Inschrijven op de nieuwsbrief

Katinka Polderman

Katinka Polderman voor Winternachten 2017 - kleur - foto Marloes Bosch
Katinka Polderman voor Winternachten 2017 - kleur - foto Marloes Bosch

('s-Heer Abtskerke, 1981) volgde de Cabaretacademie in Rotterdam en daarna de Koningstheaterakademie in Den Bosch. In februari 2005 won ze zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaretfestival. Sindsdien tourt Polderman door Nederland en Belgie (´Droogkloot Polderman is één van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse en Vlaamse theaters. Toch maakte ze al vier voorstellingen vol vrolijk cynisme, subtiele lompheid, engagement, rake observaties en doortimmerde liedjes´, schrijft ze over zichzelf'). Polderman maakte TV-programma's voor Omroep Zeeland. Ze schreef columns voor onder andere Spits en Trouw. Momenteel heeft ze een vaste column in theatertijdschrift Scenes. Ook schrijft ze liedjes voor het Radio 5-cabaretprogramma Andermans Veren en schrijft ze voor de NTR Snapjes. Dit zijn kleine educatieve liedjes die onlangs werden bekroond met een Cinekid Gouden Kinderkast. In seizoen 2016-2017 is Polderman in Nederland en België te zien met een reprise van Polderman Tiert Welig en zal ze daarnaast ook meeschrijven aan en spelen in een voorstelling met componist Jorrit Tamminga en videokunstenaars Paul en Menno de Nooijer.

(WU 2017)

Archief beschikbaar voor: Katinka Polderman

  • Winternachten 2017

    Schrijversfeest

    Met: Aad Meinderts, Alfred Marseille, Anton Valens, Atte Jongstra, Benno Tempel, Charlotte Van den Broeck, Eric Vloeimans, Hassnae Bouazza, Jan Baeke, Joris Wijsmuller, Karin Amatmoekrim, Katinka Polderman, Kees 't Hart, Max Pam

    Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Schrijfster Karin Amatmoekrim geeft haar visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Hassnae Bouazza presenteert.

    Voordat wethouder voor cultuur Joris Wijsmuller de prijzen uitreikt, bepalen de bezoekers wie van drie genomineerde middelbare scholieren de eerste Jonge Campertprijs, de prijs voor een jonge Haagse dichter, ontvangt. Daarna ontvangt Jan Baeke de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Seizoensroddel. Videokunstenaar Alfred Marseille houdt voor hem een lofrede in de vorm van een korte film.Cabaretière Katinka Polderman spreekt Anton Valens toe, die de F. Bordewijkprijs krijgt voor zijn roman Het compostcirculatieplan. Benno Tempel, directeur van Gemeentemuseum Den Haag, houdt de lofrede voor Kees 't Hart, die de J. Greshofprijs krijgt voor de essaybundel Het gelukkige schrijven. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Atte Jongstra. Hij wordt muzikaal toegesproken door trompettist Eric Vloeimans, en krijgt een lofrede van Max Pam. De jonge Vlaamse dichteres Charlotte Van den Broeck leest enkele van haar gedichten voor ons. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Literatuurmuseum.