Inschrijven op de nieuwsbrief

Kopano Matlwa

Kopano Matlwa - foto Geraint Lewis
Kopano Matlwa - foto Geraint Lewis

(Zuid-Afrika, 1985) is de rijzende ster van de Zuid-Afrikaanse literatuur en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de coconut-generatie: jongeren die moeten laveren tussen hun zwarte afkomst en deelname aan de blanke maatschappij. Coconut is ook de titel van haar eerste roman, die gaat over de zoektocht van zwarte Zuid-Afrikanen naar hun nieuwe identiteit in de post-apartheid samenleving, kreeg in 2007 de European Union Literary Award. Het boek wordt intensief gelezen en gebruikt op scholen en universiteiten. Drie jaar later ontving ze de prestigieuze Wole Soyinka Prize for African Literature voor dezelfde roman. Haar tweede boek Spilt Milk verscheen in 2011 in Nederland onder de titel Gedane zaken. In deze roman komen schooldirectrice Mohumagandi en pater Bill jaren na hun geheime liefdesaffaire elkaar weer tegen. De bevlogen zwarte directrice en de stijve, onhandige pater komen lijnrecht tegenover elkaar te staan als de pater het onzedelijke gedrag van vier leerlingen in goede banen moet leiden. Matlwa ziet Toni Morrison als haar grote voorbeeld. Kopano Matlwa is tevens arts en werkt in Oxford aan haar master in Gezondheidszorg.

(WU 2012)

Archief beschikbaar voor: Kopano Matlwa

 • Winternachten 2012

  Meet & Greet Afrikaanse auteurs in Dakota Theater

  Met: Adejoke Babington-Ashaye, Helon Habila, Kopano Matlwa, Nancy-Josee Ntumba Ciakudia, Nii Ayikwei Parkes, Vamba Sherif

  Dit jaar trekt Writers Unlimited tijdens het festival ook de stad in en organiseert informele ontmoetingen met de buitenlandse schrijvers op locatie. Op zaterdag 21 januari strijkt het festival neer in de studio van Theater Dakota, voor een Meet & Greet met de Afrikaanse auteurs Helon Habila (winnaar van de Commonwealth Writers Prize), Kopano Matlwa(dé rijzende ster in de Zuid-Afrikaanse literatuur) en Nii Ayikwei Parkes (dichter, schrijver en commentator op de BBC-radio).  Ook is er een muzikaal optreden van zangeres en advocate Adejoke Babington-Ashaye!

 • Winternachten 2012 – Winternacht 2

  Lust and Colour

  Hoe staat het met de seksuele verhoudingen tussen blank en zwart in het Zuid-Afrika van na de apartheid? Bewegen vrouwen in het van erotiek zinderende Brazilië zich zo vrij als het lijkt? En waarom fantaseren Nederlandse mannen zo graag over zwarte vrouwen – en andersom? Kopano Matlwa (Zuid-Afrika), Edney Silvestre (Brazilië) en Robert Vuijsje praten over clichés rond seks in multiculturele samenlevingen, onder leiding van Wim Brands. Engelstalig.

 • Winternachten 2012 – Winternacht 2

  Forgive or Forget

  Kunnen we leren van de geschiedenis of is de mensheid gedoemd altijd dezelfde fouten te blijven herhalen? Bracht de Waarheid- en Verzoeningscommissie in Zuid-Afrika de verzoening dichterbij of juist wrok en verdeeldheid? Lijden Indonesië en Nederland aan geheugenverlies over de zwarte bladzijden uit hun geschiedenis? Vergeven of vergeten: Anil Ramdas leidt het gesprek tussen Leila Chudori (Indonesië), Kopano Matlwa (Zuid-Afrika) en Adriaan van Dis - die banden heeft met zowel Indonesië als Zuid-Afrika - spreken over de meest effectieve strategie. Engelstalig