Inschrijven op de nieuwsbrief

Malini Subramaniam

Malini Subramaniam
Malini Subramaniam

(India) is een Indiase journaliste en medewerker van de onafhankelijke nieuwswebsite scroll.in. Tot voor kort werd Subramaniam gevestigd in Bastar, Chhattisgarh, waar ze trachtte aandacht te vragen voor de benarde situatie van de mensen in deze regio, de onveiligheid en de Maoistische opstand. Ze deed onder andere verslag van de vermeende marteling van journalisten, van beschuldigingen van seksueel geweld gepleegd door de veiligheidstroepen in Bijapur, en over vermeende mensenhandel. In februari van dit jaar protesteerde een knokploeg voor haar huis, "Dood aan Malini Subramaniam" roepend. Ze probeerden haar buren aan te zetten om haar huis aan te vallen. Later die avond gooiden onbekende aanvallers met stenen naar haar huis. Subramaniam en haar familie werden gedwongen om hun huis te verlaten nadat de lokale autoriteiten weigerden haar te verdedigen. In plaats daarvan intimideerden ze haar, onder meer door haar huisbaas onder druk te zetten om haar uit huis te zetten. De situatie waarin Subramaniam verkeerde heeft er toe geleid dat er nu internationale aandacht is voor wat er gaande is in deze deelstaat. Journalisten in Chhattisgarh staan ​​onder aanhoudende druk van zowel de overheid als de rebellen. Een recente onderzoeksmissie door de Editors Guild of India meldt dat geen enkele journalist zich hier veilig voelt. Ten minste twee andere journalisten zijn de deelstaat ontvlucht, terwijl vier zijn aangehouden door de autoriteiten. Subramaniam ontving in 2016 de CPJ International Press Freedom Award.

Archief beschikbaar voor: Malini Subramaniam

 • Winternachten 2017

  Opening Night: Free the Word!

  Met: Anass Habib, Celal Altuntas, Farah Karimi, Ian Buruma, Jennifer Clement, Kamal Hors, Lex Bohlmeijer, Malini Subramaniam, Michaïl Sjisjkin, Peter Abspoel, Sjoerd de Jong, Ton van de Langkruis, Vonne van der Meer

  De Opening Night van het Winternachten Festival 2017 stond in het teken van de vrijheid van meningsuiting. De avond startte met de Free the Word!-speech door schrijver Michaïl Sjisjkin, een van de prominentste namen in de hedendaagse Russische literatuur. Vervolgens werden de Oxfam Novib PEN Awards uitgereikt. Tot slot debatteren auteurs Ian Buruma, Celal Altuntas en Peter Abspoel over 'Schrijven in tijden van superdiversiteit'.

  De Opening Night is een Engelstalig programma tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.

  Free the Word!-speech door Michaïl Sjisjkin
  Sjisjkin schreef vier veelgeprezen romans: Onvoltooide Liefdesbrieven (Pismovnik, 2010), Venushaar (Maidenhair, 2005), Taking of Izmail (2000) en Larionov's Memoirs (1994). Michaïl Sjisjkin wordt bewonderd als een verfijnd stilist. In zijn fictie verwerkt hij Russische en Europese literaire tradities, en creëert hij een visie op de toekomst van de literatuur. Hij werkte als docent en journalist. Voor zijn romans kreeg hij de drie belangrijkste Russische literatuurprijzen: de Russian Booker Prize in 2000, de Nationale Bestseller prijs in 2005 en de Bolshaya Kniga Prijs (Grote Boekenprijs) in 2006 en 2011. Zijn werk is vertaald in dertig talen.

  Oxfam Novib PEN Awards
  Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards werden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen. De prijswinnaars werden bekendgemaakt: de Palestijnse dichter Ashraf Fayadh, die gevangen zit in Saoedi Arabië, en de Indiase journalist Malini Subramaniam. Zij kon wel naar Den Haag komen en kreeg de prijs uitgereikt uit handen van Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib.

  Debat met Ian Buruma, Celal Altuntas en Peter Abspoel
  Daarna volgde een debat over 'Schrijven in tijden van superdiversiteit' met schrijver/journalist Ian Buruma (New York Times, Guardian, NRC), schrijver Celal Altuntas (o.a. Het dorp van zeven broers) en antropoloog/schrijver Peter Abspoel (o.a. Zingeving in het Westen) onder leiding van Sjoerd de Jong, journalist en ombudsman van NRC Handelsblad.

  Presentatie en muziek
  Het programma werd gepresenteerd door Lex Bohlmeijer, met muzikale bijdragen van Kamal Hors (ud, zang) en Anass Habib (deff, zang).