Inschrijven op de nieuwsbrief

Leila Chudori

Portretfoto Leila Chudori - foto Arif Fadillah
Portretfoto Leila Chudori - foto Arif Fadillah

(Indonesië, 1962) is een van de opvallendste Indonesische schrijfsters van dit moment. In haar korte verhalen stelt ze taboes in haar land aan de kaak en breekt ze een lans voor zelfbeschikkingsrecht van de vrouw. Chudori studeerde politicologie in Canada. Met haar verhalen brengt ze een dialoog op gang tussen traditie en moderniteit, waarbij de machomaatschappij en het Indonesische chauvinisme eraan moeten geloven. Haar laatste bundel, 9 dari Nadira, begint met de zelfmoord van Nadira's moeder. Nadira duikt in het verleden van haar moeder die in de jaren vijftig studeerde in Amsterdam, daar trouwde en kinderen kreeg. Haar verhalenbundel Malam Terakhir uit 1989 werd vertaald in het Duits. Leila Chudori werkt sinds 1989 als journalist voor onder andere het kritische magazine Tempo. Haar ervaringen als journalist geven voeding aan haar korte verhalen. Daarnaast schrijft ze tv- en filmscripts. Chudori is actief op facebook (www.facebook.com/leila.s.chudori) en op twitter (http://twitter.com/#!/leilaschudori).

(WU 2012)

Archief beschikbaar voor: Leila Chudori

  • Winternachten 2012

    Oxfam Novib PEN Awards

    Met: Bejan Matur, Hassnae Bouazza, Kader Abdolah, Leila Chudori, Lionel Veer, Tom van der Lee

    Oxfam Novib en PEN Nederland eren met de PEN Awards schrijvers, journalisten en filmmakers die tegen de stroom in, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Tom van der Lee, manager campagnes van Oxfam Novib, houdt een korte inleiding over de betekenis en het belang van de prijs. Hij vervangt de eerder aangekondige Oxfam Novib directeur Farah Karimi, die wegens ziekte verstek moet laten gaan. Na de uitreiking door mensenrechtenambassadeur Lionel Veer gaan schrijfsters uit verschillende delen van de wereld met elkaar in gesprek over vrouwenrechten en seksualiteit. Journaliste Hassnae Bouazza spreekt met Leila Chudori, die vertelt over de antiporno-wetgeving in Indonesië, en met Bejan Matur over eerwraak in Turkije. Zijn deze praktijken een gevolg van de toenemende islamisering of is er een andere oorzaak? Kunnen de vrouwen hierover publiceren in hun eigen land? Het slotwoord is voor Kader Abdolah. Engelstalig.
    Hassnae Bouazza vervangt de eerder aangekondigde Naema Tahir, die wegens ziekte moest afzeggen.

  • Winternachten 2012 – Winternacht 2

    Forgive or Forget

    Kunnen we leren van de geschiedenis of is de mensheid gedoemd altijd dezelfde fouten te blijven herhalen? Bracht de Waarheid- en Verzoeningscommissie in Zuid-Afrika de verzoening dichterbij of juist wrok en verdeeldheid? Lijden Indonesië en Nederland aan geheugenverlies over de zwarte bladzijden uit hun geschiedenis? Vergeven of vergeten: Anil Ramdas leidt het gesprek tussen Leila Chudori (Indonesië), Kopano Matlwa (Zuid-Afrika) en Adriaan van Dis - die banden heeft met zowel Indonesië als Zuid-Afrika - spreken over de meest effectieve strategie. Engelstalig