Inschrijven op de nieuwsbrief

Maaza Mengiste

Maaza Mengiste - foto Miriam Berkley
Maaza Mengiste - foto Miriam Berkley

(Ethiopië, 1971) debuteerde in 2010 met het hartverscheurende Beneath the Lion's Gaze (vertaald als De leeuw en de keizer). Deze roman werd door The Guardian uitgeroepen tot een van de tien beste Afrikaanse boeken van de laatste jaren. Het verhaal speelt in de jaren zeventig en begint met de laatste dagen van keizer Haile Selassie. Daarna vertelt Mengiste over het wrede regime van de socialistische Derg, dat naar schatting het leven kostte aan honderdduizenden mensen. "Ik wilde de menselijkheid en de verwoesting tonen van de mensen die leden onder dit regime". Haar tweede roman The Shadow King (2019) werpt licht op de weinig erkende rol van vrouwelijke Ethiopische soldaten tijdens de invasie door Mussolini's Italië in 1935. Mengiste woont en werkt in New York.

(WN 2021)

Archief beschikbaar voor: Maaza Mengiste

 • Ways of Dialogue - Libanon 2016

  Ways of Dialogue Lebanon

  Met: Maaza Mengiste, Martijn Knol, Usha K R, Vamba Sherif, Witold Szabłowski

  Van 13 tot en met 20 november reisden vier schrijvers met Writers Unlimited naar Libaonon, voor een tournee van een week naar Beiroet, Tyre, Baaklin, Beqaa en Tripoli. Martijn Knol (Nederland), Witold Szablowski (Polen), Vamba Sherif (Liberia/Nederland) en Usha Kuniga Ramaswamy (India), treden samen met Libanese schrijvers en dichters op. Uit Libanon namen deel de schrijvers Hanan Al Shaykh, Sawsan alAbtah, Rasha alAmir, Abbass Beydoun, Youssef Bazzi, Mark Daou, Maya elHajj, Zena el Khalil, Iman Humaydan, Hussam Itani, Hala Kawtharani, Roseanne Khalaf, Issa Makhlouf , Sahar Mandour, Bilal Orfali , Alawiyah Sobh, Assaad Thebian, Fadi elTofeili, Fawzi Yammine, Hyam Yared, Khaled Ziadeh en Rewa Zeinati.

  Rond het thema 'Ways of Dialogue' droegen de schrijvers voor uit eigen werk en lazen ze fragmenten uit hun literaire traditie. Centrale thema's in de programma's waren de verschillende tradities in deling van macht en besluitvorming. Het was de tweede tournee in een serie in de Arabische wereld. De eerste in de serie vond plaats in mei 2016 in Marokko. Deze tournee was een samenwerkingsproject met PEN Libanon. De optredens waren zowel voor algemeen publiek, als voor studenten van middelbare scholen en universiteiten.

  Dit project van Writers Unlimited wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. PEN Libanon werkt voor dit project samen met o.a. Centre for Arts and Humanities (CAH), American University of Beirut; Centre for Arab and Middle Eastern studies (CAMES) en Aaliya's Bookshop, Jemayzeh, Beirut.

 • Winternachten 2015

  World Storytelling in het ISS

  Met: Kees Biekart, Maaza Mengiste, Nii Ayikwei Parkes

  Niets mooier dan elkaar verhalen vertellen. Verhalen van ver en dichtbij van studenten van het International Institute of Social Studies, van buitenlandse schrijvers, en van het publiek. In deze Engelstalige story telling-middag is het onderwerp van de verhalen 'At Home', over je thuis voelen. De studenten van het ISS en de schrijvers hebben hun verhalen voorbereid. Heeft u zelf een verhaal dat u graag wilt vertellen? Spring in!

  De studenten van het ISS komen uit Afrika, Latijns-Amerika, en Azië. Ze wonen voor anderhalf jaar in Den Haag. Zij zitten vol van verhalen uit hun land van herkomst. Buitenlandse schrijvers, zoals de Ethiopische Maaza Mengiste, te gast op het festival doen ook mee. Kees Biekart presenteert, en er is muziek.

  Het programma is Engelstalig. Wilt u ook een verhaal vertellen? Kom naar het ISS en meld u aan. U krijgt vijf minuten voor uw Engelstalig verhaal over 'At Home'.

 • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  De tekst van mijn leven: Maaza Mengiste

  In de Filmhuis Studio dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Wim Brands en Fidan Ekiz. Engelstalig.

 • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Writers Formerly Known as African

  Maaza Mengiste komt uit Ethiopië, maar emigreerde als kind naar de VS en studeerde in New York. Nii Ayikwei Parkes werd in Londen geboren uit Ghanese ouders. Uit de romans van beide auteurs spreekt een grote verbondenheid met het land van hun ouders. Waar bestaat die uit en in hoeverre is die bepalend voor hun werk en hun identiteit?
  Afrika-liefhebber David van Reybrouck leidt het gesprek; Toef Jaeger - biografe van de in Zuid-Afrika opgegroeide Henk van Woerden - leidt het programma in met een column over omgekeerde emigratie: van Nederland naar Afrika. Engelstalig.

 • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Home Is Where the Hell Is

  'Ik acht het de taak van de schrijver om een vinger op de zere plek te leggen, om op een nieuwe manier, in een taal waarvoor de lezer zich nog niet heeft leren afschermen, te beschrijven hoe gecompliceerd de bestaande situatie is', aldus de bekende Israëlische schrijver David Grossman. Hij beziet de gewelddadige wereld van de volwassenen bij voorkeur door de ogen van een kind. Ook Jennifer Clement en Maaza Mengiste schrijven vanuit het perspectief van kinderen over opgroeien in een door geweld geteisterde omgeving. Maaza Mengiste schreef in De leeuw en de keizer over de revolutie in Ethiopië; Jennifer Clement beschreef in het poëtische Gebed voor de vermisten hoe diep de drugshandel in Mexico ingrijpt in het leven van jonge meisjes. Manon Uphoff gaat met hen in gesprek. Engelstalig.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  The United Nations of Fish - Makassar

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  Een diner met schrijvers, 'The United Nations of Fish, A Fundraising Dinner'. Schrijvers dragen voor uit hun werk, tijdens een maaltijd die bedoeld is om fondsen te werven voor de pas geopende Rumata Art Space in Makassar. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Janet de Neefe, directeur van het boekenfestival van Bali. De vier schrijvers die voor Writers Unlimited aan deze tournee deelnemen treden hier samen op met 'Aisha the little chef', Sese Lawing en lokale dichters. Tickets kosten Rp 200.000,- en zijn  te bestellen via eventrumata@gmail.com.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Writing in the Era of the New Media - Makassar

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  Met onder anderen Abeer Soliman en  Tinrity The Naked Traveler (Indonesië). Meer informatie over het programma volgt binnenkort.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Community Programme: Poet vs Politician- Makassar

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  De buitenlandse en lokale schrijvers lezen op deze avond elk uit hun werk voor, als opening van een debat van 'Poets VS Politicians'. De lokale deelnemers zijn Shinta Febriany, Hamran Sunu, Hendra GST en Erni Aladjai. Het debat is in het Bahasa Indonesia, met tolken voor de buitenlandse deelnemers. Hoe zien schrijvers politici?

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Opening Makassar International Writers Festival 2011

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  De openingsavond van het festival. Met een korte vertoning van de film 'Tribute to Mohammad Salim'. Salim is de vertaler van het klassieke manuscript van  'I La Galico'. The bekende Indonesische dichter Sapardi Djoko Damono zal op deze avond optreden. Onder de andere optredenden zijn Rodaan al Galidi en enkele lokale dichters. Zij zullen voodragen uit het klassieke manuscript. Toegangskaarten zijn te bestellen via eventrumata@gmail.com.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Voordracht en muziek - Kuala Lumpur

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  Een avond met voordracht en muziek. Acht schrijvers lezen uit hun werk Gündüz Vassaf (Turkije), Maaza Mengiste (Ethiopië/USA), Abeer Soliman (Egypte) en Rodaan al Galidi (Nederland/Irak),  Dain Said (Maleisië), Kee Thuan Chye (Maleisië), Chua Guet Eng (Maleisië), Uthara Sankar SB (Maleisië) en Dipika Mukherjee (India). De Maleisische schrijfster Bernice Chauly presenteert het programma. Locatie: 'No Black Tie', 17, Jalan Mesui, Kuala Lumpur.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Openingsprogramma - Kuala Lumpur

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  Het openingsprogramma in The Annexe Gallery in Kuala Lumpur bestaat uit voordracht door de auteurs, en een paneldiscussie. Behalve de door Writers Unlimited uitgenodigde schrijvers Gündüz Vassaf (Turkije), Maaza Mengiste (Ethiopië/USA), Abeer Soliman (Egypte) en Rodaan al Galidi (Nederland/Irak), treden ook op de Maleisische auteurs Dain Said, Kee Thuan Chye, Chua Guet Eng, Uthara Sankar SB en de Indiase schrijfster Dipika Mukherjee. Het optreden is in twee delen. Gespreksleiders zijn de Maleisische schrijvers Amir Muhammad en Umpagan Apikaipakan. Deel 1 begint om 10.30 uur, deel twee om 14.30 uur. De Toegang is gratis.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Lezing in Taylor's University - Kuala Lumpur

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  Het eerste optreden in deze tournee is in Kuala Lumpur, in het Experimental Theatre in Taylor's Universiteit. De schrijvers lezen hier voor uit hun werk, en gaan in gesprek met de studenten en de overige bezoekers. Het optreden is openbaar, en gratis toegankelijk. Behalve de door Writers Unlimited uitgenodigde schrijvers Gündüz Vassaf (Turkije), Maaza Mengiste (Ethiopië/USA), Abeer Soliman (Egypte) en Rodaan al Galidi (Nederland/Irak), treden ook op de Maleisische auteurs Dain Said, Kee Thuan Chye, Chua Guet Eng, Uthara Sankar SB en de Indiase schrijfster Dipika Mukherjee. Alle schrijvers lezen voor uit hun werk in hun eigen taal. Een Engelse vertaling wordt simultaan geprojecteerd.

 • Winternachten 2011

  Winternachtenlezing - Tim Parks

  Met: Abdelkader Benali, David Van Reybrouck, Elif Batuman, Epi, Maaza Mengiste, Nelleke Noordervliet, Tim Parks

  "Ik heb een probleem met de toenemende internationalisering van literatuur," betoogde de Britse auteur Tim Parks onlangs in een NRC Handelsblad interview met Bas Heijne. Op donderdag 20 januari 2011 opende hij festival Winternachten.

  "Schrijvers richten zich niet langer op de lokale situatie en lokale kwesties, omdat een internationaal publiek daar niet in geïnteresseerd is. Daardoor verandert de literatuur." En daar maakt Tim Parks zich grote zorgen over. Hij is bang dat literatuur verwordt tot een onpersoonlijke boodschap voor een lezerspubliek van enkel buitenstaanders. "Wanneer je dat soort boeken leest, heb je helemaal niet het gevoel dat je bij iemand anders naar binnen kijkt, dat je in een andere cultuur terechtkomt. Dat maakt veel literatuur oppervlakkig en leugenachtig."

  Tim Parks werkte in deze Winternachtenlezing zijn eigen verontrustende constatering verder uit. Want er blijven veel vragen open. Wat moet een schrijver dan wel doen? Moet iedereen zich tot de eigen leest beperken? Zijn culturen nog wel zo geïsoleerd dat zoiets mogelijk is? En wat moeten schrijvers dan die ontheemd zijn en hun eigen geboortegrond en cultuur hebben moeten achterlaten?
  Abdelkader Benali ondervroeg Parks na afloop over zijn betoog en legde vervolgens zijn visie voor aan David van Reybrouck, Maaza Mengiste en Elif Batuman.
  Dit was de eerste avond van het festival. Schrijfster Nelleke Noordervliet, voorzitter van het bestuur van het festival, hield aan het begin van het programma een openingstoespraak.

  Engelstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 2

  Oude Idealen

  Adriaan Van Dis, Maaza Mengiste en Abeer Soliman schreven alle drie een boek over idealen. Van Dis' roman Tikkop verhaalt over de geschiedenis van twee blanke mannen die als student betrokken raakten bij het internationale verzet tegen de Apartheid in Zuid-Afrika. Mengiste schrijft in De leeuw en de keizer over de Ethiopische revolutie die in 1974 begon met het afzetten van keizer Haile Selassie. Soliman werkt aan een boek over drie generaties in Egypte, de generatie van de Nasserrevolutie, de jaren '70, de generatie van de 'uitbuiters' en de huidige 'verloren' generatie. Joris Luyendijk gaat met de schrijvers in gesprek over de teloorgang, wedergeboorte en botsing van oude en nieuwe idealen. Engelstalig.