Inschrijven op de nieuwsbrief

Mai Ghoussoub

Mai Ghoussoub tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg
Mai Ghoussoub tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg

(Beiroet, Libanon) studeerde Franse Literatuur aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet. In 1979 verhuisde Ghoussoub naar Londen, waar ze beeldhouwen ging studeren aan Morley College. Sindsdien werkt ze beeldend kunstenaar, schrijver en uitgever. Diverse artikelen over cultuur, esthetiek en de Midden-Oosten problematiek verschenen van haar hand. Ze publiceerde in 1998 een collectie korte verhalen onder de titel Leaving Beirut, Women and the Wars Within. Hierin beschrijft zij haar jeugd en de burgeroorlog in haar geboorteland. Ghoussoub was vier jaar lang lid van de internationale raad van advies van het Prins Claus Fonds.
WIN 2002

Archief beschikbaar voor: Mai Ghoussoub

  • Winternachten 2003

    Nieuwe Beeldenstormen - debat

    Met: Ellen Ombre, Fouad Laroui, H.J.A. Hofland, Laetitia van den Assum, Louk de la Rive Box, Mai Ghoussoub, Paul Schnabel

    Culturele identiteit in internationaal perspectief. Een forumdiscussie i.s.m. het Prins Claus Fonds. Bij wijze van introductie verleidde Ellen Ombre zaal en panel tot het aanheffen van 'Waar de blanke top der duinen', het lied dat ze als kind in Suriname leerde zingen. Henk Hofland beloofde dat wij op weg waren naar vernieuwing van de Nederlandse culturele identiteit. Algemeen was de klacht te horen dat de Nederlanders vaag, onzorgvuldig en zonder gepaste trots met hun culturele erfenis om gaan. Cultuur hoort een exportartikel te zijn, dat wel wat meer overheidssteun mag krijgen. Ambassadeur Van den Assum pleitte voor het opnemen van Zuid-Afrika als geassocieerd lid van de Taalunie. Kijk voor reacties op dit programma onder 'forum'.