Maartje Meijer
(1985) studeerde hoofdvak zang en piano aan het Conservatorium van Amsterdam om zich tijdens haar masterstudie te focussen op arrangeren, onder begeleiding van de bekende arrangeur en dirigent Jörg Achim Keller (NDR, WDR bigband). Nu leidt ze de jong talentafdeling jazz op het Conservatorium van Amsterdam, schrijft ze muziek in opdracht, dirigeert ze koren en brengt ze albums of EPs uit met haar eigen liedjes. Maartje is sinds 2022 de muzikale leiding van de JONG JOC Bootcamp, het talentontwikkelingsproject voor jongeren van de bigband Jazz Orchestra of the Concertgebouw.
(WU2024)Archief beschikbaar voor: Maartje Meijer
-
Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen
Met: Aad Meinderts, Alma Mathijsen, Anjet Daanje, Benjamin Herman, Blue Moon, Corrie van Binsbergen, Ellen ten Damme, Jan Kuijper, Judith Uyterlinde, Kees 't Hart, Kees van Kooten, Lucky Fonz III, Maartje Meijer, Marjoleine de Vos, Mirjam van Hengel, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer, Rozalie Hirs, Saskia Bruines, Tjibbe Veldkamp, Tomas Lieske
Om het leven en werk van Remco Campert groots te vieren vond op de slotdag van het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag 2024 een Ode aan Remco Campert plaats, voorafgaand aan de uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen. Het programma werd georganiseerd door Writers Unlimited en het Literatuurmuseum in samenwerking met de Jan Campert-Stichting, de Volkskrant en De Bezige Bij.
Ode aan Remco Campert
Remco Campert werd geÃ"erd met optredens door prominente schrijvers en artiesten als Ellen ten Damme, Kees van Kooten, Ramsey Nasr, Alma Mathijsen, Mirjam van Hengel, de Zuid-Afrikaanse dichter Ronelda S. Kamfer, gitarist Corrie van Binsbergen en het Benjamin Herman Kwartet gevormd door Benjamin Herman (saxofoon), Thomas Poll (contrabas), Timothy Banchet (piano) en Jimmi Hueting (drums). Allen lieten zich voor hun muzikale of gesproken bijdragen inspireren door de persoon en het werk van Remco.Remco Campert (1929-2022) werd geboren in Den Haag. Hij was een zeer geliefd dichter, romancier en columnist. Voor zijn poÃ"zie ontving hij onder meer de Reina Prinsen Geerligsprijs, de PoÃ"zieprijs van de gemeente Amsterdam, de Jan Campert-prijs, de P.C. Hooft-prijs en De Gouden Ganzenveer. In 2015 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren.
Naast poÃ"zie schreef Remco Campert meerdere romans, verhalen en novellen. Zo verscheen in 1961 Het leven is vurrukkulluk, in 1968 Tjeempie! of Liesje in luiletterland, en in 2004 Een liefde in Parijs; boeken die uitgroeiden tot klassiekers. Van 1989 tot 1995 las Campert met Jan Mulder en Bart Chabot in theaters voor uit eigen werk. Van 1996 tot 2006 schreef hij samen met Mulder een gezamenlijke column op de voorpagina van de Volkskrant, CaMu. Camperts laatste werken zijn Aanelkaar (2019), een briefwisseling met Kees van Kooten, en de dichtbundel Mijn dood en ik (2019), waarin hij op lucide wijze de dood in de ogen kijkt.
Uitreiking Haagse Literatuurprijzen
Het festival besloot met de Haagse Literatuurprijzen, die jaarlijks worden toegekend en uitgereikt door de Jan Campert-Stichting. De laureaten - Anjet Daanje, Tomas Lieske, Rozalie Hirs en Tjibbe Veldkamp - ontvingen hun prijs uit handen van Saskia Bruines, wethouder van FinanciÃ"n, Cultuur en Economie van Den Haag.Anjet Daanje ontving de Constantijn Huygens-prijs, de belangrijkste Haagse onderscheiding voor een oeuvre. Tomas Lieske kreeg de F. Bordewijk-prijs overhandigd voor zijn roman Niets dat hier hemelt. Rozalie Hirs ontving de Jan Campert-prijs voor haar poÃ"ziebundel ecologica. De tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdboeken ging naar Tjibbe Veldkamp voor zijn De jongen die van de wereld hield.
Elke laureaat werd geÃ"erd met een laudatio door een speciale gast! Zo traden schrijver Kees â€t Hart en pianist, zanger en componist Maartje Meijer op voor Anjet Daanje. Rozalie Hirs en Tomas Lieske werden lovend toegesproken door respectievelijk dichter Jan Kuijper en schrijver Marjoleine de Vos. Singer-songwriter Lucky Fonz III trad op voor Tjibbe Veldkamp.
Judith Uyterlinde, directeur van Writers Unlimited, en Aad Meinderts, voorzitter van de Jan Campert-Stichting, spraken welkomstwoorden.
Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnamen, verkrijgbaar zijn!
Ode aan Remco Campert en Uitreiking Haagse Literatuurprijzen werd samengesteld door Jet Steinz in opdracht van de Jan Campert-Stichting en Writers Unlimited. De presentatie was in handen van Mirjam van Hengel. Alle informatie over de laureaten is te vinden op literatuurmuseum.nl.
-
Schrijversfeest
Met: Aad Meinderts, Annemarie Estor, Douwe Draaisma, Hans Aarsman, Hassnae Bouazza, Jan van Aken, Jenny Arean, Maartje Meijer, Marja Pruis, Mathilde Santing, Maxime Garcia Diaz, Nelleke Noordervliet, Pauline Krikke, Robert van Asten, Sumai Yahya
Met optredens van zangeres, cabaretière en actrice Jenny Arean (op piano begeleid door Peter van der Zwaag), zangeres Mathilde Santing (muzikaal begeleid door Bastiaan Mulder en Guus Bakker), geheugenpsycholoog en auteur Douwe Draaisma, jazzpianist/componist Maartje Meijer en fotograaf en schrijver Hans Aarsman werd dit Schrijversfeest een topbelevenis!
Zij traden op ter ere van de winnaars van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting namens de Gemeente Den Haag toekende. De prijzen werden deze Winternachten festivalmiddag uitgereikt door Burgemeester van Den Haag Pauline Krikke en Robert van Asten, wethouder Mobiliteit, Cultuur en Strategie.
Het Schrijversfeest werd geopend door jonge dichter Maxime Garcia Diaz die voordroeg uit eigen werk. Vervolgens droegen scholieren gedichten voor die ze tijdens workshops op school hebben geschreven, onder wie ook Sumai Yahya, die vorig jaar de jonge Campert-prijs won. De aanwezigen bepaalden wie van drie genomineerde scholieren ditmaal deze prijs voor een jonge Haagse dichter won.
Nelleke Noordervliet kreeg de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre. Ze publiceerde sinds 1987 een groot aantal romans, novellen, verhalen, essays en radiocolumns. Historische (ver)banden, vrijheid, collectief en verantwoordelijkheid kenmerken haar werk. Haar laatstverschenen roman is Aan het eind van de dag (2016).
Jan van Aken ontving de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman De ommegang. Deze speelt zich af in het Europa van 1400, "waar 's levens felheid heerst, de dood altijd op de loer ligt en zijn even briljante als opportunistische hoofdpersoon probeert zich een positie te verweren waarin hij een kathedraal kan bouwen", aldus de jury.
Annemarie Estor kreeg de Jan Campert-prijs voor haar bundel Niemandslandnacht. In dit wervelende prozagedicht, dat zich bij elke lezing dieper aan de lezer openbaart, wordt een wereld opgeroepen die zowel surrealistisch als hedendaags is.
Aan Marja Pruis is de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs overhandigd voor haar essaybundel Genoeg nu over mij. 'Ik' moet je verdienen schrijft de journalist, criticus en schrijver. Zoals zij voluit en schaamteloos denkt en schrijft verdient zij deze prijs.
Een programma in samenwerking met de Jan Campert-Stichting / Literatuurmuseum.