Inschrijven op de nieuwsbrief

Khaled Khalifa

Khaled Khalifa tijdens 'Verboden woorden' in Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag op zaterdagavond 19 januari in Winternachten 2008.  - foto Serge Ligtenberg
Khaled Khalifa tijdens 'Verboden woorden' in Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag op zaterdagavond 19 januari in Winternachten 2008.  - foto Serge Ligtenberg

(1966, Syrië) is scenario- en romanschrijver. Zijn laatste roman In Praise of Hatred (2006), dat in Libanon is verschenen, is in Syrië verboden. Het handelt over een zwarte bladzijde in de Syrische geschiedenis: het ongekend agressieve optreden van de Syrische regering tegen de islamisten in Homs en Hama, in de jaren '80. Reuters en Human Right Watch hebben de zaak inmiddels opgepakt. Momenteel werkt Khalifa aan zijn vierde roman, A Parallel Life. Zijn eerste roman is The Guard of Deception (1993) en in 2000 verscheen The Gypsy Notebooks, dat gedurende vier jaar ook in Syrië werd verboden. Khalifa is verbonden aan the Bureau of Educational and Cultural Affairs bij de U.S. Department of State. In 2007 ontving hij een onderscheiding op het Ismaiiliyah International Festival for Documentaries en in 2005 een prijs voor het beste script op het Valencia Film Festival.

(WIN 2008)

Archief beschikbaar voor: Khaled Khalifa

 • Winternachten 2008

  Shabandar Café - Grand Café Oriental

  Met: Ahmed Alaidy, Ashur Etwebi, Habib Selmi, Hassan Daoud, Hatem Bourial, Jonas Hassen Khemiri, Khaled Khalifa, Laila Aboezaid, Lamis Saidi, Tamim al-Barghouti, Youssouf Amine Elalamy

  Shabandar Café is een programma van Gemak, het nieuwe centrum voor westerse en niet-westerse kunst, politiek en debat, van het Haags Gemeentemuseum en de Vrije Academie. Gemak sluit met Shabandar Café aan bij het festival Winternachten. Het programma is genoemd naar de beroemdste ontmoetingsplek van kunstenaars en intellectuelen in Bagdad. Geniet van de meest verfijnde vormen van de Irakese cultuur: live klassieke Arabische Moqam muziek, een Irakese verhalenverteller en dichter, een korte Irakese documentaire over Café Shabandar, thee en de lekkerste Irakese hapjes.

  De expositieruimte van Gemak is voor de gelegenheid ingericht als het oorspronkelijke café, dat in maart 2007 werd vernietigd. Met als eregasten de Arabische schrijvers die deelnemen aan festival Winternachten. Een Engels- en Arabischtalig programma, samengesteld door de Irakese beeldend kunstenaar Rashad Selim.
  Kijk voor meer informatie over het programma op www.gemak.org.

  Shabandar is the name of a café on Al Mutanabi Street
  where for decades Baghdad's cultural elites met
  discussing books, poetry and politics
  or dropping in for a coffee after visiting the book vendors' stalls
  on the busy street outside

  Everybody interested in books came here
  to buy them in the good years
  to sell them during the sanctions
  to be transported by their covers
  if they were penniless

  On the 5th of March 2007
  one car bomb attack among many
  destroyed Shabandar
  and the book market outside

  Shabandar Café has left Baghdad
  even if its walls are rebuilt
  5000 years of urban culture
  scattered to the four corners of the Earth

 • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

  Verboden woorden

  Deze zomer heeft de Syrische schrijver en cineast Khaled Khalifa opnieuw kennisgemaakt met de grenzen van het vrije woord in zijn land. In praise of Hatred, zijn roman over de Syrische agressie tegen de moslimbroeders (vijfentwintig jaar geleden), werd in Syrië verboden. In 2000 trof ditzelfde lot zijn roman The Gypsy Notebooks. In dit programma praat hij met Lieve Joris, auteur van onder andere De poorten van Damascus, over schrijverschap onder censuur en over vrijheid van meningsuiting en godsdienst in het seculiere Syrië en de Arabische wereld. Onder leiding van Reuters-redacteur in Londen Geert Linnebank. Engelstalig.

 • Winternachten 2008 – Winternachten vrijdagavond

  Documentaire: Black Stone, met inleiding door de auteur Khaled Khalifa

  Black stone (2006) is de eerste grote documentaire van de Syrische filmmaker Nidal Al-Dabas, die eerder de lange fictiefilm Under ceiling maakte. Al-Dabas werkte voor zijn documentaire nauw samen met schrijver Khaled Khalifa die zowel mede-producent was als verantwoordelijk voor het scenario. Black stone is de naam van een arme wijk in zuid-Damascus. De film volgt er vier kinderen die langs de straten schroot verzamelen om te verkopen en met het verdiende geld hun families helpen. De grote kracht van de film is dat het bikkelharde leven van de strooptochten wordt getoond maar tegelijkertijd dat de kinderen van hun leven genieten en nog ruimte vinden om te dromen. Khaled Khalifa, auteur van In praise of hatred (een in Syrië verboden roman die in 1982 speelt tijdens de bloedige botsingen tussen islamisten en de regering), zal Black Stone inleiden. Khalifa, die kunst als een brug naar begrip ziet, begon als journalist, ging romans schrijven, werkt inmiddels aan zijn vierde (A parallel life). Hij vond een nieuw werkterrein in het schrijven voor televisie waar hij zijn ideeën over vrijheid en democratie voor een groot publiek kwijt kan.