Inschrijven op de nieuwsbrief

Lotje IJzermans

Lotje Ijzermans
Lotje Ijzermans

(1959) is journalist, regisseur en scenarioschrijfster. Thans is IJzermans eindredacteur van het VPRO-radioprogramma De Avonden. Muziekliefhebbers kennen haar al ruim twintig jaar als programmamaker en presentator bij de VPRO. In programma's als De Wilde Wereld, Villa 65 en Nozems à gogo deelde zij haar liefde voor alternatieve popmuziek op enthousiaste en eigenzinnige wijze met luisteraars. Ze maakte ook verschillende documentaires waarbij ze onder meer het dagelijkse leven van zanger Nick Cave op ontnuchterende, maar tegelijk prachtige wijze in beeld bracht. Ze schreef verschillende scenario's zoals voor de tv-film Zoet brood. Voor de serie Het Geluk Van Nederland maakte ze diverse afleveringen over opvoeding en kindermishandeling. Haar scenario voor de tv-film Burgers/Reizigers uit 2005 werd bekroond met de Genève Europa prijs.

(nov 2010)

Archief beschikbaar voor: Lotje IJzermans

  • Winternachten 2011 – Winternacht 2

    Wintercafé 3: VPRO De Avonden

    De zoektocht naar Utopia gaat door, met voordrachten van Ernest van der Kwast en Hector Abad. Filosofen Menno van der Veen en Hans Achterhuis gaan met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van nieuwe Utopieen. Schuilt er niet in elke vorm van Utopisch denken een groot gevaar? Of hebben we geleerd van eerdere mislukte Utopieën en zijn we daardoor juist nu wel degelijk in staat om vrijelijk een nieuwe en betere wereld te bedenken? Muziek: het collectief Amarins & Le Gatte Negre. Presentatie: Jeroen van Kan en Lotje IJzermans. Nederlands- en Engelstalig.

  • Winternachten 2011 – Winternacht 2

    Wintercafé 2: VPRO De Avonden

    In VPRO's De Avonden geven dichters, muzikanten en schrijvers het publiek inzage in hun eigen Utopia.  Schrijvers Gustaaf Peek en Hisham Matar schreven elkaar drie maanden lang brieven waarin ze elkaar wegwijs maakten in hun poetica. Het schrijversutopia? Bestaat dat daadwerkelijk en hoe idealistisch moet je zijn om te kiezen voor een schrijversleven? Vanavond ontmoeten zij elkaar voor het eerst live aan tafel. Beiden lezen fragmenten voor uit de briefwisseling en gaan met elkaar in gesprek over de vondsten tijdens de literaire Blind Date. Schrijfster Elif Batuman spreekt over het schrijversgeluk. Presentatie: Jeroen van Kan en Lotje IJzermans. Muziek: het collectief Amarins & Le Gatte Negre. Nederlands- en Engelstalig.