Kees Biekart
is politicoloog. Hij is als universitair hoofddocent verbonden aan het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag, een internationaal opleidings- en onderzoekscentrum voor mondiale vraagstukken dat onderdeel is van Erasmus Universiteit Rotterdam. Samen met zijn internationale studenten zoekt hij naar alternatieve wegen om politieke democratie van onderop te versterken. Hierbij zoekt hij voortdurend naar nieuwe vormen van onderzoek, waarbij 'story telling' een belangrijke methode is geworden.
(WU2025)Archief beschikbaar voor: Kees Biekart
-
Storytelling Afternoon
Met: Beatrice Hati Gitundu, Kees Biekart, Klaas van Dijk, Rešoketšwe Manenzhe, Rosabelle Illes
Storytelling in het ISS is terug in het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag! Op een winterse namiddag vertellen bezoekers, auteurs die aan het festival deelnemen, ISS-studenten en -docenten elkaar verhalen in het prachtige Atrium van International Institute of Social Studies (deel van de Erasmus Universiteit Rotterdam) aan de Kortenaerkade in het centrum van Den Haag, schuin tegenover de Koninklijke Stallen.
Ditmaal zijn auteurs Rešoketšwe Manenzhe (Zuid-Afrika) en Rosabelle Illes (Aruba) ook verhalenvertellers, en zorgt pianist Klaas van Dijk voor muzikale intermezzi. De verhalen draaien om de vraag What Inspires You? (Even though the World is On Fire...).
Deze Storytelling Afternoon is een zeer gewaardeerde klassieker in het festival. Wegens onder meer de pandemie kon het programma enkele edities niet plaatsvinden. Maar op donderdagmiddag 23 januari 2025 is iedereen weer welkom om te luisteren en/of een verhaal te vertellen. Elk verhaal duurt hoogstens vijf minuten. De presentatie is in handen van Kees Biekart en Beatrice Hati Gitundu, beiden werkzaam op het ISS. Het programma is Engels gesproken.
Rešoketšwe Manenzhe is een dichter en schrijver uit Zuid-Afrika van korte verhalen en romans. Haar verhalen en gedichten zijn verschenen in onder andere Kalahari Review, Fireside Fiction, Praxis Magazine, Lolwe, FIYAH en de 2017 Sol Plaatjie European Union Anthology. Ze heeft een master in chemische technologie van de Universiteit van Kaapstad (UCT). Haar eerste, historische roman Zwervelingen (2024, in het Engels uitgegeven als Scatterlings) speelt zich af in 1927. Zuid-Afrika nam toen de Immoraliteitswet aan die seksuele gemeenschap tussen 'Europeanen' en 'inboorlingen' verbood. Wie de draconische nieuwe wet overtrad, riskeerde gevangenisstraf.
Rosabelle Illes is een kunstenaar, schrijver en performer uit Aruba. Ze is auteur van drie dicht- en verhalenbundels en co-auteur van het meertalige kinderboek Hartje. Haar werk is gepubliceerd in internationale tijdschriften en ze heeft opgetreden op literaire festivals over de hele wereld, waaronder Colombia, Taiwan, Nederland en New York City. Ze is gepromoveerd in de psychologie aan de Universiteit Leiden en is assistent-professor aan de Universiteit van Aruba. In haar nieuwe boek Penmanship (2025) viert ze het geschreven woord in zijn puurste vorm.
Klaas van Dijk is pianist en tandarts uit Nederland. Gedurende zijn studietijd was hij actief als pop- en jazzpianist. Toen hij vader werd ging hij als tandarts aan de slag, maar hij bleef ook musiceren bij theatervoorstellingen. Vanaf 1986 begeleidde hij cabaretier Paul van Vliet op piano. Sinds 2016 maakt hij als pianist samen met presentator Sjoerd van Ramshorst en cabaretier Mylou Frencken deel uit van het vaste team van het TV-programma Met het mes op tafel: een combinatie van poker en kennisquiz.
Kees Biekart is politicoloog. Hij is als universitair hoofddocent verbonden aan het Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag, een internationaal opleidings- en onderzoekscentrum voor mondiale vraagstukken dat onderdeel is van Erasmus Universiteit Rotterdam. Samen met zijn internationale studenten zoekt hij naar alternatieve wegen om politieke democratie van onderop te versterken. Hierbij zoekt hij voortdurend naar nieuwe vormen van onderzoek, waarbij 'story telling' een belangrijke methode is geworden.
Beatrice Hati Gitundu is een Urban Development Specialist uit Kenya. Zij werkt op het programma Multilevel Disaster Governance: Disasters-People-Policy-Politics van het International Centre for Frugal Innovation (ICFI, Nederland)/Nuvoni (Kenia). Ze is tevens Doctoraal Researcher op het ISS.
30e Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag (23-25 januari 2025)
Ruim honderdtwintig auteurs, dichters, spoken word artiesten en musici treden op in het 30e Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival. Van 23 tot en met 26 januari 2025 vinden door heel Den Haag festivalevents plaats in theaters, bibliotheken en scholen. Writers Unlimited maakt het festivalprogramma begin december bekend op www.writersunlimited.nl.
In het festival staat, deels Engelstalige, live voordracht van gedichten, verhalen en spoken word centraal. Ook gaan auteurs naar aanleiding van recente boeken in gesprek over actuele onderwerpen. Het festival opent 23 januari in het teken van vrijheid van meningsuiting. Het omvat verder onder meer twee gevarieerde festivalavonden in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag, de uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen en gratis events in wijkbibliotheken en Haagse Cultuurankers. Zondagmiddag 26 januari sluit het festival af met de feestelijke muzikaal-literaire show Playing with Fire in Amare.
Festivalmotto: On Fire
De 30e festivaleditie heeft als motto On Fire. "Vuur staat voor liefde, verlangen en hartstocht, maar ook voor brandende kwesties zoals oorlog, migratie en klimaat," aldus Judith Uyterlinde, directeur van Writers Unlimited. "Vuur vormt de bron van inspiratie voor gesprekken en voordrachten over onder meer vrijheid van meningsuiting, oorlog en herinnering, gender en erotiek, en tal van andere zaken die schrijvers, dichters en het publiek in vuur en vlam zetten." -
ISS Storytelling afternoon
Met: Iman Mersal, Kees Biekart, Lamin Kuyateh, Robin Block
Op 16 juni 2022 vond op veler verzoek weer de International Storytelling Afternoon plaats bij het International Institute of Social Studies (ISS). Een Winternachten-klassieker! Volgens beproefd recept, even simpel als groots: bezoekers, schrijvers, studenten en docenten komen samen en vertellen elkaar verhalen.
Tijdens deze editie gingen die verhalen vooral over het festivalthema Whose House is This? Voel je vrij om dat te interpreteren zoals je wil: 'het huis' kan zowel heel letterlijk een thuis zijn, maar ook als metafoor gebruikt worden. Voel jij je thuis in het huis van je familie, het huis van onze samenleving, van de democratie, van de literatuur...? Met deze festivalvraag gingen we op zoek naar verhalen over je thuis voelen (of juist niet), huis en haard moeten verlaten of juist een nieuw, onverwacht thuis vinden.
Kom luisteren naar verhalen van over de hele wereld - of vertel je eigen verhaal, als je zin hebt! Er waren slechts twee regels: je verhaal moest Engelstalig zijn en mocht maximaal vijf minuten duren. De voertaal van deze middag was Engels.
Namens Winternachten waren Robin Block en Iman Mersal aanwezig om hun verhaal te vertellen. Kees Biekart leidde het programma. Lamin Kuyateh verzorgde de muzikale intermezzo's. -
International Storytelling Symposium
Met: Asmaa Azaizeh, Kees Biekart, Lamin Kuyateh, Mukoma Wa Ngũgĩ, Rosalba Icaza Garza, Zuleika Sheik
Dit programma in het Institute of Social Studies is een klassieker geworden in het festival. Bezoekers, schrijvers, studenten en docenten vertellen elkaar verhalen. Deze keer was het onderwerp 'dekolonisatie'. Dat is snel een sleutelwoord geworden in de wereld van musea, universiteiten en in de samenleving in het algemeen. Maar hoe ga je hier als individu mee om? Hoe dekoloniseer je jouw denken of jouw leven, op je werk of thuis? Wat ondervind je en welke uitdagingen levert dit op?
Luisteren naar verhalen uit de hele wereld, en als je wilt ook je eigen verhaal vertellen. Maximaal vijf minuten, en in het Engels. Onder de deelnemende auteurs waren schrijver, dichter, essayist en universitair docent Mukoma Wa Ngũgĩ - geboren in de VS en opgegroeid in Kenia en Asmaa Azaizeh, Palestijnse dichter en essayist. Ook Zuleika Sheikh en Rosalba Icaza, docenten van het Institute of Social Studies, vertelden over hun ervaring met 'decolonising the mind'. De verhalen werden afgewisseld met muzikale optredens van Lamin Kuyateh.
De 25e editie van het Winternachten festival gaf bijzondere aandacht aan bevrijding, en specifiek: het dekoloniseren van het (westerse) denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema was mede gebaseerd op Decolonizing the Mind, het essay van de vader van Mukoma Wa Ngũgĩ: de Keniaanse schrijver en sociaal activist Ngugi wa Thiong'o. Zijn essay gaat over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Met dit thema legde het festival onder meer ook een verbinding met zijn eerste edities, toen de relatie van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika centraal stond.
-
Imagine Africa is the Future - International Storytelling Symposium
Met: HemelBesem, Jan Pronk, Jennifer Nansubuga Makumbi, Kees Biekart, Lamin Kuyateh, Otieno Ong'ayo
Afrika is vaak in het nieuws als het gaat om oorlogen, droogte, honger, armoede en migratie naar Europa, zoals we dat zien in beelden van bootvluchtelingen op de Middellandse zee. Maar ook al zijn er nog veel onopgeloste problemen: het continent maakt een verbazingwekkend proces door van economische en sociale verandering. 'Africa is the Future' is meer dan alleen een slogan op een T-shirt.
Tijdens dit story-telling symposium - georganiseerd in samenwerking met het International Institute of Social Studies - spraken academici, schrijvers, dichters en politici uit Afrika en Europa voor en met het publiek. Ze deelden hun verhalen en toekomstbeelden van en over het Afrikaanse continent, afgewisseld met muzikale optredens van Lamin Kuyateh. Engels gesproken. -
World Storytelling in ISS
Met: Çağlar Köseoğlu, Efe Murad, Kees Biekart, Magda Cârneci, Mira Feticu
Winternachten festival ging met vier auteurs naar ISS en presenteerde World Storytelling, waarin studenten en schrijvers elkaar verhalen vertellen. De geëngageerde dichters Efe Murad (Turkije), Magda Cârneci (Roemenië), Mira Feticu (Nederland) en Çaglar Köseoglu (Nederland) droegen bij met verhalen over dichten in tijden van revolutie. Kees Biekart, verbonden aan ISS als Associate Professor in politieke sociologie, was gespreksleider. Engelstalig.
-
World Storytelling in het Institute of Social Studies
Met: Kees Biekart, Piotr Ibrahim Kalwas, Salena Godden
Verhalen van ver en dichtbij. Van de Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Aziatische studenten, en festivalgasten Salena Godden (UK) en Piotr Ibrahim Kalwas (Polen). Wilt u ook een verhaal vertellen? Kom naar het ISS en meld u aan. Het programma is Engelstalig.
-
World Storytelling in het Institute of Social Studies
Met: Kees Biekart, Petina Gappah
Verhalen van ver en dichtbij rond het thema 'With the Best Intentions': van de Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Aziatische studenten, en festivalgaste Petina Gappah. Wilt u ook een verhaal vertellen? Kom naar het ISS en meld u aan. Het programma is Engelstalig.
-
World Storytelling in het ISS
Met: Kees Biekart, Maaza Mengiste, Nii Ayikwei Parkes
Niets mooier dan elkaar verhalen vertellen. Verhalen van ver en dichtbij van studenten van het International Institute of Social Studies, van buitenlandse schrijvers, en van het publiek. In deze Engelstalige story telling-middag is het onderwerp van de verhalen 'At Home', over je thuis voelen. De studenten van het ISS en de schrijvers hebben hun verhalen voorbereid. Heeft u zelf een verhaal dat u graag wilt vertellen? Spring in!
De studenten van het ISS komen uit Afrika, Latijns-Amerika, en Azië. Ze wonen voor anderhalf jaar in Den Haag. Zij zitten vol van verhalen uit hun land van herkomst. Buitenlandse schrijvers, zoals de Ethiopische Maaza Mengiste, te gast op het festival doen ook mee. Kees Biekart presenteert, en er is muziek.Het programma is Engelstalig. Wilt u ook een verhaal vertellen? Kom naar het ISS en meld u aan. U krijgt vijf minuten voor uw Engelstalig verhaal over 'At Home'.
-
Wereldverhalen: Storytelling in Theater Dakota
Met: Antjie Krog, Kees Biekart, Linda Christanty, Neco Novellas, Rodaan Al Galidi
Niets mooier dan elkaar verhalen vertellen. Verhalen van ver en dichtbij van studenten van het Institute of Social Studies en de Haagse Hogeschool, van het publiek en van buitenlandse schrijvers. I did it my Way is het onderwerp van de verhalen: over een belangrijk keuzemoment in je leven.
De studenten van het ISS, veelal afkomstig uit zuidelijke landen, worden bij het maken van hun verhaal begeleid door de dramaturgen van De Kosmonaut, die hen in de maanden voorafgaand aan het festival workshops geven. Studenten van de Haagse Hogeschool maken hun verhalen samen met dramadocente Martine Zeeman.
Drie auteurs, te gast op het festival, doen ook mee: dichteres Antjie Krog (Zuid-Afrika), dichter Rodaan Al Galidi (Irak/Nederland) en schrijfster Linda Christanty (Indonesië).
Het programma is tweetalig: Nederlands en Engels. De vertellers worden begeleid door de muziek van de Mozambikaanse zanger/gitarist Neco Novellas.
Heeft u zelf een verhaal van maximaal vijf minuten dat hierbij past? Aanmelden hoeft niet. Doe mee!