Ga naar de inhoud
NL EN menu

Luuk van Middelaar

Luuk van Middelaar - foto Sake Elzinga
Luuk van Middelaar - foto Sake Elzinga

(Eindhoven, 1973) is een toonaangevend historicus en politiek filosoof. Van 2010 tot 2015 was hij speechwriter en politiek adviseur van de eerste voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. Daarvoor werkte hij voor Frits Bolkestein en Jozias van Aartsen. Na zijn tijd in Brussel werd hij hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen aan de Universiteit Leiden, en hoogleraar Europese studies in Louvain-la-Neuve. Van Middelaar is politiek commentator van NRC Handelsblad en de Vlaamse De Tijd en schrijft ook voor Die Zeit, Le Monde en El País. Zijn De Passage naar Europa, over de politieke ontwikkelingen in Europa in de afgelopen 50 jaar, is veelvuldig bekroond en vertaald. In zijn De nieuwe politiek van Europa beschrijft hij hoe de Europese leiders van incident naar incident snellen. Van Middelaar schept helderheid en biedt perspectief.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Luuk van Middelaar

 • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

  Liberté! De revolutionaire betekenis van vrijheid

  De Congolese romancier en essayist Alain Mabanckou opende Friday Night Unlimited met een lezing over de waarden van de Franse Revolutie en hun betekenis voor onze tijd.

  Vervolgens ging schrijver en essayist Stephan Sanders in gesprek met Alain Mabanckou, met historicus en politiek filosoof Luuk van Middelaar en met schrijfster Louise O. Fresco over de huidige betekenis van vrijheid als drijvende kracht voor Europese democratie.

  Wat betekent het motto van de Franse Revolutie voor Europa anno nu? Voor de revolutionairen stond vrijheid voor veel meer dan een individueel streven. Het stond voor het gezamenlijke verlangen naar zelfbeschikking en naar het democratisch overdenken en bewerkstelligen van verandering en vooruitgang. Wat is er over van het revolutionaire begrip vrijheid over in hedendaags Europa?

  De gesprekken werden afgewisseld door live tekenwerk van beeldend kunstenaar en boekillustrator Gerda Dendooven (België) en door muzikale bijdragen van klassiek accordeonist Oleg Lysenko (Nederland), cellist Jole De Baerdemaeker en sopraan Elisabeth Sturtewagen (beide België).