Inschrijven op de nieuwsbrief

Lize Spit

Lize Spit - foto Keke Keukelaar
Lize Spit - foto Keke Keukelaar

(België, 1988) schrijft scenario's, proza en poëzie. In 2013 won ze de jury- en publieksprijs van schrijfwedstrijd Write Now met Ordehandhaver, een kort verhaal over een vrouw die besluit haar man te achtervolgen, 35 kilometer lang, nadat deze halsstarrig heeft geweigerd nog achter het stuur te stappen na haar beschuldigingen over zijn drankgebruik. Spit is een van de initiatiefnemers van RAW vzw, die infrastructuur aanbiedt aan jonge schrijvers en filmmakers om hun werkdagen structuur te geven. Met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds werkt ze aan haar eerste lange speelfilm. De schrijfster publiceerde korte verhalen in onder meer Kluger Hans, Das Magazin, Tirade en gedichten in Meandermagazine en Het Liegend Konijn. Op zaterdag 16 januari 2016 verschijnt haar debuutroman Het smelt bij de nieuwe uitgeverij Das Mag, een verhaal over het meisje Eva dat opgroeit met twee jongens uit haar kleine Vlaamse dorp. Alles verandert als de jongens pubers worden en ze Eva voor een onmogelijke keuze stellen.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Lize Spit

  • Winternachten 2016

    Help, ik debuteer! Literaire brunch met CLEEFT

    Met: Abdelkader Benali, Bregje Hofstede, Ferdinand Lankamp, Gerson Main, Lize Spit, Peter Nijssen

    Een informele literaire brunch in het festivalhart: de gezellige foyer van Theater aan het Spui. Programma i.s.m. CLEEFT, de community voor liefhebbers van films, boeken, exposities, concerten, voorstellingen en culinaire events

    Wat gebeurt er met je als je eerste boek wordt uitgegeven? Als het zomaar ineens in de winkels ligt, je naam in de krant staat en tv, radio en talkshows staan te dringen om jou te gast te hebben? Een mooie prestatie, maar debuteren kan ook erg zwaar zijn. Er verschijnen kritische recensies over jouw 'kindje'. Of erger, je boek wordt helemaal niet opgemerkt. In dit programma zijn schrijvers te gast die populair zijn onder de lezers van CLEEFT. Zo debuteerde Bregje Hofstede in 2014 met De hemel boven Parijs. Lize Spit moet zelfs meteen na afloop van dit programma op weg naar de presentatie van háár eerste boek: Het Smelt. Ervaren uitgever Peter Nijssen van De Arbeiderspers vertelt hoe het er vroeger aan toeging en hoe het tegenwoordig gaat met debutanten. En hij gaat in op de do's en don'ts voor beginnende schrijvers. Ook in de muziek kun je plotseling meegesleurd worden in een publiciteitsgolf. Dat overkwam Gerson Main, de zanger met de bontmuts, die in de finale stond van De beste singer-songwriter van Nederland. De presentatie is in handen van CLEEFT-recensent Ferdinand Lankamp en schrijver Abdelkader Benali, die met Bruiloft aan zee een droomdebuut had in 1996.