Inschrijven op de nieuwsbrief

Kira Wuck

Kira Wuck - foto Peter van Tuijl
Kira Wuck - foto Peter van Tuijl

(1978) is dochter van een Finse moeder en een Indonesische vader. Haar poëziedebuut Finse meisjes uit 2013 werd veelvuldig genomineerd voor literaire prijzen, o.a. de C. Buddingh'-prijs, en won de C.W. van der Hoogt-prijs en de Eline van Haaren-prijs. Volgens Wuck zelf zijn haar gedichten soms euforisch maar zinspelen ze ook op een grote leegte. Alledaagse situaties worden soms dreigend en eenzaamheid steekt snel de kop op. De dyslectische Wuck groeide op in Amsterdam, maar voelt zich thuis bij het absurdisme en de melancholie uit de noordelijke landen. Ze studeerde aan de Hogeschool Utrecht en aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Momenteel werkt ze aan haar eerste film. Verder geeft ze schrijfworkshops en is ze medewerker van Tirade. Met haar innemende optredens won ze het NK Poetry Slam en de jaarfinale van Festina Lente. Arnon Grunberg is fan van haar. Hij prijst Wuck om haar compacte wrangheid en leest haar gedichten voor het slapengaan.

(WU 2014 GR)

Archief beschikbaar voor: Kira Wuck

 • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  De tekst van mijn leven: Kira Wuck

  Welke tekst uit de wereldliteratuur koestert de jonge dichteres Kira Wuck haar leven lang al? Deze mooiste of meest inspirerende tekst kan een gedicht zijn, of een fragment uit een roman – maar ook een songtekst. Het publiek luistert mee en gaat in kleine kring met haar in gesprek. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Saturday Night Wintercafé: Who's Afraid of Youth

  Het Wintercafé is het meeting point van het festival, waar schrijvers en publiek samenkomen, en worden ontvangen door MC Francis Broekhuijsen. In dit eerste uur presenteren leerlingen van de middelbare scholen Lyceum Ypenburg en Dalton Voorburg hun gedichten; het resultaat van een serie workshops op school. Ze treden op samen met zangeres Faya en dichters Bernke Klein Zandvoort en Kira Wuck. Intussen in het Wintercafé: hapjes en drankjes en boekverkoop bij de Paagman bookshop.

 • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Noem mij, noem mij!

  'Noem mij, noem mij, spreek mij aan,  o, noem mij bij mijn diepste naam. Voor wie ik liefheb, wil ik heten,' dichtte Neeltje Maria Min al bijna 50 jaar geleden. Het diepe verlangen naar liefde en bevestiging wordt vanavond muzikaal en poëtisch vertolkt door de dichters, die Arie Boomsma aan ons voorstelt:  de aanstormende jonge debutante Kira Wuck, genomineerd voor de C. Buddingh' prijs, de gelauwerde in Zuid- Afrika wonende dichter Alfred Schaffer, de doorlopend verliefde Nederlands-Irakese Rodaan Al Galidi en de genomineerden voor de VSB Poeziëprijs Miriam Van hee en Antoine de Kom. Gelardeerd met een spetterend optreden van rapper/dichter Typhoon. 

  Programma ism Poetry International en CPNB