Ga naar de inhoud
NL EN menu

Kirby van der Merwe

Kirby van der Merwe
Kirby van der Merwe

werd in 1957 in Paarl geboren. Hij gaf les in verschillende vakken zoals Afrikaans, biologie en tekenen, tot hij koos voor een bestaan als journalist, essayist, columnist, fotograaf en beeldend kunstenaar. Hij werkte onder meer als boekenredacteur voor het maandblad Insig en als verslaggever voor het dagblad Beeld. In 1999 brak Van der Merwe als schrijver door met zijn uiterst vernuftige debuutroman Klapperhaar slaap nie stil nie. Het verhaal gaat over Kinta Januarie, een bruine vrouw die door toegewijde studie aan haar armoedige milieu weet te ontstijgen en die als jurist in een blanke wijk komt te wonen, tot het verleden haar inhaalt. Hij werkt nu aan een nonfictieboek over de bruine gemeenschap in de Westkaap en aan een nieuwe roman, Donkerwater, waarin de Grensoorlog uit de jaren '70 en '80 (in Zuid-Afrika het 'Vietnam' van blanke dienstplichtige soldaten) voor het eerst wordt beschreven vanuit een bruin perspectief.

(Litnet 2014)

Archief beschikbaar voor: Kirby van der Merwe

 • Writers Series

  Verkiezing van het mooiste Afrikaanstalige gedicht aller tijden!

  Met: Anne van Veen, Etienne van Heerden, Kirby van der Merwe, Marita van der Vyver, Richard de Nooy, Robert Dorsman, Sonja Loots, Tineke de Nooij, Toef Jaeger

  BEKIJK DE VIDEOREGISTRATIE
  Afrikaanstalige poëzie kent een rijke traditie: van Antjie Krog tot Ingrid Jonker, van Breyten Breytenbach tot Elisabeth Eybers. Veel van hun poëzie verscheen in Nederlandse vertaling, onder meer in de bundel 'Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten', samengesteld door Gerrit Komrij. Maar wat is er mooier dan de originele gedichten in de zangerige en poëtische Afrikaanse taal te horen voordragen door Zuid-Afrikaanse schrijvers? Etiënne van Heerden, Sonja Loots, Kirby van der Merwe en Marita van der Vyver zijn op tournee in Nederland en zullen op deze avond hun favoriete gedicht ten gehore brengen en vertellen wat zij er zo prachtig aan vinden. Ook is er een vertegenwoordiger van de Zuid-Afrikaanse regering aanwezig om het favoriete gedicht van president Zuma voor te dragen.

  Daarnaast zijn er nog meer gasten die hun hart hebben verpand aan de Afrikaanse taal en poëzie. Robert Dorsman is vertaler van poëzie uit het Afrikaans naar het Nederlands. De Nederlandse romanschrijver Richard de Nooy groeide op in Zuid-Afrika. Presentatrice Tineke de Nooij, bekend van radio en televisie, is groot liefhebber van het land en de taal en maakt ons deelgenoot van haar lievelingsgedicht. Zangeres en theatermaker Anne van Veen (dochter van Herman van Veen) zingt haar favoriete Zuid-Afrikaanse gedichten.

  Ook bezoekers van de avond mogen hun favoriete gedicht voorstellen. Zij hebben het laatste woord, als ze aan het eind van de avond hun stem uitbrengen in de verkiezing van het mooiste Afrikaanstalige gedicht aller tijden. De avond wordt gepresenteerd door NRC-redacteur en kenner van de Zuid-Afrikaanse literatuur Toef Jaeger.

  Georganiseerd door Writers Unlimited i.s.m. de Week van de Afrikaanse roman (www.weekvandeafrikaanseroman.nl).

  Voertaal Afrikaans en Nederlands.

  Boekverkoop door Paagman bookshop in de zaal.

  Centrale Bibliotheek, Spui 68, Studio B (eerste verdieping).
  Toegang: € 10,- voor leden van Bibliotheek Den Haag en € 6, - voor leden van Bibliotheek Den Haag, CJP, studenten, klanten met Paagman-aankoopbon, Ooievaarspas.

  RESERVEREN STERK AANBEVOLEN! ZIE BOVENAAN DEZE PAGINA.