Mala Kishoendajal
(1959, Paramaribo, Suriname) was een Hindoestaans Surinaamse schrijver. Zij kwam als achtjarig meisje met haar ouders naar Nederland. Al vroeg begaf zij zich op het journalistieke vlak. Eerst bij een specialistisch vakblad, later als 'Haagse ambtenaar' bij de Stadskrant. In 2001 bracht zij de misleiding van GroenLinks fractielid Tara Singh Varma aan het licht. Zij debuteerde in 2001 met de roman Dame Blanche, een raamvertelling waarin het lief en leed van vier generaties Haagse Hindoestanen in beeld komt. Hiervoor schreef Kishoendajal twee scenario's voor theaterproducties. In het stuk Geen weg terug schrijft zij over de immigratie van Brits-Indiërs naar Suriname en van Surinamers naar Nederland. In Sita de vrouw plaatst zij de traditionele Hindoestaanse vrouw naast de moderne westerse Hindoestaan. In 2002 verscheen de vanwege 'de zaak Tara Singh Varma' controversiële roman Het boegbeeld. Enerzijds onthullend over een Surinaamse vrouw die van haar voetstuk valt. Anderzijds brengt Kishoendajal een eerbetoon aan de Hindoestaanse mensen die in de jaren zeventig en tachtig naar Nederland kwamen. Kishoendajal overleed in 2022.
Archief beschikbaar voor: Mala Kishoendajal
-
Een Surinaamse blik op Holland
Drie Surinaamse vrouwen hebben zo hun eigen beeld van ons land. Twee van hen wonen in ons land: toneelschrijfster Thea Doelwijt en schrijfster en journaliste Mala Kishoendajal. Van haar verscheen recent de roman Boegbeeld, over haar ontmaskering van de politica Tara Singh Varma. Het nieuwe Surinaamse schrijftalent Marylin Simons kwam voor Winternachten over uit Suriname. Ze is winnares van de Kwakoe literatuurprijs2002. Michiel van Kempen, dé kenner van de Surinaamse literatuur, leidde het gesprek.
-
Dubbel vaderland
'Voor Nederland ben ik bereid de wapenen op te nemen.' Met die woorden gaf de van oorsprong Marokkaanse schrijver Fouad Laroui aan waar Nederlanders zo slecht in zijn: trots op zijn land. Ik wil de vrijheid van denken in dit land verdedigen. Een gesprek met schrijfster Yasmine Allas, van oorsprong Somalische, en Mala Kishoendajal, Hindoestaans Surinaamse in Nederland. Een gesprek over loyaliteit aan het land van herkomst en aan het nieuwe vaderland, onder leiding van Michaël Zeeman. Nederlandstalig.
-
U ook hier? - debat
Met: Bram Lomans, Hans Sahar, Mala Kishoendajal, Naeeda Aurangzeb, Sjaak Bral, Willem Post, Wim Willems
Een lokale opmaat voor het festival: een publieksdebat voor en door Hagenaars over de nieuwe identiteit van de bewoners van de hofstad. Over de samenhang in een van kleur verschietende stad. Is de klacht van oudere Hagenaars terecht dat de stad hun stad niet meer is? Ontstaat er onder jonge stadsgenoten een nieuwe Haagse identiteit? Een avond met de Hagenaars in de hoofdrol. In samenwerking met de Haagsche Courant. Cabaretier Sjaak Bral opende het debat met een gesproken column.