Inschrijven op de nieuwsbrief

Kees Snoek

Kees Snoek tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg
Kees Snoek tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg

(1952, Dordrecht) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Vervolgens doceerde hij dit in verschillende landen. Snoek woonde van 1982 tot 1990 in Indonesië. Van zijn hand verschenen vertalingen van de Indonesische schrijvers Sitor Situmorang (poëzie en korte verhalen) en Rendra (poëzie). Een nieuwe bloemlezing uit Sitors poëzie met Nederlandse vertaling verschijnt in het najaar van 2003. Momenteel werkt hij aan de voltooiing van de biografie van schrijver E. du Perron.
WIN 2002

Archief beschikbaar voor: Kees Snoek

 • Winternachten 2003 – Winternacht 1

  Indonesische poëzie uit Bali en Jakarta

  Twee jonge dichteressen, uit Bali en Jakarta. Dichten in Indonesië is in deze tijd bijna een politieke daad. Rieke Diah Pitaloka schreef o.a. een gedicht naar aanleiding van de recente bomaanslag op Bali. Oka Rusmini woont op Bali. Ook uit haar werk spreekt een sterk engagement. Een gesprek over hun poëzie en hun ideën over de toekomst van hun land. Nederlands/Indonesisch.

 • Winternachten 2003 – Winternacht 1

  Indonesisch beeld van Nederland

  In het moderne Indonesië speelt de eeuwenlange Nederlandse overheersing nauwelijks meer een rol. Maar de dichtbundel van Zeffry Alkatiri heet Van Batavia naar Jakarta 1619-1999 en romancier en scenarioschrijver Remy Sylado gebruikt de nadagen van het Nederlandse kolonialisme als decor van zijn historische roman Ca-Bau-Kan. Een gesprek onder leiding van Indonesië-kenner Kees Snoek. Nederlands/Indonesisch gesproken.

 • Tournee NL 2003

  KIT Tropentheater - Indonesië avond

  Met: Kees Snoek, Oka Rusmini, Remy Sylado, Rieke Diah Pitaloka, Zeffry Alkatiri

  Een avond met de vier van de vijf Indonesische deelnemers aan Winternachten. De jonge Balinese dichteres Oka Rusmini, dichteres/actrice Rieke Diah Pitaloka uit Jakarta, bestseller-auteur Remy Sylado en dichter Zeffry Alkatiri. Over het onvermijdelijke engagement van de schrijver en dichter in Indonesië. Het gesprek was in het Indonesisch. Gesprek en voorgedragen teksten werden getolkd en in Nederlandse vertaling geprojecteerd. Indonesië-kenner Kees Snoek leidde het gesprek.

 • Winternachten 2001 – Winternacht 1

  Indonesië-programma

  In dit programma vond een tweegesprek plaats met dichter/schrijver/journalist Jan Eijkelboom en de jonge Indonesiër Joni Ariadinata. Het was de eerste keer dat deze talentvolle schrijver buiten Java te zien was. Het programma werd gepresenteerd door Indonesië-kenner Kees Snoek.

 • Winternachten 2000 – Winternacht 1

  Indonesië: Schrijvers van de vrijheid

  Schijver/journalist Goenawan Mohamad, Ayu Utami, die taboes over de rol van de vrouw doorbrak met haar eerste bestseller-roman, en Sitok Srengenge. Sitok Srengenge, de dichter/performer uit Jakarta, reisde de afgelopen jaren door Aceh en Oost-Timor, en deed daarvan in zijn poëzie verslag. Srengenge maakte net als drie jaar geleden tijdens Winternachten grote indruk met zijn optreden. Gespreksleider Kees Snoek. Voertaal Engels.

 • Winternachten 2000 – Winternacht 1

  Indonesië en Oost Timor: Dichten in ballingschap

  Abe Barreto Soares, Oost-Timorees verzetsdichter; Hersri en Agam Wispi, Indonesische exil-dichters uit Nederland gingen in gesprek met hun landgenoten Goenawan Mohamad en Sitok Srengenge. Gespreksleider was Kees Snoek. De gasten aan tafel droegen enige van hun gedichten voor.

 • Winternachten 2000 – Winternacht 1

  Nieuwe kansen voor Indonesië

  Schrijver journalist Goenawan Mohamad, een van de belangrijkste vrijheidsactivisten, sprak met Indonesië-kenner Kees Snoek over de positie van de dichter/schrijver in zijn land.