Inschrijven op de nieuwsbrief

Lex Bohlmeijer

Lex Bohlmeijer
Lex Bohlmeijer

(Oost-Souburg, 1959) studeerde Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap in Leiden. Hij werkte een aantal jaren als danser. Later ontwikkelde hij zich bij de NCRV tot veelzijdige radiomaker, onder andere bij het succesvolle programma Casa Luna. Tegenwoordig presenteert hij twee programma's op Radio 4: Passaggio (elke werkdag om 19:00 uur) en het discussieprogramma Diskotabel. Verder is hij binnen en buiten het theater werkzaam als dramaturg en tekstschrijver. Steeds vaker is hij ook actief als presentator van concerten, congressen en debatten. Bij De Correspondent publiceert hij elke zaterdag een interview met een bijzondere, inspirerende gast.

(GR WU 15)

Archief beschikbaar voor: Lex Bohlmeijer

  • Winternachten 2017

    Opening Night: Free the Word!

    Met: Anass Habib, Celal Altuntas, Farah Karimi, Ian Buruma, Jennifer Clement, Kamal Hors, Lex Bohlmeijer, Malini Subramaniam, Michaïl Sjisjkin, Peter Abspoel, Sjoerd de Jong, Ton van de Langkruis, Vonne van der Meer

    De Opening Night van het Winternachten Festival 2017 stond in het teken van de vrijheid van meningsuiting. De avond startte met de Free the Word!-speech door schrijver Michaïl Sjisjkin, een van de prominentste namen in de hedendaagse Russische literatuur. Vervolgens werden de Oxfam Novib PEN Awards uitgereikt. Tot slot debatteren auteurs Ian Buruma, Celal Altuntas en Peter Abspoel over 'Schrijven in tijden van superdiversiteit'.

    De Opening Night is een Engelstalig programma tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.

    Free the Word!-speech door Michaïl Sjisjkin
    Sjisjkin schreef vier veelgeprezen romans: Onvoltooide Liefdesbrieven (Pismovnik, 2010), Venushaar (Maidenhair, 2005), Taking of Izmail (2000) en Larionov's Memoirs (1994). Michaïl Sjisjkin wordt bewonderd als een verfijnd stilist. In zijn fictie verwerkt hij Russische en Europese literaire tradities, en creëert hij een visie op de toekomst van de literatuur. Hij werkte als docent en journalist. Voor zijn romans kreeg hij de drie belangrijkste Russische literatuurprijzen: de Russian Booker Prize in 2000, de Nationale Bestseller prijs in 2005 en de Bolshaya Kniga Prijs (Grote Boekenprijs) in 2006 en 2011. Zijn werk is vertaald in dertig talen.

    Oxfam Novib PEN Awards
    Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards werden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen. De prijswinnaars werden bekendgemaakt: de Palestijnse dichter Ashraf Fayadh, die gevangen zit in Saoedi Arabië, en de Indiase journalist Malini Subramaniam. Zij kon wel naar Den Haag komen en kreeg de prijs uitgereikt uit handen van Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib.

    Debat met Ian Buruma, Celal Altuntas en Peter Abspoel
    Daarna volgde een debat over 'Schrijven in tijden van superdiversiteit' met schrijver/journalist Ian Buruma (New York Times, Guardian, NRC), schrijver Celal Altuntas (o.a. Het dorp van zeven broers) en antropoloog/schrijver Peter Abspoel (o.a. Zingeving in het Westen) onder leiding van Sjoerd de Jong, journalist en ombudsman van NRC Handelsblad.

    Presentatie en muziek
    Het programma werd gepresenteerd door Lex Bohlmeijer, met muzikale bijdragen van Kamal Hors (ud, zang) en Anass Habib (deff, zang).

  • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

    Winternachten lecture: Fiction in times of Fake

    Wat is echt, wat is schijn? Juist verzinsels kunnen inzicht geven in de wereld waarin wij leven. De Engels-Nederlandse Michel Faber, die de avond opent met de Winternachten Lezing over werkelijkheid en fantasie, schept net als de Nederlandse Hanna Bervoets een toekomstige wereld in zijn romans. De Tsjechische econoom TomᚠSedláček ziet paralellen tussen economie aan de ene en oude mythen en verhalen aan de andere kant, en Mircea Cărtărescu, ook vertaler van Bob Dylans songteksten, heeft zijn drieluik over communistisch Roemenië volgestopt met mythologische ontsnappingen uit de realiteit. Gespreksleiding: Lex Bohlmeijer.

  • Winternachten 2016

    Opening Night: Free the Word!

    Met: Alaa al Aswani, Dick van der Harst, Dilek Dundar, Farah Karimi, Guy Danel, Habtom Yohannes, Jennifer Clement, Jung Chang, Lex Bohlmeijer, Manon Uphoff, Reinier Voet, Renate Dorrestein, Toine Heijmans, Ton van de Langkruis

    Op de Opening Night staat de vrijheid van meningsuiting centraal. De Brits-Chinese Jung Chang weet wat het betekent om niet vrij te kunnen spreken in je land. Nadat ze al jaren uit communistisch China was vertrokken, werd haar wereldberoemde boek Wilde Zwanen - Drie dochters van China er verboden. Vanavond houdt ze de Free theWord!-speech. Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards eert het festival auteurs die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen. De prijswinnaars zijn de Turkse schrijver en journalist Can Dundar - die gevangen zit in Turkije en nu vertegenwoordigd wordt door zijn vrouw Dilek Dundar -, de Eritrese dichter en songwriter Amanuel Asrat uit Eritrea, die ook gevangen zit en wordt vertegenwoordigd door zijn landgenoot Habtom Yohannes, en de Egyptische dichter Omar Hazek. Aanvankelijk zou hij persoonlijk de prijs in ontvangst nemen, maar hij werd bij vertrek van het vliegveld Cairo door de autoriteiten tegengehouden. Namens hem neemt zijn landgenoot schrijver Alaa Al Asany de prijs in ontvangst. Na de prijsuitreiking volgt een debat met o.a. Renate Dorrestein en Toine Heijmans onder leiding van Lex Bohlmeijer over gestrande goede bedoelingen op de momenten dat we onrecht, zoals censuur, aankaarten. Waarmee helpen we bedreigde schrijvers echt? En wat heb je aan goede bedoelingen als ze averechtse gevolgen kunnen hebben? Het programma wordt afgewisseld met muzikale interventies verzorgd door musician-in-residence Dick van der Harst. Engelstalig

  • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

    Where Can You Hide?

    Vier onschuldige jonge vrouwen op zoek naar een schuilplaats. In Vergeten vertelt José Eduardo Agualusa over Ludo die zich aan de vooravond van de onafhankelijkheid van Angola opsluit in haar huis. Dertig jaar blijft ze binnen, terwijl buiten oorlogen woeden. Petina Gappah laat in Het boek van Memory het albinomeisje Memory aan het woord, dat wordt misbruikt door haar blanke adoptievader. Zij vertelt haar schokkende verhaal vanuit de cel. Alicja in de roman Dark, almost night van Joanna Bator zoekt naar het geheim van haar overleden zus in het verlaten huis op de grens van Polen en Duitsland waar ze eens met haar familie woonde. En György Dragomán beschrijft in zijn nieuwe roman Vuurstapel het meisje Emma, dat temidden van de revolutie in Roemenië door haar grootmoeder wordt opgehaald uit het kindertehuis.

  • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

    Writing in Times of Turmoil

    Kan een schrijver nog toevlucht zoeken in de verbeelding in tijden van oproer? Andrej Koerkov schreef romans, zoals De laatste liefde van de president, tot de revolutie in zijn woonplaats Kiev uitbrak. Hij besloot het non-fictie boek Ukraine Diaries te schrijven, over de opstand in Oekraïne. Toen de Arabische Lente uitbrak toog romancier Alaa al Aswani naar het Tahirplein in Caïro om daar dagenlang te bivakkeren. Hij beschreef de revolutie in Over Egypte, prikkelende overwegingen van een romanschrijver, waarin ieder artikel eindigt met de zin 'Democratie is de oplossing'.

    Alaa al Aswani vervangt de eerder aangekondigde Mircea Cărtărescu, die wegens familieomstandigheden verhinderd is.

  • Winternachten 2015

    A conversation with David Grossman

    Met: David Grossman, Lex Bohlmeijer

    Een gesprek met de Israëlische schrijver David Grossman, door Lex Bohlmeijer.

    Deze gelauwerde auteur schrijft kinderboeken, romans en essays. Hij acht het zijn taak om op een begrijpelijke manier te beschrijven hoe gecompliceerd de wereld is waarin we leven. Het ontroerende Uit de tijd vallen (2012) schreef hij nadat zijn zoon was omgekomen tijdens de Libanese oorlog. Een van zijn kinderboeken werd in 2012 in Nederland verfilmd: Nono, het Zigzag Kind. Bekende boeken van zijn hand zijn ondermeer Zie: liefde (1986), De stem van Tamar (adolescentenroman, 2000) en Een vrouw op de vlucht voor een bericht (2009).

    Interviewer Lex Bohlmeijer is bekend van radioprogramma's als Casa Luna en Diskotabel en hij schrijft voor De Correspondent. Het gesprek wordt gehouden in het Engels.