Ga naar de inhoud
NL EN menu

Lisa Weeda

Lisa Weeda - foto Gaby Jongenelen
Lisa Weeda - foto Gaby Jongenelen

(Rotterdam, 1989) schrijft proza, toneel en non­fictie. In 2016 verscheen haar chapbook De benen van Petrovski, een literaire weerslag van haar reis naar Oekraïne, het land waar haar grootmoeder vandaan komt en nog een groot deel van haar familie woont. Het is een verhaal over kansen zien en kansen nemen, over generatiegenoten en hun onzekere toekomst, over een land waarvan Lisa niet zeker weet of ze zich er thuis mag voelen. De komende vier jaar doet ze onderzoek in en naar de Sovjet-Unie voor haar debuut dat in 2020 zal verschijnen bij De Bezige Bij. Lisa studeerde in 2015 af aan ArtEZ Creative Writing. Ze maakt het literaire programma Mooie Woorden in Utrecht, geeft nu zelf les aan o.a. ArtEZ en de Rockacademie en publiceerde werk in de Revisor, Tirade, Das Magazin, De Titaan en op De Optimist.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Lisa Weeda

  • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

    Books Unlimited: Nino Haratischwili en Alain Mabanckou

    Dit is de unieke mogelijkheid om kennis te maken met twee internationale topschrijvers en hun recent in Nederland verschenen boeken. Eén op één gaat Lisa Weeda, schrijfster en docent van ArtEZ hogeschool voor de kunsten, een half uur in gesprek met Nino Haratischwili (Duitsland/Georgië) en vervolgens met Alain Mabanckou (Rep. Congo) over hun drijfveer om te schrijven, het ontstaan van hun personages en het wereldwijde succes van hun boeken.

    Nino Haratischwili brak in 2014 internationaal door met Het achtste leven (voor Brilka). In dit 1300 pagina's tellende bekroonde familie-epos vertelt de in Hamburg woonachtige Georgische schrijfster de geschiedenis van de fictieve Georgische familie Jasji.

    Het jongste boek van de Congolese romancier Alain Mabanckou is Petit Piment, in 2017 in Nederland verschenen als Prins Peper. Met veel humor beschrijft hij het leven van een jongen die een streng weeshuisregime ontvlucht en vertrekt naar de kuststad Pointe-Noire, waar hij leeft tussen dieven en hoeren.