.m. PEN International, PEN Nederland en Oxfam Novib.