Inschrijven op de nieuwsbrief

Kees Biekart

Kees Biekart
Kees Biekart

is politicoloog. Hij is als universitair hoofddocent verbonden aan het Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag, een internationaal opleidings- en onderzoekscentrum voor mondiale vraagstukken dat onderdeel is van Erasmus Universiteit Rotterdam. Kees Biekart houdt zich bezig met maatschappelijke veranderingsprocessen en sociale bewegingen en kijkt met name hoe activisten in de zogenaamde 'opkomende economieën' (zoals Zuid-Afrika, Brazilië, Turkije, India, Indonesië) streven naar meer gelijkheid en naar het recht op deelname aan de nieuwe welvaart. Samen met zijn internationale studenten zoekt hij naar alternatieve wegen om de politieke democratie in deze landen van onderop te versterken. Hierbij zoekt hij voortdurend naar nieuwe vormen van onderzoek, waarbij 'story telling' een belangrijke methode is geworden.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Kees Biekart

 • Winternachten 2022

  ISS Storytelling afternoon

  Met: Iman Mersal, Kees Biekart, Lamin Kuyateh, Robin Block

  Op 16 juni 2022 vond op veler verzoek weer de International Storytelling Afternoon plaats bij het International Institute of Social Studies (ISS). Een Winternachten-klassieker! Volgens beproefd recept, even simpel als groots: bezoekers, schrijvers, studenten en docenten komen samen en vertellen elkaar verhalen.

  Tijdens deze editie gingen die verhalen vooral over het festivalthema Whose House is This? Voel je vrij om dat te interpreteren zoals je wil: 'het huis' kan zowel heel letterlijk een thuis zijn, maar ook als metafoor gebruikt worden. Voel jij je thuis in het huis van je familie, het huis van onze samenleving, van de democratie, van de literatuur...? Met deze festivalvraag gingen we op zoek naar verhalen over je thuis voelen (of juist niet), huis en haard moeten verlaten of juist een nieuw, onverwacht thuis vinden.

  Kom luisteren naar verhalen van over de hele wereld - of vertel je eigen verhaal, als je zin hebt! Er waren slechts twee regels: je verhaal moest Engelstalig zijn en mocht maximaal vijf minuten duren. De voertaal van deze middag was Engels.
  Namens Winternachten waren Robin Block en Iman Mersal aanwezig om hun verhaal te vertellen. Kees Biekart leidde het programma. Lamin Kuyateh verzorgde de muzikale intermezzo's.

 • Winternachten 2020

  International Storytelling Symposium

  Met: Asmaa Azaizeh, Kees Biekart, Lamin Kuyateh, Mukoma Wa Ngũgĩ, Rosalba Icaza Garza, Zuleika Sheik

  Dit programma in het Institute of Social Studies is een klassieker geworden in het festival. Bezoekers, schrijvers, studenten en docenten vertellen elkaar verhalen. Deze keer was het onderwerp 'dekolonisatie'. Dat is snel een sleutelwoord geworden in de wereld van musea, universiteiten en in de samenleving in het algemeen. Maar hoe ga je hier als individu mee om? Hoe dekoloniseer je jouw denken of jouw leven, op je werk of thuis? Wat ondervind je en welke uitdagingen levert dit op?

  Luisteren naar verhalen uit de hele wereld, en als je wilt ook je eigen verhaal vertellen. Maximaal vijf minuten, en in het Engels. Onder de deelnemende auteurs waren schrijver, dichter, essayist en universitair docent Mukoma Wa Ngũgĩ - geboren in de VS en opgegroeid in Kenia en Asmaa Azaizeh, Palestijnse dichter en essayist. Ook Zuleika Sheikh en Rosalba Icaza, docenten van het Institute of Social Studies, vertelden over hun ervaring met 'decolonising the mind'. De verhalen werden afgewisseld met muzikale optredens van Lamin Kuyateh.

  De 25e editie van het Winternachten festival gaf bijzondere aandacht aan bevrijding, en specifiek: het dekoloniseren van het (westerse) denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema was mede gebaseerd op Decolonizing the Mind, het essay van de vader van Mukoma Wa Ngũgĩ: de Keniaanse schrijver en sociaal activist Ngugi wa Thiong'o. Zijn essay gaat over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Met dit thema legde het festival onder meer ook een verbinding met zijn eerste edities, toen de relatie van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika centraal stond.

  Lees hier het artikel dat Mukoma Wa Ngũgĩ in 2018 publiceerde in Literary Hub over de actuele betekenis van het essay Decolonizing the Mind (1986) van zijn vader Ngũgĩ wa Thiong'o.

 • Winternachten 2019

  Imagine Africa is the Future - International Storytelling Symposium

  Met: HemelBesem, Jan Pronk, Jennifer Nansubuga Makumbi, Kees Biekart, Lamin Kuyateh, Otieno Ong'ayo

  Afrika is vaak in het nieuws als het gaat om oorlogen, droogte, honger, armoede en migratie naar Europa, zoals we dat zien in beelden van bootvluchtelingen op de Middellandse zee. Maar ook al zijn er nog veel onopgeloste problemen: het continent maakt een verbazingwekkend proces door van economische en sociale verandering. 'Africa is the Future' is meer dan alleen een slogan op een T-shirt.
  Tijdens dit story-telling symposium - georganiseerd in samenwerking met het International Institute of Social Studies - spraken academici, schrijvers, dichters en politici uit Afrika en Europa voor en met het publiek. Ze deelden hun verhalen en toekomstbeelden van en over het Afrikaanse continent, afgewisseld met muzikale optredens van Lamin Kuyateh. Engels gesproken.

 • Winternachten 2018

  World Storytelling in ISS

  Met: Çağlar Köseoğlu, Efe Murad, Kees Biekart, Magda Cârneci, Mira Feticu

  Winternachten festival ging met vier auteurs naar ISS en presenteerde World Storytelling, waarin studenten en schrijvers elkaar verhalen vertellen. De geëngageerde dichters Efe Murad (Turkije), Magda Cârneci (Roemenië), Mira Feticu (Nederland) en Çaglar Köseoglu (Nederland) droegen bij met verhalen over dichten in tijden van revolutie. Kees Biekart, verbonden aan ISS als Associate Professor in politieke sociologie, was gespreksleider. Engelstalig.

 • Winternachten 2017

  World Storytelling in het Institute of Social Studies

  Met: Kees Biekart, Piotr Ibrahim Kalwas, Salena Godden

  Verhalen van ver en dichtbij. Van de Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Aziatische studenten, en festivalgasten Salena Godden (UK) en Piotr Ibrahim Kalwas (Polen). Wilt u ook een verhaal vertellen? Kom naar het ISS en meld u aan. Het programma is Engelstalig.

 • Winternachten 2016

  World Storytelling in het Institute of Social Studies

  Met: Kees Biekart, Petina Gappah

  Verhalen van ver en dichtbij rond het thema 'With the Best Intentions': van de Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Aziatische studenten, en festivalgaste Petina Gappah. Wilt u ook een verhaal vertellen? Kom naar het ISS en meld u aan. Het programma is Engelstalig.

 • Winternachten 2015

  World Storytelling in het ISS

  Met: Kees Biekart, Maaza Mengiste, Nii Ayikwei Parkes

  Niets mooier dan elkaar verhalen vertellen. Verhalen van ver en dichtbij van studenten van het International Institute of Social Studies, van buitenlandse schrijvers, en van het publiek. In deze Engelstalige story telling-middag is het onderwerp van de verhalen 'At Home', over je thuis voelen. De studenten van het ISS en de schrijvers hebben hun verhalen voorbereid. Heeft u zelf een verhaal dat u graag wilt vertellen? Spring in!

  De studenten van het ISS komen uit Afrika, Latijns-Amerika, en Azië. Ze wonen voor anderhalf jaar in Den Haag. Zij zitten vol van verhalen uit hun land van herkomst. Buitenlandse schrijvers, zoals de Ethiopische Maaza Mengiste, te gast op het festival doen ook mee. Kees Biekart presenteert, en er is muziek.

  Het programma is Engelstalig. Wilt u ook een verhaal vertellen? Kom naar het ISS en meld u aan. U krijgt vijf minuten voor uw Engelstalig verhaal over 'At Home'.

 • Winternachten 2014

  Wereldverhalen: Storytelling in Theater Dakota

  Met: Antjie Krog, Kees Biekart, Linda Christanty, Neco Novellas, Rodaan Al Galidi

  Niets mooier dan elkaar verhalen vertellen. Verhalen van ver en dichtbij van studenten van het Institute of Social Studies en de Haagse Hogeschool, van het publiek en van buitenlandse schrijvers. I did it my Way is het onderwerp van de verhalen: over een belangrijk keuzemoment in je leven.

  De studenten van het ISS, veelal afkomstig uit zuidelijke landen, worden bij het maken van hun verhaal begeleid door de dramaturgen van De Kosmonaut, die hen in de maanden voorafgaand aan het festival workshops geven. Studenten van de Haagse Hogeschool maken hun verhalen samen met dramadocente Martine Zeeman.

  Drie auteurs, te gast op het festival, doen ook mee: dichteres Antjie Krog (Zuid-Afrika), dichter Rodaan Al Galidi (Irak/Nederland) en schrijfster Linda Christanty (Indonesië).

  Het programma is tweetalig: Nederlands en Engels. De vertellers worden begeleid door de muziek van de Mozambikaanse zanger/gitarist Neco Novellas.

  Heeft u zelf een verhaal van maximaal vijf minuten dat hierbij past? Aanmelden hoeft niet. Doe mee!