Linda Duits
(Zeist, 1976) is sociaalwetenschapper en is gespecialiseerd in populaire cultuur. Binnen haar vakgebied is zij geïnteresseerd in het samenspel tussen media, betekenis en identiteit. Ze verschijnt regelmatig in de media als deskundige om ontwikkelingen in mediacultuur te duiden, vaak met een focus op gender, seks en identiteit, en geeft les op verschillende onderwijsinstellingen. Van haar hand verschenen daarnaast drie boeken: Meisjes kijken (2013), Dolle mythes (2017) en Eindelijk weten wat seks is (2020). Daarnaast schrijft Linda Duits met regelmaat columns en maakt ze podcasts zoals Onder Mediadoctoren en Geeky Dingen.
Archief beschikbaar voor: Linda Duits
-
Mannelijkheid in crisis
Staan er ook nog boze mannen op dit festival?! - met Jens van Tricht, Raoul de Jong, Linda Duits en Robin Block
Terwijl zich in hoog tempo allerlei vormen van emancipatie voltrekken, lijkt één groep die boot te missen: de witte, heteroseksuele, cisgender man. Die had het tot voor kort voor het zeggen, mócht ook alles zeggen, maar voelt zich nu steeds vaker monddood gemaakt of niet gehoord. En dat leidt - natuurlijk - tot boosheid en verdriet. In dit panelgesprek gingen we in op de vraag waarom jonge mannen steeds vaker aansluiting vinden bij (online) subculturen zoals het inceldom (involuntary celibacy oftewel ongewenste maagdelijkheid). Eenzaamheid en een opgeblazen beeld van mannelijkheid spelen in veel gevallen een rol.
Zorgt de emancipatie van alle niet-mannen (en anderen) voor een crisis van mannelijkheid? Hoe kunnen we boze mannen beter begrijpen, vanuit empathie? En waarom staan er eigenlijk zo weinig mannen op het podium van Winternachten?! Auteur en onderzoeker Linda Duits ging in gesprek met maar liefst drie mannen tegelijk. Niet representatief voor de boze witte heteroman, wél experts op het gebied van alle kanten van mannelijkheid. Allereerst dichter en muzikant Robin Block, die in zijn vrije tijd een mannengroep leidt en als geen ander weet hoe belangrijk een eigen 'community' is voor mannen. Ook Jens van Tricht, auteur en oprichter van Emancipator, platform voor mannenemancipatie, schoof aan, en kon haarfijn uitleggen waarom mannen feminisme nodig hebben. Auteur en danser Raoul de Jong zat in 2005 al in een documentaire over mannelijkheid, en brengt weer een ander perspectief mee: moeten we überhaupt nog wel over mannelijkheid en vrouwelijkheid praten alsof die elkaar uitsluiten?
Samen maakten ze tijdens dit programma een fenomeen bespreekbaar dat, zo weten we ook, enorm veel weerstand kan oproepen. Maar onder de vlag van het thema Whose House is This? was dit óók een belangrijk onderwerp. We hebben iedereen - man, vrouw en wie zich in die hokjes niet thuisvoelt, boos of niet - nodig voor een eerlijke samenleving. Het was dus tijd om de boze man beter te leren kennen én te begrijpen.Voertaal: Nederlands.