Lamin Kuyateh
(Gambia, 1964) kreeg cultuur met de paplepel ingegoten: reeds vanaf zijn vijfde volgde hij de opleiding tot koraspeler. Hij is een echte 'jalli' (griot), d.w.z. iemand die de geschiedenis door middel van zang en muziek doorgeeft. De Fiscoband, door hem opgericht in 1993, was een van de eerste groepen die de kora combineerde met westerse instrumenten. Vanaf 1996 woont Lamin Kutayeh in Nederland en hij trad met zijn Jalliya Ensemble op op vele festivals en vele podia, zoals het Concertgebouw, Tivoli Vredenburg, Melkweg, Philips Centrum en de Schiecentrale. Later richtte hij ook succesvolle ensembles op met de namen Jalliyabaa en KoraFusion, waarmee hij veelvuldig samenwerkt met musici uit allerlei disciplines. Sinds 2000 geeft hij korales op het Conservatorium van Amsterdam.
(WN2019)Archief beschikbaar voor: Lamin Kuyateh
-
ISS Storytelling afternoon
Met: Iman Mersal, Kees Biekart, Lamin Kuyateh, Robin Block
Op 16 juni 2022 vond op veler verzoek weer de International Storytelling Afternoon plaats bij het International Institute of Social Studies (ISS). Een Winternachten-klassieker! Volgens beproefd recept, even simpel als groots: bezoekers, schrijvers, studenten en docenten komen samen en vertellen elkaar verhalen.
Tijdens deze editie gingen die verhalen vooral over het festivalthema Whose House is This? Voel je vrij om dat te interpreteren zoals je wil: 'het huis' kan zowel heel letterlijk een thuis zijn, maar ook als metafoor gebruikt worden. Voel jij je thuis in het huis van je familie, het huis van onze samenleving, van de democratie, van de literatuur...? Met deze festivalvraag gingen we op zoek naar verhalen over je thuis voelen (of juist niet), huis en haard moeten verlaten of juist een nieuw, onverwacht thuis vinden.
Kom luisteren naar verhalen van over de hele wereld - of vertel je eigen verhaal, als je zin hebt! Er waren slechts twee regels: je verhaal moest Engelstalig zijn en mocht maximaal vijf minuten duren. De voertaal van deze middag was Engels.
Namens Winternachten waren Robin Block en Iman Mersal aanwezig om hun verhaal te vertellen. Kees Biekart leidde het programma. Lamin Kuyateh verzorgde de muzikale intermezzo's. -
International Storytelling Symposium
Met: Asmaa Azaizeh, Kees Biekart, Lamin Kuyateh, Mukoma Wa Ngũgĩ, Rosalba Icaza Garza, Zuleika Sheik
Dit programma in het Institute of Social Studies is een klassieker geworden in het festival. Bezoekers, schrijvers, studenten en docenten vertellen elkaar verhalen. Deze keer was het onderwerp 'dekolonisatie'. Dat is snel een sleutelwoord geworden in de wereld van musea, universiteiten en in de samenleving in het algemeen. Maar hoe ga je hier als individu mee om? Hoe dekoloniseer je jouw denken of jouw leven, op je werk of thuis? Wat ondervind je en welke uitdagingen levert dit op?
Luisteren naar verhalen uit de hele wereld, en als je wilt ook je eigen verhaal vertellen. Maximaal vijf minuten, en in het Engels. Onder de deelnemende auteurs waren schrijver, dichter, essayist en universitair docent Mukoma Wa Ngũgĩ - geboren in de VS en opgegroeid in Kenia en Asmaa Azaizeh, Palestijnse dichter en essayist. Ook Zuleika Sheikh en Rosalba Icaza, docenten van het Institute of Social Studies, vertelden over hun ervaring met 'decolonising the mind'. De verhalen werden afgewisseld met muzikale optredens van Lamin Kuyateh.
De 25e editie van het Winternachten festival gaf bijzondere aandacht aan bevrijding, en specifiek: het dekoloniseren van het (westerse) denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema was mede gebaseerd op Decolonizing the Mind, het essay van de vader van Mukoma Wa Ngũgĩ: de Keniaanse schrijver en sociaal activist Ngugi wa Thiong'o. Zijn essay gaat over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Met dit thema legde het festival onder meer ook een verbinding met zijn eerste edities, toen de relatie van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika centraal stond.
-
Imagine Africa is the Future - International Storytelling Symposium
Met: HemelBesem, Jan Pronk, Jennifer Nansubuga Makumbi, Kees Biekart, Lamin Kuyateh, Otieno Ong'ayo
Afrika is vaak in het nieuws als het gaat om oorlogen, droogte, honger, armoede en migratie naar Europa, zoals we dat zien in beelden van bootvluchtelingen op de Middellandse zee. Maar ook al zijn er nog veel onopgeloste problemen: het continent maakt een verbazingwekkend proces door van economische en sociale verandering. 'Africa is the Future' is meer dan alleen een slogan op een T-shirt.
Tijdens dit story-telling symposium - georganiseerd in samenwerking met het International Institute of Social Studies - spraken academici, schrijvers, dichters en politici uit Afrika en Europa voor en met het publiek. Ze deelden hun verhalen en toekomstbeelden van en over het Afrikaanse continent, afgewisseld met muzikale optredens van Lamin Kuyateh. Engels gesproken. -
Schrijversfeest
Met: Aad Meinderts, Adriaan van Dis, Anna Woltz, Annelies Verbeke, Dick van der Harst, Edward van de Vendel, Femke Halsema, Francis Broekhuijsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Job Cohen, Joris Wijsmuller, Lamin Kuyateh, Michael Krüger, Rodaan Al Galidi, Typhoon
Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Rodaan Al Galidi opent het programma met een gedicht. Michael Krüger, dichter en voormalig uitgever van vele Nederlandse auteurs bij Hanser Verlag in Berlijn, geeft zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Vervolgens reikt Joris Wijsmuller, wethouder voor cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen uit. Ilja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel Idyllen. Femke Halsema houdt een lofrede voor hem. Annelies Verbeke krijgt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig Dagen. Kora-speler Lamin Kuyateh vertolkt een 'praise song' voor haar. De prijs voor jeugdliteratuur - de Nynke van Hichtum-prijs - gaat naar Anna Woltz voor de roman Honderd uur nacht. Edward van de Vendel zwaait haar lof toe. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Adriaan van Dis, geliefd schrijver en festivalvriend van het eerste uur. Hij wordt toegesproken door een groot bewonderaar, Job Cohen, en toegezongen door Typhoon. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds.