Inschrijven op de nieuwsbrief

Kees van Kooten

Kees van Kooten - foto Serge Ligtenberg
Kees van Kooten - foto Serge Ligtenberg

(1941, Den Haag) is cabaretier en schrijver. Sinds 1998 wijdt Van Kooten zich fulltime aan het schrijverschap en is hij gestopt met zijn televisieprogramma's. Hij debuteerde in 1968 met Treitertrends, korte satirische stukjes. In de jaren tachtig volgden de succesvolle bundels Modernismen (1984) en Meer modernismen (1986). Zijn laatste boek Tijdloos ouderwets (2009) bevat negen langere nostalgische sfeertekeningen over vroeger, van de schaarste van pornografisch materiaal tot een middagje midgetgolfen met de familie. Het boek kan gezien worden als een vervolg op Tijdelijk nieuw uit 2003, een bundeling columns waarin hij zijn ergernis over vluchtige moderne trends ventileert. In Mijn Plezierbrevier (2005) heeft hij zijn favoriete humoristische Amerikaanse en Engelse korte verhalen gebundeld, vertaald en voorzien van commentaar. In 2004 ontving Van Kooten de Gouden Ganzenveer vanwege zijn betekenis voor het geschreven woord. Jarenlang vormde hij samen met Wim de Bie een succesvol duo, zowel in het theater, als op de radio en televisie. In 2010 verscheen Zo wordt u gelukkig. Kees van Kooten en de poëzie van Billy Collins, een overtuigend pleidooi voor een in de VS gelauwerde, maar in Nederland relatief onbekende dichter.

(nov 2010)

Archief beschikbaar voor: Kees van Kooten

 • Winternachten 2011 – Winternacht 2

  Gelukkig! Poëzie!

  Poëzie maakt gelukkig! Laat u tijdens dit laatste programma van deze avond inspireren en meevoeren door dichters en performers die zelf gelukkig worden van poëzie en anderen in dat geluk willen laten delen. Kees van Kooten brengt de poëzie van Billy Collins. Rodaan Al Galidi en Marjolijn van Heemstra dragen voor uit hun eigen gedichten. De presentatie is in handen van de sneldichtende en musicerende Peer de Graaf (zang & percussie) met zijn trio Lang & Gelukkig! Het trio bestaat verder uit Henk Koekkoek (ukelele & sax) en Piet Maas (contrabas). Nederlandstalig.

 • Winternachten 2008 – Winternachten vrijdagavond

  Humor in bange tijden

  In de media krijgen we vaak woedende moslims uit de Arabische wereld te zien. Je zou bijna denken dat zíj nergens om kunnen lachen en dat wíj in het Westen meer gevoel voor humor hebben. Een programma onder leiding van Raoul Heertje over onderwerpen en taboes van humor in de Arabische en westerse wereld. De provocatieve cabaretier André Manuel opent het debat met een column. Andere deelnemers zijn imam Abdulwahid van Bommel, de Egyptische, in Nederland wonende schrijver Ra'oef Moes'ad Basta en Kees van Kooten. Met live grappen uit het Oosten en Westen. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2003 – Winternacht 2

  The Undutchables

  'Het vooroordeel dat Nederlandse mannen melkflesbenen hebben, kan na dit festival geschrapt worden', stelde akteur en schrijver Kees van Kooten in het gesprek met de Vlaamse publicist Geert van Istendael en Jiskefet-acteur en schrijver Herman Koch. De drie droegen voor uit hun werk en gaven elk drie vooroordelen over Nederland, onder leiding van schrijver Ed van Eeden. 'Nederlanders nemen het altijd op voor de loosers', stelde Koch. 'Waarom hebben jullie dan in de oorlog zo weinig joden gered?' reageerde Van Istendael. Van Kooten toonde zich verontwaardigd over het Nederlandse verbod op de kwikthermometer, Van Istendael over de overheidsbemoeienis en Koch over het thuis bevallen. Van Kooten: 'Er is geen land dat waarschuwt tegen een keukentrap en jou vertelt hoe je hem op moet zetten'.