Lasana M. Sekou
(Aruba, 1959) is uitgever, dichter en auteur van monologen, korte verhalen en essays. Zijn meest recente dichtbundel is 37 Poems uit 2005. Hij publiceerder verder onder meer The Salt Reaper – Poems from the flats (2005, 2004), Big Up St. Martin: Essay & Poem (1999), Brotherhood of the Spurs (1997), Quimbé – The Poetics of Sound (1991), Mothernation (1991), Love Songs Make You Cry (1989), Nativity & Dramatic Monologues for Today (1988), Born Here (1986), Maroon Lives - A Tribute to Grenadian Freedom Fighters (1983), Images in the Yard (1983), For the Mighty Gods … An Offering (1982), en Moods for Isis – Picture Poems of Love and Struggle (1978). Hij werd geboren als Harold Hermano Lake en groeide op in Sint Maarten. In Amerika studeerde hij politieke wetenschappen en massa-communicatie. Tijdens zijn studie aldaar veranderde hij zijn naam in Lasana (dichter) Sekou (strijder). In 1984 keerde hij terug naar Sint Maarten waar hij schrijver en co-regisseur was voor Traditions, het jaarlijkse theaterfestival van Sint Maarten. Hij is de samensteller van de boeken The National Symbols of St. Martin - A Primer en The Independence Papers - Readings on a New Political Status for St. Maarten. Op scholen, universiteiten en festivals in de gehele wereld heeft Sekou gastlezingen gegeven over geschiedenis, cultuur, politiek en literatuur. Zijn werk verscheen in diverse tijdschriften als The Massachusetts Review, Del Caribe en De Gids. In 1982 begon hij met House of Nehesi Publishers, een uitgeverij in Sint Maarten die werk van zowel oude als nieuwe schrijvers uitgeeft.
(WIN 2009)Archief beschikbaar voor: Lasana M. Sekou
-
Presentatie Koerdische roman Sivane Kurmance
Met: Abdelhay Moudden, Diana Ferrus, Frank Westerman, Lasana M. Sekou
Hoogtepunt van het bezoek van de schrijvers aan Diyarbakir was de slotavond waarin alle auteurs voorlazen uit de zojuist verschenen eerste editie in het Koerdisch van wat wordt gezien als de eerste Koerdische roman, 'Koerdische herder', van Ereb Semo.
Met İnci Aral, Markar Esayan Lasana M. Sekou, Diana Ferrus, Abdelhay Moudden, Frank Westerman, Mueyed Teyib Şêrzad Barzanî, Vecdi Erbay, Irfan Babaoğlu, Azad Zal, Evrim Alataş, Kesk müzik grubu, Dengbejler Dicle-Fırat. In aanwezigheid van en deelname van de burgemeester van Diyarbakir. Dhr. Osman Baydemir.
-
Diyarbakir - Sümerpark - debat
Met: Abdelhay Moudden, Diana Ferrus, Frank Westerman, Lasana M. Sekou
Twee debatprogramma's in Diyarbakir.
-
Dyarbakir - opening programme
Met: Abdelhay Moudden, Diana Ferrus, Frank Westerman, Lasana M. Sekou
In Diyarbakir traden de auteurs samen op met Turkse, Iraakse en Iraanse auteurs, o.a. Mueyed Teyib, Şêrzad Barzanî, İnci Aral. Arjen Arî, Aslı Erdoğan, Vecdi Erbay, Evrim Alataş, Markar Esayan, en Ayça Damgacı.
-
Istanbul - Winternachten reading
Met: Abdelhay Moudden, Diana Ferrus, Frank Westerman, Lasana M. Sekou
Voor studenten gaven de schrijvers een lezing in Mavikum Bookshop in Istanbul.
-
Istanbul - Literature Café with Hare - City and the Other
Met: Abdelhay Moudden, Diana Ferrus, Frank Westerman, Lasana M. Sekou
In het ITEF Festival in Istanbul gingen de schrijvers in gesprek in een literair café, Kaktus Cihangir Café.
-
Koninkrijk dromenrijk?
Met: Barche Baromeo, Carel de Haseth, Lasana M. Sekou, Maurice Adriaens, Ruben Severina, Vivien Calmez
Zelden was de relatie tussen Nederland en de Nederlandse Antillen zo roerig. En dat terwijl in 2004 het vijftigjarig bestaan van het Koninkrijksstatuut wordt gevierd. In die overeenkomst werd de verhouding tussen Nederland en koloniën vastgesteld. De Antiliaanse schrijvers Barche Baromeo (Curaçao) en Lasana M. Sekou (Sint Maarten) hebben duidelijke meningen over hoe het verder moet met de relatie tussen hun eiland en Nederland. Ze praten met de gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen Maurice Adriaens, zijn voorganger Carel de Haseth, Vivien Calmez en het publiek over de toekomst van het koninkrijk. Gespreksleider is Ruben Severina. Engels/Nederlandstalig.
-
Winternachten - Preview
Met: Adrian Nicole LeBlanc, Antjie Krog, Chirikure Chirikure, Denise Jannah, Lasana M. Sekou, Michaël Zeeman, Nelleke Noordervliet, Putu Wijaya, Robert Menasse, Syahrial & Grup, Tessa Leuwsha, Tom Gilling, Zakes Mda
Voordat Winternachten in al zijn hevigheid losbarst geeft journalist en literatuurcriticus Michaël Zeeman zijn visie op het thema van dit jaar: toekomst@idealen.nu. Nelleke Noordervliet presenteert aansluitend een afwisselend programma met schrijvers, dichters en muziek. Buitenlandse auteurs presenteren zichzelf met een korte voordracht en geven een voorproefje op de programma's waarin ze het komend weekeinde te zien zijn. Met optredens en gesprekken van schrijvers uit Suriname, Sint Maarten, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Australië, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Indonesië, en muziek van de Sumatraanse muziekgroep Syahrial & Grup en zangeres Denise Jannah.
-
Lasana M. Sekou
Lasana M. Sekou uit Sint Maarten is dichter en uitgever. Hij is een ijzersterk performer en treedt het liefst tussen het publiek op. Zijn poëzie is sterk maatschappelijk geëngageerd, en verwijst vaak naar de koloniale relatie met Nederland en Curaçao.
-
Hivos: centraal debat
Presentator doet verslag van de afzonderlijke sessies en gaat met de kunstenaars in gesprek over een aantal hieruit naar voren komende thema's. Tot slot doet elke deelnemer een aanbeveling aan de Nederlandse hulporganisaties.
-
-
Dromen en idealen uit de Antillen
Hoe zouden de Antillen eruit gezien hebben als de revolutie van 1969 niet was neergeslagen? Barche Baromeo schetst die andere toekomst in zijn roman E Parto. Sint Maartenaar Lasana Sekou in felle verzetsgedichten en Curaçaoënaar Carel de Haseth in ingetogener taal, dromen ook over een nieuwe toekomst voor hun eiland.
-
Live Bloemlezing en discussie
Met: Anna Enquist, Ardashir Vakil, Bas Heijne, Basil Appollis, Breyten Breytenbach, Ellen Ombre, Henk van Woerden, Ian Buruma, Jan Eijkelboom, Jit Narain, Lasana M. Sekou, Michaël Zeeman, Rajeev Balasubramanyam, Vamba Sherif
Wat is het mooiste gedicht over diaspora? Een programma in twee delen. In het eerste deel las een aantal van de Winternachtgasten een favoriet gedicht uit de wereldliteratuur. De schrijvers werden geïntroduceerd door Basil Appollis. Aansluitend op de Live Bloemlezing leidde Henk van Woerden met een korte lezing een discussie in over het thema diaspora en de schrijver. De discussie onder leiding van Michaël Zeeman bleek een goede aanloop voor de komende boekenweek, over de 'spagaat' waarin schrijvers uit twee culturen zouden leven.
-
Door slavernij en kolonialisme verbonden
De venijnig precies observerende Surinaams-Nederlandse Ellen Ombre, de dichter Lasana Sekou van St Maarten en de Liberiaan Vamba Sherif (zijn debuut Het land van de vaders verscheen in 2000) ontmoetten elkaar in een gedeelde afkomst. De West-Afrikaanse geschiedenis van slavernij en kolonialisme bindt deze ver van elkaar geboren schrijvers. Ed van Eeden presenteerde.
-
Performing Poets
Lasana M. Sekou is een dichter uit Sint Maarten met een duidelijke boodschap over slavernij en gedwongen migratie. Tezamen met de Nederlandse performing poets Mustafa Stitou, Ruben van Gogh en Albertina Soepboer werd het thema van de verplaatsing verder uitgewerkt. De Zuid-Afrikaanse dichter Koos Kombuis zette zijn gedichten op muziek. Swingende gedichten met gitaarmuziek in de foyer. Hier trad ook de dichter Jan Kees van de Werk op. Hij droeg o.a. voor uit zijn recente bundel De Vissenvrouw. Dit programma in de foyer werd gepresenteerd door Basil Appollis. Met zijn Kaapse kleurlingenhumor bracht hij ook zijn eigen programma als stand-up comedian.