Inschrijven op de nieuwsbrief

Leela Corman

Leela Corman
Leela Corman

(New York, 1972) is een Amerikaanse stripauteur en cartoon-tekenaar. Haar boek Meideles (oorspronkelijke titel Unterzakhn, wat 'ondergoed' betekent) verscheen ook in het Nederlands. Vooral met dit boek uit 2012 trok ze internationale aandacht. Leela Corman portretteert in Meideles de tweelingzussen Esther en Fanya in een Joodse immigrantenwijk in New York in het begin van de 20e eeuw, waar hun moeder een korsettenwinkel runt. Doordat Esther prostituee wordt, groeien de zussen uit elkaar. Corman schetst een mooi portret van de Lower East Side en de hypocrisie en het conservatisme van de immigrantenbevolking in New York destijds. Corman studeerde schilderkunst en illustratie, werkt onder meer voor The New York Times en is buikdanseres.

(GR WU 15)

Archief beschikbaar voor: Leela Corman

 • Winternachten 2015

  Opening Night: Free the Word!

  Met: David Van Reybrouck, Dinar Rahayu, Farah Karimi, John Ralston Saul, Joris Wijsmuller, Karl Ove Knausgård, Leela Corman, Mano Bouzamour, Manon Uphoff, Mohammed Benzakour, Nelleke Noordervliet, Pauni Trio, Petra Stienen, Razan al-Maghrabi, Ton van de Langkruis

  Een bijzondere openingsavond met een speech van Karl Ove Knausgård, de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, een debat onder leiding van Petra Stienen en een slotwoord van David Van Reybrouck.

  Op de eerste avond van het festival staat de vrijheid van meningsuiting en de macht van het woord centraal. De president van PEN International, John Ralston Saul introduceert de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård, die de Free Word Speech houdt. Vervolgens vindt de uitreiking plaats van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, door Oxfam Novib directeur Farah Karimi. Met deze prijs worden schrijvers geëerd die, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Een van de prijswinnaars was aanwezig, en nam de prijs in ontvangst: Razan al-Maghrabi. Na de prijsuitreiking volgt een Engelstalig debat onder leiding van Petra Stienen over de vrijheid om te praten en te schrijven over seksualiteit, en de wijze waarop religie hier invloed op heeft. In het panel de schrijvers Mohammed Benzakour, Mano Bouzamour en Dinar Rahayu (Indonesie) en cartooniste Leela Corman. Slotwoord: David Van Reybrouck. Aan het eind van het programma spreken Nelleke Noordervliet en Joris Wijsmuller oprichter en festivaldirecteur Ton van de Langkruis toe, vanwege het 20jarig bestaan van Writers Unlimited. Het programma is Engelstalig, en tot stand gekomen i.s.m. PEN International, PEN Nederland en Oxfam Novib.

 • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Dancing into the Friday Night

  Dansend de nacht in met DJ Safri, die zo ongeveer alle stijlen draait waarop wereldwijd wordt gedanst, al dan niet in één mix gecombineerd, zoals Latin, Afrobeat, Oriental, Balkan Beats, Bollywood, Tropical, Cumbia, Asian Underground, Chaâbi, Kwaito en Baile Funk.

 • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Sex, comics, and Weltschmerz

  Stripauteurs Leela Corman uit New York en de Waalse Dominique Goblet gaan in gesprek met Peter Breedveld over de rauwe werkelijkheid en de persoonlijke tragedies achter striptekeningen en over de zinnelijkheid van tekst en tekeningen. Engelstalig.

 • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Tear Down the Wall

  'Wanneer iemand niet durft te staan voor zijn mening, deugt ofwel die mening ofwel hijzelf niet', zei Ezra Pound. Scheppen kunst en literatuur een veilig kader voor het beslechten van taboes? Moeten kunstenaars en schrijvers hun persoonlijke grenzen verkennen, maar ook die van de samenleving en de politiek? Over deze en andere vragen, praat Arjan Visser met auteurs Muhammad Aladdin en Niña Weijers en striptekenaar Leela Corman, die alle drie gevoelige onderwerpen hebben aangesneden in hun werk. Engelstalig.