Inschrijven op de nieuwsbrief

Maarten Hajer

Maarten Hajer
Maarten Hajer

(1962) is distinguished professor of Urban Futures. Previously Hajer was professor of Public Policy at the University of Amsterdam (1998-2015) and Director-General of the PBL – Netherlands Environmental Asssessment Agency (2008-2015). He is the author of over ten scholarly books, includingThe Politics of Environmental Discourse (Oxford UP, 1995), In Search of New Public Domain – Analysis and Strategy (NAi Publishers, 2001, together with Arnold Reijndorp) and Authoritative Governance - Policy-making in the Age of Mediatization (Oxford UP, 2009). His most recent book is Smart about Cities – Visualizing the Challenge of 21st Century Urbanism (NAi/010, 2014), a critique of the prevalent discourse of smart cities and a call to connect new technological possibilities to a more encompassing agenda: the need to change the 'metabolism' of our cities. Maarten Hajer was elected Government Manager of the Year in 2014. He was Chief Curator of the International Architecture Biennale Rotterdam 2016 the results of which can be found here. He is Honorary Professor at the University of Copenhagen.

(2016)

Archief beschikbaar voor: Maarten Hajer

 • Hoe democratisch is de stad?

  Hoe democratisch is de stad?

  Met: Adri Duivesteijn, Charlotte Bos, Famile Arslan, Joris Wijsmuller, Maarten Hajer

  Hoe kunnen inwoners van de stad meer betrokken raken bij besluiten die hun leven direct aangaan? Is een gekozen burgemeester een oplossing, of lokale referenda? Of moet er meer veranderen in de democratie van de stad? Met Adri Duivesteijn, de Haagse advocate Famile Arslan, Charlotte Bos (Duurzaam Den Haag) en wethouder Joris Wijsmuller. Maarten Hajer leidt het gesprek.

  Maarten Hajer, faculteits-hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit van Utrecht opent de avond met een inleiding over de huidige democratische staat. Hij gaat hierbij in op de stelling van de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber die in zijn boek If Mayors Ruled the World stelt dat de wereldsteden steeds meer macht krijgen, en dat de staat steeds minder belangrijk wordt. Geldt dat ook voor de grote steden in ons land?

  Debat met panel en publiek
  Maarten Hajer gaat over deze stellingen in gesprek met het panel en het publiek. In het panel zitten Adri Duivesteijn, oud-wethouder in Den Haag en Almere, oud lid van de Tweede en de Eerste Kamer, en de Haagse wethouder Joris Wijsmuller. Daarnaast nemen ook Famile Arslan en Charlotte Bos deel aan het debat. Arslan is advocaat, heeft haar eigen praktijk in Den Haag en is een actieve bewoner van de Schilderswijk. Charlotte Bos is verbonden aan Duurzaam Den Haag. Deze organisatie is de initiator van Haagse Kracht 1000, een platform van Haagse burgers. Vanuit dit platform komen initiatieven voor verbetering van het leefklimaat in de stad.

  Het programma is een van de debatten die op deze avond op verschillende plaatsen in het land worden gehouden in het kader van de campagne 'Nederland Leest'. In samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Samenstelling: Shervin Nekuee (Writers Unlimited).

  LET OP: Vervroegde aanvangstijd 19.30 uur.