Inschrijven op de nieuwsbrief

Laila al-Zwaini

Laila Zwaini
Laila Zwaini

is arabiste en juriste van Nederlands-Iraakse afkomst. Zij woonde en werkte enige jaren in Irak, Egypte en Jemen voor wetenschappelijk onderzoek en rechtsstaatopbouw, en reist sindsdien veelvuldig naar het Midden-Oosten. Recentelijk verbleef ze in Afghanistan als staflid van de Verenigde Naties. Laila is gespecialiseerd in thema's als sharia, rechtsontwikkeling, stammen en (islamitische) vrouwenrechten. Haar kennis hierover deelt ze middels academische publicaties, media, gastcolleges, en beleidsadviezen in binnen- en buitenland. Sinds enige jaren adviseert zij ook voorlopers van de 'Arabische Lente' in hun streven naar vrijheid, democratisering en gelijke rechten.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Laila al-Zwaini

  • Syria, What's Next?

    Syria, What's Next?

    Met: David Van Reybrouck, Ghayath Almadhoun, Laila al-Zwaini, Lieve Joris, Nihad Siries

    Bekijk nu de video van dit programma: Hoe ziet de toekomst van Syrië eruit als het ooit komt tot een wapenstilstand? Schrijver David Van Reybrouck besprak deze vraag met Syrische romanschrijver Nihad Siries en de Palestijns/Syrische dichter Ghayath Almadhoun. Beiden leven in ballingschap. Ze droegen voor uit hun werk, en gingen in gesprek met Laila Zwaini - Arabiste en onderzoekster op het gebied van de sharia en rechtsontwikkeling - en met schrijfster Lieve Joris, die een boek over het land schreef. Gaat het met Syrië dezelfde kant op als met Irak, waar een poging om democratie te vestigen faliekant mislukt is? Kan het, in al zijn etnische en religieuze verscheidenheid, ooit een stabiel land worden? En zal het ooit het thuis zijn waar de twee Syrische schrijvers van dromen? Een avond in Studio B, in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.

    Het programma is Engelstalig. Een avond van B Unlimited, georganiseerd door Writers Unlimited in samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Met dank aan de Gemeente Den Haag, PEN Nederland en Theater van de Verkeerde Beslissing. Redactie: Tom Dommisse.