Inschrijven op de nieuwsbrief

Kees Biekart

Kees Biekart
Kees Biekart

is politicoloog. Hij is als universitair hoofddocent verbonden aan het Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag, een internationaal opleidings- en onderzoekscentrum voor mondiale vraagstukken dat onderdeel is van Erasmus Universiteit Rotterdam. Kees Biekart houdt zich bezig met maatschappelijke veranderingsprocessen en sociale bewegingen en kijkt met name hoe activisten in de zogenaamde 'opkomende economieën' (zoals Zuid-Afrika, Brazilië, Turkije, India, Indonesië) streven naar meer gelijkheid en naar het recht op deelname aan de nieuwe welvaart. Rond dit thema redigeerde hij het Forum 2013 nummer van het tijdschrift Development and Change. Samen met zijn internationale studenten zoekt hij naar alternatieve wegen om de politieke democratie in deze landen van onderop te versterken. Hierbij zoekt hij voortdurend naar nieuwe vormen van onderzoek, waarbij 'story telling' een belangrijke methode is geworden.

(WU 2017)

Archief beschikbaar voor: Kees Biekart

 • Winternachten 2019

  Imagine Africa is the Future - International Storytelling Symposium

  Met: HemelBesem, Jan Pronk, Jennifer Nansubuga Makumbi, Kees Biekart, Lamin Kuyateh, Otieno Ong'ayo

  Afrika is vaak in het nieuws als het gaat om oorlogen, droogte, honger, armoede en migratie naar Europa, zoals we dat zien in beelden van bootvluchtelingen op de Middellandse zee. Maar ook al zijn er nog veel onopgeloste problemen: het continent maakt een verbazingwekkend proces door van economische en sociale verandering. 'Africa is the Future' is meer dan alleen een slogan op een T-shirt.
  Tijdens dit story-telling symposium - georganiseerd in samenwerking met het International Institute of Social Studies - spraken academici, schrijvers, dichters en politici uit Afrika en Europa voor en met het publiek. Ze deelden hun verhalen en toekomstbeelden van en over het Afrikaanse continent, afgewisseld met muzikale optredens van Lamin Kuyateh. Engels gesproken.

 • Winternachten 2018

  World Storytelling in ISS

  Met: Çağlar Köseoğlu, Efe Murad, Kees Biekart, Magda Cârneci, Mira Feticu

  Winternachten festival ging met vier auteurs naar ISS en presenteerde World Storytelling, waarin studenten en schrijvers elkaar verhalen vertellen. De geëngageerde dichters Efe Murad (Turkije), Magda Cârneci (Roemenië), Mira Feticu (Nederland) en Çaglar Köseoglu (Nederland) droegen bij met verhalen over dichten in tijden van revolutie. Kees Biekart, verbonden aan ISS als Associate Professor in politieke sociologie, was gespreksleider. Engelstalig.

 • Winternachten 2017

  World Storytelling in het Institute of Social Studies

  Met: Kees Biekart, Piotr Ibrahim Kalwas, Salena Godden

  Verhalen van ver en dichtbij. Van de Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Aziatische studenten, en festivalgasten Salena Godden (UK) en Piotr Ibrahim Kalwas (Polen). Wilt u ook een verhaal vertellen? Kom naar het ISS en meld u aan. Het programma is Engelstalig.

 • Winternachten 2016

  World Storytelling in het Institute of Social Studies

  Met: Kees Biekart, Petina Gappah

  Verhalen van ver en dichtbij rond het thema 'With the Best Intentions': van de Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Aziatische studenten, en festivalgaste Petina Gappah. Wilt u ook een verhaal vertellen? Kom naar het ISS en meld u aan. Het programma is Engelstalig.

 • Winternachten 2015

  World Storytelling in het ISS

  Met: Kees Biekart, Maaza Mengiste, Nii Ayikwei Parkes

  Niets mooier dan elkaar verhalen vertellen. Verhalen van ver en dichtbij van studenten van het International Institute of Social Studies, van buitenlandse schrijvers, en van het publiek. In deze Engelstalige story telling-middag is het onderwerp van de verhalen 'At Home', over je thuis voelen. De studenten van het ISS en de schrijvers hebben hun verhalen voorbereid. Heeft u zelf een verhaal dat u graag wilt vertellen? Spring in!

  De studenten van het ISS komen uit Afrika, Latijns-Amerika, en Azië. Ze wonen voor anderhalf jaar in Den Haag. Zij zitten vol van verhalen uit hun land van herkomst. Buitenlandse schrijvers, zoals de Ethiopische Maaza Mengiste, te gast op het festival doen ook mee. Kees Biekart presenteert, en er is muziek.

  Het programma is Engelstalig. Wilt u ook een verhaal vertellen? Kom naar het ISS en meld u aan. U krijgt vijf minuten voor uw Engelstalig verhaal over 'At Home'.

 • Winternachten 2014

  Wereldverhalen: Storytelling in Theater Dakota

  Met: Antjie Krog, Kees Biekart, Linda Christanty, Neco Novellas, Rodaan Al Galidi

  Niets mooier dan elkaar verhalen vertellen. Verhalen van ver en dichtbij van studenten van het Institute of Social Studies en de Haagse Hogeschool, van het publiek en van buitenlandse schrijvers. I did it my Way is het onderwerp van de verhalen: over een belangrijk keuzemoment in je leven.

  De studenten van het ISS, veelal afkomstig uit zuidelijke landen, worden bij het maken van hun verhaal begeleid door de dramaturgen van De Kosmonaut, die hen in de maanden voorafgaand aan het festival workshops geven. Studenten van de Haagse Hogeschool maken hun verhalen samen met dramadocente Martine Zeeman.

  Drie auteurs, te gast op het festival, doen ook mee: dichteres Antjie Krog (Zuid-Afrika), dichter Rodaan Al Galidi (Irak/Nederland) en schrijfster Linda Christanty (Indonesië).

  Het programma is tweetalig: Nederlands en Engels. De vertellers worden begeleid door de muziek van de Mozambikaanse zanger/gitarist Neco Novellas.

  Heeft u zelf een verhaal van maximaal vijf minuten dat hierbij past? Aanmelden hoeft niet. Doe mee!