Inschrijven op de nieuwsbrief

Lucky Fonz III

Lucky Fonz III - foto Siese Veenstra
Lucky Fonz III - foto Siese Veenstra

(Gouda, 1981) a.k.a. Otto Wichers scoorde in 2010 zijn eerste hit met Ik heb een meisje. De singer-songwriter schreef aanvankelijk Engelstalige folkmuziek maar bekeerde zich al snel tot Nederlands repertoire. In 2014 toerde hij door Nederland met de muzikale onemanshow Neurose, Geur en Maneschijn waarin hij zich ook ontpopte als cabaretier. Hierin wisselt hij komische verhalen over de vragen des levens af met beeldende liedjes die hij speelt op gitaar, piano en mondharmonica. Lucky Fonz kreeg nationale bekendheid als vaste muzikale gast in DWDD. In 2005 bracht hij zijn titelloze debuutalbum uit en het jaar daarop won hij de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter. Dankzij tours in Amerika, Australië, Zuid-Afrika, Canada en diverse Europese tournees verwierf hij internationale bekendheid. Het Engelstalige album All of Amsterdam uit 2013 verscheen ook in boekvorm met alle teksten en 17 tekeningen gemaakt op basis van die teksten.

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Lucky Fonz III

 • Winternachten 2015

  Het Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Bart Moeyaert, Bas Heijne, Calliope Tsoupaki, Cristina Branco, De Règâhs, Dimitri Verhulst, Francis Broekhuijsen, Ivo van Hove, Jan van Mersbergen, Joris Wijsmuller, Kees 't Hart, Luc Coorevits - Behoud de Begeerte, Lucky Fonz III, Maarten 't Hart, Maria Barnas, Mensje van Keulen, Piet Gerbrandy

  Francis Broekhuijsen presenteert de feestelijke afsluiting van het festival: het Schrijversfeest, een gevarieerd programma waarin de Nederlandse literatuur centraal staat.

  Dichteres Maria Barnas opent de middag met een ode aan de poëzie. Schrijver en recensent Kees 't Hart leidt het programma in met zijn visie op de Staat van de Nederlandse Letteren, een toespraak over de literaire hoogtepunten van 2014. Schrijver Bart Moeyaert, artistiek intendant van gastland Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016, presenteert de plannen om onze literatuur verder op te stoten in de vaart der volkeren. Fadozangeres Cristina Branco zingt speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde liederen, gebaseerd op de poëzie van onder meer Remco Campert.

  Het hart van het programma vormt de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de prestigieuze literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met geïnspireerde voordrachten door bewonderaars van de laureaten. Piet Gerbrandy ontvangt voor zijn dichtbundel Vlinderslag de Jan Campert-prijs en krijgt een laudatio van componiste Calliope Tsoupaki. Jan van Mersbergen, die voor zijn roman De laatste ontsnapping de F. Bordewijk-prijs ontvangt, wordt toegezongen door singer-songwriter Lucky Fonz. Bas Heijne ontvangt de J. Greshoff-prijs voor Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen. Hij wordt toegesproken door Ivo van Hove, regisseur en directeur van Toneelgroep Amsterdam, dat in 2015 werk van Couperus op de planken brengt. Schrijver Dimitri Verhulst spreekt Luc Coorevits toe, de passionele bezieler van Het Vlaamse literair productiehuis Behoud de Begeerte, dat werd onderscheiden met de G.H. 's-Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten. Klap op de vuurpijl is de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die wordt uitgereikt aan Mensje van Keulen voor haar romans, verhalen en gedichten. Schrijver Maarten 't Hart zal haar lof toezwaaien en tot slot zingen De Règâhs haar toe.

  Programma in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campertstichting.