Inschrijven op de nieuwsbrief

Lieve Joris

Lieve Joris - foto Serge Ligtenberg
Lieve Joris - foto Serge Ligtenberg

(1953, België) schrijft met name over Afrika en het Midden-Oosten. In 2006 publiceerde zij de roman Het Uur van de Rebellen, over een jonge Congolees die betrokken raakt bij de strijd tussen de Hutu en Tutsi. Het Uur van de Rebellen is het derde boek van Joris dat zich afspeelt in Congo. Eerder verschenen Terug naar Congo (1987) en Dans van de Luipaard (2001). Naast Afrika richt Joris zich ook op het Midden-Oosten. Zij heeft zowel in Syrië als in Egypte gewoond. Dit resulteerde in De Poorten van Damascus (1993) en Een Kamer in Cairo (1991). Joris won verschillende prijzen, waaronder de Henriëtte Roland Holst-prijs (1993), de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap (1999) en de Prix de l'Astrolabe (1999). In het voorjaar van 2010 benoemde Frankrijk haar tot Ridder in de Orde van Kunst en Letteren en in 2014 werd Lieve Joris bekroond met zowel de Spiegelprijs als de VPRO Bob den Uyl Prijs.

(WIN 2018)

Archief beschikbaar voor: Lieve Joris

  • Syria, What's Next?

    Syria, What's Next?

    Met: David Van Reybrouck, Ghayath Almadhoun, Laila al-Zwaini, Lieve Joris, Nihad Siries

    Bekijk nu de video van dit programma: Hoe ziet de toekomst van Syrië eruit als het ooit komt tot een wapenstilstand? Schrijver David Van Reybrouck besprak deze vraag met Syrische romanschrijver Nihad Siries en de Palestijns/Syrische dichter Ghayath Almadhoun. Beiden leven in ballingschap. Ze droegen voor uit hun werk, en gingen in gesprek met Laila Zwaini - Arabiste en onderzoekster op het gebied van de sharia en rechtsontwikkeling - en met schrijfster Lieve Joris, die een boek over het land schreef. Gaat het met Syrië dezelfde kant op als met Irak, waar een poging om democratie te vestigen faliekant mislukt is? Kan het, in al zijn etnische en religieuze verscheidenheid, ooit een stabiel land worden? En zal het ooit het thuis zijn waar de twee Syrische schrijvers van dromen? Een avond in Studio B, in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.

    Het programma is Engelstalig. Een avond van B Unlimited, georganiseerd door Writers Unlimited in samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Met dank aan de Gemeente Den Haag, PEN Nederland en Theater van de Verkeerde Beslissing. Redactie: Tom Dommisse.

  • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

    Verboden woorden

    Deze zomer heeft de Syrische schrijver en cineast Khaled Khalifa opnieuw kennisgemaakt met de grenzen van het vrije woord in zijn land. In praise of Hatred, zijn roman over de Syrische agressie tegen de moslimbroeders (vijfentwintig jaar geleden), werd in Syrië verboden. In 2000 trof ditzelfde lot zijn roman The Gypsy Notebooks. In dit programma praat hij met Lieve Joris, auteur van onder andere De poorten van Damascus, over schrijverschap onder censuur en over vrijheid van meningsuiting en godsdienst in het seculiere Syrië en de Arabische wereld. Onder leiding van Reuters-redacteur in Londen Geert Linnebank. Engelstalig.

  • Winternachten 2007 – WINTERNACHT 1

    Reis naar een gedroomd Nederland

    'Er was eens een tijd die volgens sommigen nog steeds voortduurt. In die tijd was Nederland veel groter dan nu.' Zo begon Cees Nooteboom ooit een sprookje over Nederland. De zoektocht naar die onbekende en ongekende gebieden zette hij in Winternachten voort in zijn openingstekst over een reis naar het gedroomde Nederland. Lieve Joris ging met hem in gesprek onder leiding van Maarten Asscher. Nederlandstalig.