Kjell Hoexum
is een jonge dichter uit Den Haag die tijdens Winternachten festival 2017 deelnam aan Spot on Young Poets, het educatieproject van Writers Unlimited, dichter Diann van Faassen en Museum Meermanno | Huis van het Boek. Tijdens dichtworkshops op Haagse middelbare scholen krijgen leerlingen les in dichten en voordracht. Kjell droeg zijn gedicht voor tijdens Winternachten 2017. Hij was destijs leerling van De Populier in Den Haag en studeert nu aan de Nederlandse Fotovakschool Rotterdam.
(WN2021)Archief beschikbaar voor: Kjell Hoexum
-
Kjell Hoexum in Spot on Young Poets
Met: Kjell Hoexum
Writers Unlimited heeft acht jongeren gevraagd een gedicht te maken bij het thema van het onine Winternachten festival 2021: 'Het is aan ons'. Allen deden eerder mee met het Spot on Young Poets-programma voor Haagse middelbare schoolleerlingen en haalden de finale van de Jonge Campert prijs.
Kjell Hoexum is een jonge dichter uit Den Haag die deelnam aan Spot on Young Poets, het educatieproject van Writers Unlimited, dichter Diann van Faassen en Museum Meermanno | Huis van het Boek. Tijdens dichtworkshops op Haagse middelbare scholen krijgen leerlingen les in dichten en voordracht. Kjell droeg zijn gedicht voor tijdens Winternachten 2017. Hij was destijds leerling van De Populier in Den Haag en studeert nu aan de Nederlandse Fotovakschool Rotterdam.
In het schooljaar 2020-2021 was het niet mogelijk de poëzieworkshops te organiseren, maar Diann van Faassen wandelde met acht oud-deelnemers door de parken en straten van Den Haag en verkende met hen het thema. Het resultaat is een bijzondere serie videogedichten die de jonge dichters zelf hebben gemaakt. Het is een indringende getuigenis van een generatie, die vol verlangen is om hun perspectief en levensvisie te uiten, maar dit door de Covid-19 maatregelen nauwelijks kan doen. Met hun verbeeldingskracht geven ze een stem aan hun generatiegenoten die in het publieke debat doorgaans te weinig zichtbaar is.
Over hun wandeling schreef Diann: 'Kjell is gewend aan de digitale wereld maar schiet sinds kort zijn plaatjes ook analoog. Door de camera van zijn vader te krijgen, ging hij anders kijken naar zijn omgeving. Kjell wil niet zomaar beelden maken, er moet een verhaal achter zitten. Iets dat hij omgekeerd vast kan gebruiken bij het schrijven van zijn gedicht.
Zijn opleiding stimuleert hem te zoeken naar waar de limiet ligt aan wat je kunt bedenken. 'Het is aan ons' stemt hem niet persé hoopvol nu we allemaal vooral thuis moeten blijven. Wat kun je doen wanneer je bewegingsvrijheid en contacten beperkt zijn? Onze wandeling had de best denkbare afsluiting met Kjells woorden bij het afscheid: "Nu we hier zo gewandeld hebben, krijg ik echt zin om te gaan schrijven!"