Ga naar de inhoud
NL EN menu

Madeleine Thien

Madeleine Thien - foto Rawi Hage
Madeleine Thien - foto Rawi Hage

(Canada, 1974) schreef onder meer de bundel korte verhalen Simple Recipes (2001) en de roman Certainty (2006, vertaald in het Nederlands als Zekerheid). Haar recentste roman Do Not Say We Have Nothing (2016) won diverse internationale prijzen en stond op de shortlist voor onder andere de Man Booker Prize. De roman gaat over Li-Ling, die door de zelfmoord van haar vader, een Chinese immigrant die opgroeide in China tijdens de Culturele Revolutie, het mysterieuze boek The Book of Records in bezit krijgt. Alice Munro over Thien: "Thiens proza doet de lezer versteld staan vanwege de helderheid, het ogenschijnlijke gemak waarmee het is geschreven en de emotionele zuiverheid." The Oxford Handbook of Canadian Literature noemt Thiens werk een reflectie van de transculturele Canadese literatuur, die de kunst en politiek in de Aziatische diaspora onderzoekt.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Madeleine Thien

 • Winternachten 2019

  Opening Night - Free the Word!

  Met: Eelco Bosch van Rosenthal, Hassnae Bouazza, Jennifer Clement, Madeleine Thien, Michiel Servaes, Radna Fabias, Raj Mohan, Robert van Asten, Ton van de Langkruis

  De Opening Night van het Winternachten festival staat met poëzie, muziek, de Free the Word!-speech en de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards in het teken van het vrije woord.

  Robert van Asten, de Haagse wethouder voor Mobiliteit, Cultuur en Strategie, zal het festival openen. Radna Fabias, winnaar van de C. Buddingh'-prijs 2018 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut, draagt voor uit haar bundel Habitat. De vrijheid van meningsuiting staat vervolgens centraal in een statement door de Amerikaans-Mexicaanse schrijver Jennifer Clement, voorzitter van PEN International. Daarna spreekt de Canadese schrijver Madeleine Thien de Free the Word!-speech uit.

  Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards door Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes worden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Na de uitreiking gaan de winnaars in gesprek met schrijver en journalist Hassnae Bouazza en Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal over hun oeuvre en ervaringen. Ook de winnaars dragen poëzie of proza voor uit eigen werk of dat van anderen. Engels gesproken.

  Het programma van de Opening Night wordt omlijst met muzikale optredens door singer-songwriter Raj Mohan en wordt gepresenteerd door Hassnae Bouazza. De Opening Night is tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.