Ga naar de inhoud
NL EN menu

Khaled Khalifa

Khaled Khalifa tijdens 'Verboden woorden' in Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag op zaterdagavond 19 januari in Winternachten 2008.  - foto Serge Ligtenberg
Khaled Khalifa tijdens 'Verboden woorden' in Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag op zaterdagavond 19 januari in Winternachten 2008.  - foto Serge Ligtenberg

(1966, Syrië) is scenario- en romanschrijver. Zijn laatste roman In Praise of Hatred (2006), dat in Libanon is verschenen, is in Syrië verboden. Het handelt over een zwarte bladzijde in de Syrische geschiedenis: het ongekend agressieve optreden van de Syrische regering tegen de islamisten in Homs en Hama, in de jaren '80. Reuters en Human Right Watch hebben de zaak inmiddels opgepakt. Momenteel werkt Khalifa aan zijn vierde roman, A Parallel Life. Zijn eerste roman is The Guard of Deception (1993) en in 2000 verscheen The Gypsy Notebooks, dat gedurende vier jaar ook in Syrië werd verboden. Khalifa is verbonden aan the Bureau of Educational and Cultural Affairs bij de U.S. Department of State. In 2007 ontving hij een onderscheiding op het Ismaiiliyah International Festival for Documentaries en in 2005 een prijs voor het beste script op het Valencia Film Festival.

(WIN 2008)

Archief beschikbaar voor: Khaled Khalifa

 • Winternachten 2008

  How to Bluff your Way into Arabic Literature

  Met: Abdelkader Benali, Ahmed Alaidy, Ashur Etwebi, Habib Selmi, Hassan Daoud, Khaled Khalifa, Laila Aboezaid, Lamis Saidi, Osama Abdulrasol, Sarah Meuleman, Tamim al-Barghouti

  Vraag een Nederlander wat hij weet van de Arabische literatuur en de kans is groot dat hij aankomt met … Duizend-en-één-nacht. Zou er werkelijk niet meer zijn dan de beroemde verhalen van Sjahrazaad en Sjahriaar? Kom het te weten op deze speciale Winternachtenmiddag met en over Arabische literatuur.

  Acht Arabische schrijvers dragen voor uit eigen werk en lezen hun favoriete fragment uit de Arabische literatuur. De auteurs komen uit de Maghreb en Mashrek, onze overburen aan de zuidkant van de Middellandse Zee. De schrijvers zijn Laila Aboezaid (Marokko), Habib Selmi (Tunesië), Lamis Saidi (Algerije), Tamim al-Barghouti (Palestina), Ahmad al-Aidi (Egypte), Ashur Etwebi (Libië), Hassan Daoud (Libanon) en Khaled Khalifa (Syrië). Poëzie en proza, traditie en experiment, nieuw en eeuwenoud werk: het passeert allemaal de revue. Schrijver Abdelkader Benali en journaliste Sarah Meuleman leiden deze middag vol literaire ontdekkingen. Ook genodigden in de zaal - critici, uitgevers, boekverkopers en deskundigen - reageren op de voordrachten en op vragen van de presentatoren. De Irakese qanun- en udspeler Osama Abdulrasol geeft de middag muzikaal kleur. Tot slot kunt u in de pauze voor gratis advies terecht bij meester Ra'oef Moes'ad Basta, die u het Arabisch equivalent biedt van uw favoriete westerse auteur. Eén tip geeft hij vooraf al: "Wilt u de Arabische Reve lezen? Kies dan voor Sunallah Ibrahim."

  Het programma is Engelstalig. Nederlandse en Engelse vertalingen van de voorgedragen literaire teksten worden simultaan geprojecteerd.

 • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

  Verboden woorden

  Deze zomer heeft de Syrische schrijver en cineast Khaled Khalifa opnieuw kennisgemaakt met de grenzen van het vrije woord in zijn land. In praise of Hatred, zijn roman over de Syrische agressie tegen de moslimbroeders (vijfentwintig jaar geleden), werd in Syrië verboden. In 2000 trof ditzelfde lot zijn roman The Gypsy Notebooks. In dit programma praat hij met Lieve Joris, auteur van onder andere De poorten van Damascus, over schrijverschap onder censuur en over vrijheid van meningsuiting en godsdienst in het seculiere Syrië en de Arabische wereld. Onder leiding van Reuters-redacteur in Londen Geert Linnebank. Engelstalig.

 • Winternachten 2008 – Winternachten vrijdagavond

  Documentaire: Black Stone, met inleiding door de auteur Khaled Khalifa

  Black stone (2006) is de eerste grote documentaire van de Syrische filmmaker Nidal Al-Dabas, die eerder de lange fictiefilm Under ceiling maakte. Al-Dabas werkte voor zijn documentaire nauw samen met schrijver Khaled Khalifa die zowel mede-producent was als verantwoordelijk voor het scenario. Black stone is de naam van een arme wijk in zuid-Damascus. De film volgt er vier kinderen die langs de straten schroot verzamelen om te verkopen en met het verdiende geld hun families helpen. De grote kracht van de film is dat het bikkelharde leven van de strooptochten wordt getoond maar tegelijkertijd dat de kinderen van hun leven genieten en nog ruimte vinden om te dromen. Khaled Khalifa, auteur van In praise of hatred (een in Syrië verboden roman die in 1982 speelt tijdens de bloedige botsingen tussen islamisten en de regering), zal Black Stone inleiden. Khalifa, die kunst als een brug naar begrip ziet, begon als journalist, ging romans schrijven, werkt inmiddels aan zijn vierde (A parallel life). Hij vond een nieuw werkterrein in het schrijven voor televisie waar hij zijn ideeën over vrijheid en democratie voor een groot publiek kwijt kan.